• Buradasın

    Türkçe Dil Bilgisi Dersi: Fiilde Çatı ve Fiil Türleri

    youtube.com/watch?v=-CC1cqbe3ss

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir öğretmenin Türkçe dil bilgisi konularını anlattığı eğitim içeriğidir. Öğretmen, öğrencilere hitap ederek konuları açıklamaktadır.
    • Video, fiilde çatı konusunu üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yüklemin fiil olması gerektiği ve özne-yüklem ilişkisine göre etken ve edilgen çatılı fiiller anlatılmaktadır. İkinci bölümde özne-yüklem ilişkisi ele alınmakta ve geçişli-geçişsiz fiillerin nasıl tespit edileceği örneklerle açıklanmaktadır. Son bölümde ise çekimli fiillerin nesnesine göre geçişli ve geçişsiz fiillerin nasıl ayırt edileceği gösterilmektedir.
    • Videoda her konu, çeşitli cümleler üzerinden pekiştirilmekte ve öğrencilerin anlayabilmesi için pratik örnekler sunulmaktadır. Ayrıca, fiil eylem edilgen değilse edilgen olduğu durumlarda fiillerin yüzdeyüz geçişsiz olduğu kuralı vurgulanmaktadır.
    Fiil Çatı Konusunun Tanıtımı
    • Fiil çatı, fiil cümlelerinde aranan bir dil bilgisi konusudur ve yüklem kesinlikle fiil olmalıdır.
    • Fiil çatı konusu, cümlenin ögeleri ile bağlantılı olup önce yükleme, sonra nesne ve özneye geçilir.
    • Sorularda "özne-yüklem ilişkisine göre diğerlerinden farklı olan" veya "nesne-yüklem ilişkisine göre farklı olan" şeklinde sorular sorulabilir.
    00:57Etken Çatılı Fiiller
    • Etken çatılı fiillerde, yüklemin bildirdiği işi yapanın gerçek özne olduğu fiillerdir.
    • Etken çatılı fiillerde iş bizzat özne tarafından yapılmaktadır ve yüklemde l ve n harfleri aranmaz.
    • Gizli özne görüldüğünde kesinlikle etken çatılı fiil olduğu anlaşılır.
    01:59Etken Çatılı Fiil Örnekleri
    • "Çocuklar mahalleye adeta neşe saçıyor" cümlesinde "saçıyor" fiili etken çatılıdır çünkü gerçek özne (çocuklar) var ve iş bizzat özne tarafından yapılmaktadır.
    • "Bahar gelince ailecek yaylaya çıktık" cümlesinde "çıktık" fiili etken çatılıdır çünkü gizli özne var.
    • "Bu kitabı almak için bütün öğrenciler soluğu kitapçıda aldım" cümlesinde "aldım" fiili etken çatılıdır çünkü gerçek özne (öğrenciler) var.
    • "Afyon'a vardığımızda ablam rotayı çizmiştim, bizi Karahisar Kalesi'ne götürecekti" cümlesinde "çizmişti" ve "götürecekti" fiilleri etken çatılıdır çünkü gerçek özne (abla) var.
    04:21Edilgen Çatılı Fiiller
    • Edilgen çatılı fiillerde yüklemdeki fiillerde l ve n harfleri görülür ve eylem başkaları tarafından yapılır.
    • Edilgen çatılı fiillerde gerçek özne yoktur, sözde özne vardır ve eylemin kim tarafından yapıldığı belli değildir.
    • Edilgen çatılı fiillerde "birileri tarafından" ifadesi kullanılarak bulunabilir.
    05:22Edilgen Çatılı Fiil Örnekleri
    • "Sınavın iptal edildiği bu sabah birileri tarafından söylen oldu mu?" cümlesinde "söylen" fiili edilgen çatılıdır çünkü özne (sınavın iptal edildiği) eylemi gerçekleştirmiyor.
    • "Yangın daha fazla büyümeden birileri tarafından söndürüldü" cümlesinde "söndürüldü" fiili edilgen çatılıdır çünkü özne (yangın) eylemi gerçekleştirmiyor.
    • "Akşam saatlerinde kapı hızlıca birileri tarafından vuruldu" cümlesinde "vuruldu" fiili edilgen çatılıdır çünkü özne (kapı) eylemi gerçekleştirmiyor.
    06:57Etken ve Edilgen Çatılı Fiillerin Özel Durumları
    • Etken çatılı fiillerde özne sadece insan olmak zorunda değildir, insan dışındaki varlıklar da etken fiil özne olabilir.
    • "Kış gelince ağaçlar yapraklarını döktü" cümlesinde "döktü" fiili etken çatılıdır çünkü özne (ağaçlar) eylemi gerçekleştiriyor.
    • Edilgen çatılı fiillerde "birileri tarafından" ifadesi kullanılarak bulunabilir.
    08:40Çatı Özellikli Cümlelerin Belirlenmesi
    • Çatı özelliği aranan cümlelerde yüklem fiil olmalıdır, isim cümlelerinde çatı aranmaz.
    • "Üzerinde en güzel elbisesini giyip evden hızlıca çıktı" cümlesinde "çıktı" fiili çatı özelliği aranır.
    • "Çalıştı" fiili çatı özelliği aranır çünkü yüklem fiil.
    • "Buruk bir gündü" cümlesinde "buruk" isim cümlesi olduğu için çatı aranmaz.
    • "Doluymuş" cümlesinde "dolumak" fiil olduğu için çatı aranır.
    • "Geçti" fiili çatı özelliği aranır çünkü yüklem fiil.
    • "Yapılmış" fiil cümlesi olduğu için çatı aranır.
    • "Kamyon muş" isim cümlesi olduğu için çatı aranmaz.
    • "Kaldı" fiili çatı özelliği aranır çünkü yüklem fiil.
    • "Yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır" isim tamlaması olduğu için çatı aranmaz.
    • "Dürüst olmaktır" fiilimsi yükleme olduğu için çatı aranmaz.
    • "Bugündür" fiilimsi isim soylu sözcük olduğu için çatı aranmaz.
    • "Merdivenler merdivenleri dir" isim cümlesi olduğu için çatı aranmaz.
    • "Etkilindi" fiili çatı özelliği aranır çünkü yüklem fiil.
    • "Keşfetmek istiyormuş" fiili çatı özelliği aranır çünkü yüklem fiil.
    10:20Özne-Yüklem İlişkisi
    • Özne-yüklem ilişkisinde etken olanların başına tek, edilgen olanların başına çarpı işareti konulur.
    • Etken özne, fiili gerçekleştiren öznedir (örneğin: biz dolaştık, onlar söndürdüler).
    • Edilgen özne, fiili etkilenen öznedir (örneğin: birileri tarafından hazırlandı, birileri tarafından ütülendi).
    12:35Nesne-Yüklem İlişkisi
    • Nesne-yüklem ilişkisinde fiilin nesne alıp almadığı incelenir.
    • Geçişli fiiller, "neyi", "kimi" veya "onu" sorusuna cevap veren fiillerdir.
    • Geçişsiz fiiller, "neyi", "kimi" veya "onu" sorusuna cevap veremeyen fiillerdir.
    13:33Geçişli Fiiller
    • "Kitabı okuyup arkadaşına verdi" cümlesinde "kitabı" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Seni duyabilirim" cümlesinde "seni" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Dedesini görmeden gitmedi" cümlesinde "dedesini" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Anahtarı evde unutmuş" cümlesinde "anahtarı" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Radyo dinledim" cümlesinde "radyo" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Meyve almaya gidecek" cümlesinde "meyve" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Türkülerini dinlerdik" cümlesinde "türkülerini" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    15:25Geçişsiz Fiiller
    • "Toplantıya yetişmek için yola çıktık" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Yorulunca gelir gelmez uyudu" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Yürüyorum" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Uçtuk" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Üzülmüş" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Düşkün hale gelmişti" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Çalmış" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Çalmış" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Koştum" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Koştum" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    18:10Nesne-Yüklem İlişkisi Etkinlikleri
    • "Babaannemin yaptığı keki kuzenleri ile birlikte yedik" cümlesinde "kek" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Bu mahalleye yeni bir aile taşındı" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Sabahları parkta yarım saat koşuyorum" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Dolapta gördüğünüz kitapların hepsini okumuş" cümlesinde "kitapların hepsini" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Uzun zamandır üzerinde çalıştığım projeyi bitirdi" cümlesinde "projeyi" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Televizyon izlerken kanepede uyuyakalmışım" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Sokağın başındaki evin bahçesinde mis kokan çiçekler yetiştiriyorlar" cümlesinde "çiçekler" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Arkadaşıma bensiz" cümlesinde "arkadaşıma" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Sabah arkadaşımla karşılaşınca okula beraber yürüdük" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Okuldaki herkes pikniğe katıldı" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Omuzundaki yükü bıraktı" cümlesinde "yükü" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Yeryüzündeki en yaşlı deniz ayısı güneş rekorlar kitabına girdi" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Lezzetli balı yapar" cümlesinde "bal" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Bisiklet sürücüleri İstanbul'daki yarışa katıldı" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Sahlep sütten yapılıyor" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Kapının önündeki karları temizledi" cümlesinde "karları" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    • "Sokakta oynarken bir kaza geçirmiş" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Arkadaşım durakta bekliyor" cümlesinde nesne olmadığı için geçişsizdir.
    • "Dilek beni uçurduk" cümlesinde "dilek" nesnesi olduğu için geçişlidir.
    21:54Çekimli Fiillerin Nesne Göre İncelenmesi
    • Çekimli fiillerin nesnesine göre incelenmesi ve geçişli/geçişsiz olup olmadığı belirlenmesi konusu ele alınıyor.
    • "Birçok robot fikir üretmişler" cümlesinde "fikir üretmişler" geçişli bir fiil olarak değerlendiriliyor.
    • "Önemli keşifler yapmaya başlamış" cümlesinde "yapmaya başlamış" geçişli bir fiil olarak inceleniyor.
    23:38Geçişsiz Fiiller
    • "Onu çalışıyorlar" cümlesinde "çalışıyorlar" geçişsiz bir fiil olarak değerlendiriliyor.
    • "Bakımı birileri tarafından planlanıyor" cümlesinde "planlanıyor" edilgen fiil olduğu için yüzdeyüz geçişsiz olarak kabul ediliyor.
    • Bir fiil eylem edilgen değilse ve "birileri tarafından" gibi bir ifadeyle kullanılmıyorsa, nesnesine göre yüzdeyüz geçişsiz olur.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor