• Buradasın

    Türkçe Ses Bilgisi Dersi: Ünlü Düşmesi ve Ünlü Daralması

    youtube.com/watch?v=hB7N8tnkoPw

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir öğretmen ve Murat adlı öğrencisi arasında geçen, beşinci sınıf öğrencilerine yönelik Türkçe ses bilgisi dersini içermektedir.
    • Video, Türkçe'deki ünlü düşmesi ve ünlü daralması konularını ele almaktadır. İlk bölümde ünlü düşmesi kavramı üç farklı durumda açıklanmakta, ardından günlük hayattan örneklerle anlatılmaktadır. İkinci bölümde ise ünlü daralması konusu "sollamak", "ekliyor", "gezmiyor" gibi fiillerle örneklerle gösterilmektedir.
    • Videoda "hapse", "geçit", "kavuruk", "sabun", "savurul", "sarı", "yeşil", "sızlamak", "bilimin", "gülüş", "sollamak", "ekliyor", "gezmiyor", "katlıyor", "öpmüyor" ve "kutla" gibi sözcüklerin eklerle birlikte nasıl değiştiği incelenmekte ve öğrendiklerin pekiştirilmesi için etkinlikler ve soru çözümleri sunulmaktadır.
    00:17Ses Bilgisi Konusuna Giriş
    • Beşinci sınıf öğrencilerine ses bilgisi konusu, ünlü düşmesi ve ünlü daralması başlıkları aktarılacak.
    00:38Ünlü Düşmesi
    • Ünlü düşmesi, Türkçe'de iki heceli kelimelere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde, kelimenin içindeki harflerden birinin düşmesidir.
    • Örnekler: "burun" → "burnum", "boyun" → "boynun", "omuz" → "omzum", "ağzım" → "yalnız".
    • İki kelimenin birleşmesiyle de ünlü düşmesi meydana gelebilir: "cuma ertesi" → "cumartesi", "nasılsın" → "nasılsın", "pazar ertesi" → "pazar".
    • İkinci hecesinde "iiuu" ünlüleri bulunan kelimelere "etmek" ve "olmak" yardımcı fiilleri geldiğinde de ünlü düşmesi olur: "sabır etmek" → "sabretmek", "devretmek" → "devretmek", "hapis olmak" → "hapsolmak", "kayıp olmak" → "kaybolmak".
    04:46Ünlü Daralması
    • Ünlü daralması, fiilin sonu "a" ya da "e" harfi ile bitiyorsa, "yor" eki getirildiğinde "a" veya "e" harfinin "ı", "i", "u", "ü" harflerinden birine dönüşmesidir.
    • Örnekler: "başlıyor" → "başlıyor", "gizliyor" → "gizliyor", "yorum" → "yorum", "yiyoruz" → "yiyoruz", "oynuyorlar" → "oynuyorlar".
    • Fiilin sonu "a" veya "e" harfi ile bitmiyorsa (örneğin "gel", "yüz", "sor"), "yor" eki getirildiğinde ünlü daralması olmaz, araya yardımcı ses gelir: "geliyor", "seviyor", "yüzüyor", "soruyor".
    • "Demek" ve "yemek" fiilleri normal şartlarda "yor" eki gelince daralır, ayrıca "ece" ve "n" ekleriyle de daralır: "demek" → "de", "diyeceğim" → "diyeceğim", "yemek" → "yiyeceğim", "yiyeceğim" → "yiyeceğim", "yiyen" → "yiyen".
    10:02Ünlü Düşmesi Etkinliği
    • Öğretmen, sözcüklere belirtilen ekleri getirip ünlü düşmesi olup olmadığını işaretlemeyi istiyor.
    • Murat, "hapse" sözcüğüne "-e" ekini getirdiğinde "hapse mi girdi" şeklinde kullanıldığı için ünlü düşmesi olduğunu belirtiyor.
    • "Kavuruk" sözcüğüne "-uk" ekini getirdiğinde ünlü düşmesi olduğu, "savurulmak" sözcüğüne "-ul" ekini getirdiğinde ünlü düşmesi olduğu gösteriliyor.
    13:15Ünlü Daralması Etkinliği
    • İkinci etkinlikte ünlü daralması konusu pekiştiriliyor.
    • "Sollamak" fiiline "-yor" eki getirildiğinde "solluyor" şeklinde ünlü daralması olduğu gösteriliyor.
    • "Ekliyor", "gezmiyor", "katlıyor", "öpmüyor" ve "kutluyor" sözcüklerinde de ünlü daralması olduğu belirtiliyor.
    14:52Soru Çözümü
    • Öğrenilen konular bir soru üzerinde test ediliyor.
    • "Çocuklar bahçede uyuyorlardı" cümlesinde "uyuyorlardı" fiilinde ünlü daralması olmadığı, diğer seçeneklerde ise ünlü daralması olduğu gösteriliyor.
    • Sorunun doğru cevabının A şıkkı olduğu belirtiliyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor