• Buradasın

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Asgari Ücret ve Enflasyon Açıklamaları

    youtube.com/watch?v=TAsrej3NpZ0

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Ankara'da gazetecilerle yaptığı bir basın toplantısını içeriyor. Yılmaz, asgari ücret, emekli maaşları ve enflasyon konularında açıklamalar yapıyor.
    • Videoda Yılmaz, asgari ücret tespit komisyonunun Aralık ayında çalışmalarına başlayacağını, bu yıl asgari ücrete %114 zam yapıldığını ve asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildiğini belirtiyor. Ayrıca emekli maaşlarında reel artışlar olduğunu, ancak son dönemdeki enflasyonun emekli maaşlarında tartışma yarattığını ifade ediyor. Kur korumalı mevduat uygulaması hakkında bilgi vererek, bu uygulamanın geçici bir adım olduğunu ve aşamalı bir şekilde buradan çıkacaklarını açıklıyor. Yılmaz, 2026'da enflasyonda tek haneyi yakalayacaklarını da belirtiyor.
    00:01Asgari Ücret ve Emekli Maaşları
    • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret tespit komisyonunun mevzuat gereği Aralık ayında çalışmalara başlayacağını duyurdu.
    • Bu yıl asgari ücrete %114 zam yapıldı ve asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi, bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu.
    • Asgari ücret belirlenirken müzakereler üçlü mekanizma ile yürütülüyor; sadece kamunun perspektifi yetmez, işçi- işveren tarafları da masada olacaktır.
    00:53Emekli Maaşları ve Ücret Zamları
    • Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu, ancak son dönemdeki enflasyon emekli maaşında tartışma yarattı.
    • Yıl sonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli olacak ve memur emeklisine yansıyacak.
    • 7.500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız, ancak bunu yaparken depremi ve enflasyonla mücadeleyi unutmamak gerekiyor.
    01:29Enflasyonla Mücadele ve Kur Korumalı Mevduat
    • Enflasyonla mücadele toplumsal fedakarlık gerektiriyor ve sosyal medyada gerçeklerden kopuk algı oluşturulması kalıcı refah artışı getirmiyor.
    • Denge çok önemli; belli bir kesime zam yapıp diğerlerine yapılmazsa denge bozuluyor, adaleti sağlamalı ve kaynakları denge gözeterek kullanmalıyız.
    • Kur korumalı mevduat 17 Kasım itibariyle hesapların 640 milyar lira azalarak 2 trilyon 768 milyar lira olduğunu belirtti ve aşamalı bir şekilde buradan çıkılıyor.
    02:24Enflasyon Hedefi
    • Cevdet Yılmaz, enflasyonda tek haneyi 2026'da yakalayacakları mesajını verdi.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor