Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Bloomberg tarafından hazırlanan bir sabah bültenidir. Bültende Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını artırması ve ABD Federal Rezerv Başkanı Powell'ın açıklamaları gibi ekonomik gelişmeler aktarılmaktadır.
- Bülten, Türkiye'deki ekonomik durumu, Powell'ın ABD Senatosu'ndaki konuşmasını ve bunun dünya borsalarına etkisini anlatmaktadır. Ayrıca dolar-TL kuru, altın fiyatları ve yarın izlenecek Amerika'daki yeni konut satışları verisi hakkında bilgiler verilmektedir.
- 00:01Ekonomik Gelişmeler ve Döviz Durumu
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası cinsi yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranlarını iki puan artırdı.
- ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ne hitap eden Powell, ekonomi, istihdam ve enflasyon hedeflerinden çok uzak bir noktada olduklarını belirtti.
- Powell, ekonomik aktivite olumlu seyretse dahi teşviklerin azaltılması için zamana ihtiyaç olduğunu ve enflasyon endişelerine katılmadığını sinyal verdi.
- 00:30Piyasa Durumu
- Powell'ın açıklamaları sonrası Wall Street endeksleri Nasdaq hariç hafif yükselişlerle günü tamamlarken, Asya borsaları ve ABD vadelilerinde satış baskısı etkili oluyor.
- Hong Kong borsası hisse işlemlerinde damga vergisinin yükseltileceğine yönelik haberlerle sert şekilde düştü.
- Dolar endeksi hafif gerilerken, dün 7,11'e yakın bir seviyeden kapanan dolar/TL güne 7,09'dan başlıyor.
- 00:52Altın ve Veri Gündemi
- Altın fiyatları bu hafta Powell'dan destek bulurken, gram altın 410 TL'nin üzerine çıktı.
- Bugün yurt içinde veri gündemi sakin.
- Amerika'da Ocak ayı yeni konut satışları verisi ve Fed Başkanı Powell'ın 18'de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı konuşma izlenecek.