• Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Tuna Kaya tarafından sunulan bir finans uzmanının dolar/TL kurunu teknik analiz yoluyla incelediği eğitim içeriğidir.
    • Video, güncel piyasa durumu (borsa, dolar, euro, altın, gümüş ve bitcoin değerleri) ile başlayıp, ABD seçimlerinin Türkiye ve dolar/TL üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Ardından dolar/TL'nin 2020 yılından günümüze kadar %44,24 oranında değer kaybettiği belirtilerek, bir günlük ve dört saatlik grafikler üzerinden teknik analiz yapılıyor.
    • Videoda Supertrend, Fisher indikatörü, Esma osilatörü ve stokastik gibi indikatörler kullanılarak dolar kurunun yukarı yönlü hareketinin devam edeceği tahmin ediliyor. Merkez Bankası'nın 19 Kasım'daki faiz kararı sonucunda dolar kurunun 8-12 TL seviyesine kadar değişebileceği öngörülüyor.
    00:01Piyasa Durumu ve Amerikan Seçimleri
    • Dolar yeniden alev aldı ve durdurulacak mı sorusu ele alınacak.
    • Borsa haftayı 1191 seviyesinde kapattı, dolar 8,57-78 seviyesini gördü ve an itibariyle 8,51 seviyesinde.
    • Euro gün içinde 10,18 seviyesini aştı ve 10,11 seviyesinde bulunuyor, ons altın 1952 dolar seviyesinde.
    01:09Amerikan Seçim Sonuçları ve Türkiye İlişkileri
    • Biden önde ve büyük oranda başkan olacak ancak senatoyu cumhuriyetçilere kaptıracak.
    • Biden yönetimi istediği kararı hızlı şekilde çıkaramayacak, ancak Türkiye ile diyalog sürer ve belki eskisinden daha iyi olabilir.
    • Biden döneminde Türkiye-ABD ilişkileri başkanlar arası diyalog yerine devletlerarası diyalog ile yürütülür.
    01:50Seçim Sonuçlarının Detayları
    • Biden an itibariyle 264 delegeye ulaşmış durumda, 270 delegeye ulaşan seçimi kazanacak.
    • Pensilvanya eyaletinde Biden öne geçti ve burada 20 delege daha alabilir.
    • Senatoda cumhuriyetçiler önde 48 koltuğa sahip, temsilciler meclisi'nde Biden 208 koltuğu bulunuyor.
    02:50Dolardaki Son Yükselişin Anlamı
    • Dolar bu hafta 8,56 açınca kar satışları, Biden'ın önde olması ve küresel risk iştahının artması doları 8,40'a kadar geriletti.
    • Merkez Bankası'nın swap faizlerini arttırma hamlesi doları 8,40'a kadar geriletti, ancak bu durum kaynayan kazana soğuk su ilave etmek gibidir.
    • Kazanın altındaki ateş yanıyor: cari açık, merkezi net rezervlerinin eksik 48 milyar dolara varması, siyasi ve jeopolitik gerilim, Türkiye'nin DS'leri 5 seviyesinin üstünde.
    03:40Merkez Bankası'nın 19 Kasım Kararı
    • Merkez Bankası'nın 19 Kasım'da para politikası kurulu toplantısı var ve piyasanın beklentisi yüzde 3 artırım.
    • Eğer bu oran gelirse kurda yüzde 2 ile 3 düşüş olur, ancak bu da en fazla bir hafta sürer ve kur tekrar yukarı yönlü harekete başlar.
    • Merkez Bankası'nın şok bir karar ile faizleri yüzde 5 ve üstü artırımı olursa dolarda yüzde 6-7'lik düzeltme olur ve dolar 8 TL'nin altına geriler.
    05:16Merkez Bankası'nın Geçmiş Kararları ve Mevcut Durum
    • Merkez Bankası 2018 Ağustos ayındaki papaz krizinde kur şoku oluşumu sonucunda faizleri yüzde 6 oranında ilk adımda arttırdı, sonra yüzde 2 ve 4 daha arttırdı.
    • Bu seviyeden sonra dolar kurunda önemli bir gevşeme oldu, 7,20'ye giden dolar kuru 5,48 seviyelere kadar inmişti.
    • Günümüzde Merkez Bankası'nın elinin zayıfladığını görüyoruz, hızlı faiz artırımı piyasada sıkılaşma ve daralma yaratacak, ekonomi açısından büyük riskler oluşturabilir.
    06:32Hazine ve Rezerv Durumu
    • 2020 yılı içerisinde Hazine 140 milyar doların üzerinde bir açık verdi, en son Ekim ayında 6,68 milyar TL açık verdi.
    • Merkez Bankası'nın rezervleri 2020 yılı başında 110 milyar seviyesinde bulunuyordu, an itibariyle 82 milyar seviyesine kadar gerilemiş durumda.
    • Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 200 milyar dolara dayanmış durumda ve geçen hafta 2,91 milyar dolar daha döviz aldı.
    07:36Yurtdışı Yerleşiklerin Çıkışı ve Türk Lirası
    • Yurtdışı yerleşikler geçen hafta hem borsadan çıkış yaptı hem de devlet iç borçlanma senetlerinde satış yaptı.
    • Yabancılar 2020 yılı başından beri Türkiye'den yoğun bir şekilde çıkış yaptılar, an itibariyle bir yıllık çıkış 12 milyar doların üzerinde gerçekleşmiş durumda.
    • Amerikan seçimleri sonucunda Biden'ın önde gitmesi piyasalarda iyimserlik yarattı, gelişmekte olan ülke paraları dolar karşısında değer kazanırken Türk Lirası negatif yönde ayrıştı.
    08:29Dolar-TL Grafiği ve Gelecek Tahminleri
    • Dolar-TL bir aylık grafik üzerinde bakıldığında, daha önceki aylarda yapılan tahmin ölçeğinde doların 8 TL seviyesine geleceğini, eğer 8 TL seviyesi yukarı doğru açılırsa hareket yönünün 8,50'ye doğru olacağını söylemişlerdi.
    • Ekim ayı başında dolar kurunda 8 TL seviyesini gördük ve tren çizgisi çeşitli dönemlerde teyit gördü, bu tren çizgisi yukarı doğru aşıldığı zaman kurda şok hareketler gözlemlendi.
    • Merkez Bankası önümüzdeki toplantısında faiz artırımına gitmese kur hızlı bir şekilde 9 TL seviyesine gidecektir.
    10:18Dolar-TL Değer Kaybı ve Trend Analizi
    • 2020 yılından günümüze kadar Türk Lirası dolar karşısında %44,24 oranında değer kaybetmiş durumda, bu oran %50'ye varan bir değer kaybı anlamına geliyor.
    • Merkez Bankası'nın faiz arttırmaması kararı sonrasında dolar 7,78 seviyesinden 8,56 seviyesine yükselmiş ve Türk Lirası dolar karşısında %10'a varan bir değer kaybı yaşamış.
    • Dolar-TL her aşı üzerinde 12 gündür genel anlamda yukarı yönlü hareket devam ediyor.
    11:19Merkez Bankası Kararı ve Dolar Tahminleri
    • Merkez Bankası'nın 19 Kasım'da yapacağı toplantıda alacağı faiz kararı %3 seviyesinin üzerinde olursa dolar kurunda 8-12 seviyesine kadar bir gevşeme görülebilir.
    • Merkez Bankası şok bir faiz kararı ile %4-6 oranında bir artırımına giderse dolar kurunda 8 TL seviyesinin altına bir gerileme yaşanır ve yıl bu seviye civarında kapanır.
    • Supertrend indikatörü 2020 yılının 7. ayından beri al sinyali veriyor ve yukarı yönlü hareket devam ediyor.
    12:09Teknik İndikatörler ve Dolar Tahminleri
    • 21 günlük hareketli ortalama üzerinde uzun süredir devam eden hareket, ara ara ortalamanın altına inse de dolar kendini tekrar yukarı yönlü atıyor.
    • Fisher indikatörü aşırı alın bölgesinde ve al sinyali devam ediyor, EMA osilatör ve stokastik ara sayıda da yukarı yönlü hareketin devam ettiğini gösteriyor.
    • Dolar kurunda genel anlamda günlük grafik üzerinde yukarı yönlü hareket indikatörler dahilinde teknik anlamda devam ediyor.
    12:39Dört Saatlik Grafik Analizi
    • Supertrend indikatörü özellikle dört saatlik ve bir saatlik grafiklerde çok güzel çalışıyor; mum çizgileri üzerine çıktığında ve kırmızı oluştuğunda sat sinyali, altına indiğinde ve yeşil oluştuğunda al sinyali oluşuyor.
    • Merkez Bankası'nın en son faiz kararı sonrasında dolar kurunda yükselen trend çizgisi dahilindeki hareket devam ediyordu, 8,50 seviyesine geldikten sonra yatay bir süreç oluştu.
    • Merkez Bankası beklenen ölçüde bir faiz artırımına gitmese dolar kuru tekrar yükselen trend çizgisi üzerine geçecek ve yukarı yönlü hareketini devam ettirerek 11 ayın 12'sinde 9 TL seviyesine varacaktır.
    14:11Video Kapanışı ve Borsa Tanıtımı
    • Dünyada ve Türkiye'de Bitcoin ve altcoinlere ilgi hızla artıyor.
    • Bitlo.com kriptopara borsası güvenli, hızlı ve kolay işlem yapma imkanı sunuyor.
    • Bir Dünya Yatırım YouTube kanalında dünya ve Türkiye'den önemli gelişmeler, çeşitli yatırım araçları hakkında teknik ve temel analizler paylaşılıyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor