Buradasın
Defter Beyan Sisteminden Bilanço Usulüne Geçiş Onaylama İşlemi
youtube.com/watch?v=SqqA3MiigDMYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitim içeriği olup, 2022 yılında defter beyan sisteminde işletme defteri tutan ve 2023 yılında bilanço usulüne göre defter tutacak olan mükellefler için adım adım bir rehber sunmaktadır.
- Video, defter beyan sisteminde defter geçiş onaylama işleminin nasıl yapılacağını detaylı olarak anlatmaktadır. İçerikte sisteme giriş yapma, mükellef seçimi, defter işlemleri menüsünden bilanço geçiş yapma ve kağıt ortamında tasdik ettirilmiş yevmiye defteri veya elektronik envanter defteri üzerinden onaylama adımları gösterilmektedir. Video, işlem tamamlandığında "işletme defteri bilançoya geçti" mesajının ekranda görünmesiyle sonlanmaktadır.
- 00:07Defter Beyan Sisteminden Bilanço Usulüne Geçiş
- Bu video, 2022 yılında defter beyan sisteminde defter tutan, 2023 yılında ise bilanço usulüne göre defter tutacak olan şahıs firması mükellefi için defter beyan sisteminde yapılması gereken defter geçiş onaylama işlemini anlatmaktadır.
- Defter beyan sisteminde giriş yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı ana ekranından "defter beyan sistemi" yazısına tıklanır ve kullanıcı bilgileri girilerek sisteme giriş yapılır.
- 01:10Sistemde Müşteri Seçimi ve İşlem Başlatma
- Sisteme giriş yaptıktan sonra menüden "2022 yılında işletme defterine tabi defter tutup 2023'te bilanço usulüne göre defter tutacak olan mükellefi" seçeneği seçilir.
- Mali müşavir işlemlerinden mükellef yönetimi seçilerek, mükellefin vergi numarası veya unvanı girilerek müşteri seçilir ve "hızlı geçiş yap" seçeneği tıklanır.
- Sol menüden "sistem yönetimi" ve ardından "defter işlemleri" seçilir.
- 02:12Bilançoya Geçiş İşlemi
- Yıl seçimi kısmından 2023 yılı seçilerek işletme defteri üzerinde işlem yapılır.
- "Deftere geç" yazısına tıklanır ve tarih 1 Ocak 2023 olarak değişir.
- İşletme defteri kısmında "işletme defteri 1.3 devam ediyor" yazısının altındaki "bilançoya geçiş yap" seçeneği tıklanır.
- 02:56Onaylama İşlemi
- Onay ekranında bilgilendirme notu okunduktan sonra "tasdik edilen defter" seçeneğinin altındaki kutucuk tıklanır.
- Kağıt ortamında defter tasdik ettirilmişse "yevmiye defteri" seçeneği, elektronik defter tutulacaksa "envanter defteri" seçeneği seçilir.
- Seçilen defterin üzerindeki yevmiye numarası veya tasdik numarası girilerek onaylama işlemi tamamlanır.
- 04:05İşlem Sonucu
- Gerekli ikaz okunduktan sonra "onayla" yazısına tıklanır ve ekranın sağ tarafında "bilançoya geçişiniz tamamlandı" yazısı görüntülenir.
- Sisteme tekrar giriş yapıldığında, mükellef seçilip sistem yönetimi, defter işlemleri ve 2023 yılı seçildiğinde ekranın üzerinde "işletme defteri bilançoya geçti" yazısı görüntülenir.