Buradasın
Türk Kurtuluş Savaşı'nda Refet Paşa, İsmet Paşa ve Bekir Sami Bey'in Rolü
youtube.com/watch?v=1IDKHtogovEYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Refet Paşa, İsmet Paşa ve Bekir Sami Bey'in askeri ve siyasi rollerini anlatan bir tarih anlatımıdır.
- Video iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Refet Paşa'nın Dumlupınar Muharebesi sonrası komutasındaki kuvvetlerin durumu, Aslıhanlar Muharebesi'ndeki başarısızlığı ve Ankara'ya gönderilmesi anlatılmaktadır. İkinci bölümde ise Bekir Sami Bey'in Londra Konferansı'ndaki deneyimleri, İtilaf Devletleri ile imzaladığı sözleşmeler ve "Akor Tri-Parti" adı verilen Anadolu'yu nüfus bölgelerine ayıran anlaşmayı kabul ettirme çabaları ele alınmaktadır.
- Videoda ayrıca İsmet Paşa'nın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi süreci ve Bekir Sami Bey'in Milli Hükümet'in prensiplerine uygun olmayan tutumu da değerlendirilmektedir.
- Dumlupınar Muharebesi'nde Türk Kuvvetleri
- 23. Piyade Tümeni ve 2. Süvari Tümeni kendi emri altında Altıntaş'a doğru hareket etti.
- 57. Piyade Tümeni ve 4. Süvari Tugayından oluşan diğer kısım Fahrettin Paşa'nın emri altında düşman kuvvetlerine karşı doğuya yöneldi.
- Refet Paşa, 23. Tümeni Altıntaş üzerinden güneye Fahrettin Paşa emrine gönderdi.
- 01:09Yunan Ordusunun Stratejisi ve Türk Kuvvetlerinin Tepkisi
- Yunan ordusunun genel taarruz planında göze çarpan bir yanılma vardı: Uşak grubunun Dumlupınar'dan sonra Eskişehir'e doğru yürümesi ve Afyon üzerinden Konya'ya yönelmesi.
- İnönü'deki zafer sonrası Yunan kuvvetlerinin kendilerini tehlikeden kurtarmak için hızla geri çekilmeleri bekleniyordu.
- Türk kuvvetleri, Afyonkarahisar'ın doğusunda bulunan Yunan grubunu geri çekilme hattını keserek büyük bir felakete uğratabilirdi.
- 02:28Refet Paşa'nın Saldırıları ve Sonuçları
- İnönü Meydan Savaşı'ndan sonra Yunan ordusunun Uşak grubu geri çekilmeye başladı.
- Refet Paşa, 7 Nisan 1921 tarihinde komuta merkezi ile köylerde 4. ve 11. Tümenler, Altıntaş bölgesinde 5. Kafkas Tümeni ve Meclis Muhafız Taburu ile Aslıhanlar civarındaki Yunan alayına taarruz düzenledi.
- 12 Nisan 1921 günü Refet Paşa'nın emrinde kuzeyden güneye ve doğudan batıya saldıran kuvvetlerin toplamı 8 piyade tümeni ve 1 piyade taburu oldu.
- 04:12Aslıhanlar Muharebesi ve Refet Paşa'nın Yanlış Yargıları
- Refet Paşa'nın komutası altındaki kuvvetler saldırılarında başarı kazanamadı ve düşman Dumlupınar mevzilerine hakim olarak yerleşti.
- Refet Paşa kendi yenildiği halde düşmanın yenilip geri çekildiğini sandı ve bunu beş gün süren Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde düşmana son darbenin vurulduğunu bildiren telgrafı ile haber verdi.
- Gerçek durum, düşmanın kendi maksadına uygun olarak Dumlupınar'da savunması kolay bir mevzi almasıydı.
- 05:51Refet Paşa'nın Komuta Durumunun Değişimi
- Durum sakinleşmeye başladıktan sonra Ankara'dan Fevzi Paşa ve Batı cephesinden İsmet Paşa, Refet Paşa'nın komuta merkezine giderek durumu inceledi.
- Refet Paşa'nın komutası altında bulunan Güney Cephesi'nin Batı Cephesi'ne bağlanarak İsmet Paşa'nın komutasına verilmesi kararlaştırıldı.
- Refet Paşa, Ankara'ya döndüğünde İsmet Paşa'nın Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifa etmesini ve kendisinin Milli Savunma Bakanlığı'na getirilmesini istedi.
- 08:44Londra Konferansı Sonrası Sözleşmeler
- Londra Konferansı'ndan dönen Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey'in imzaladığı sözleşmeler, Türk esirlerinin serbest bırakılması konusunda önemli bir rol oynadı.
- İngiltere ile imzalanan sözleşme gereğince Türk esirleri geri verildi, ancak Ermenilere ve İngiliz esirlerine zulüm yapmış olanlar serbest bırakıldı.
- 23 Ekim 1921 tarihinde Kızılay İkinci Başkanı Hamit Bey ile İstanbul'daki İngiliz Komiseri arasında yapılan anlaşma üzerine Malta'da bulunan bütün Türk tutukluları ile İngiliz tutuklularının karşılıklı olarak serbest bırakılması kararlaştırıldı.
- 11:33İtilaf Devletleri ile İmzalanan Sözleşmeler
- Fransız subayları tarafından kurulacak zabıta kuvvetleri ve Elazığ, Diyarbakır ve Sivas illerinin ekonomik gelişmesi için üstünlük hakkı ve Ergani madenlerini işletme hakkı teklif edildi.
- Bekir Sami Bey, İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sporza ile 12 Mart 1921'de bir sözleşme imzaladı.
- Bu sözleşme gereğince İtalya'nın İzmir ve Trakya'nın verilmesi konusundaki isteklerini desteklemesine karşılık, Antalya, Burdur, Muğla, İsparta, Afyonkarahisar, Kütahya, Aydın ve Konya sancaklarında ekonomik faaliyetler için üstünlük hakkı tanınacak.
- 12:48İtilaf Devletlerinin Maksatları
- İtilaf devletlerinin Londra'ya barış yapmak için gönderdikleri delegeler, Bekir Sami Bey'e imza ettirdikleri sözleşmelerdeki maddelerin sevk projesinden sonra aralarındaki imzaladıkları üçlü anlaşma (Akor Tri-Parti) adı verilen Anadolu'yu nüfus bölgelerine ayıran bir anlaşmayı milli hükümete kabul ettirme maksadına dayandığı açık.
- İtilaf devletlerinin politikacıları bu maksatlarını Bekir Sami Bey'e kabul ettirmeyi başarmış.
- Bekir Sami Bey, Londra'da konferans görüşmelerinden çok teker teker yapılan konuşmalarla oyalamaya çalıştıkları anlaşmada milli hükümetin bağlı bulunduğu prensiplerle, bu prensiplere bağlı bir dışişleri bakanının tuttuğu yol arasındaki uyuşmazlığı açıklamak mümkün değil.
- 13:43Bekir Sami Bey'in Görüşleri
- Bekir Sami Bey, Avrupa'da bulunduğu sırada bazı hususları bildirdiği gibi, dönüşünde de bir rapor vermiş.
- Bekir Sami Bey, 12 Ağustos 1921 tarihli bir şifreli telgrafın da bizim politikamızı eleştirdikten sonra "daha fırsat eldeyken akıllıca bir siyaset takip etmek, memleketi sürüklendiği büyük bir çıkmazdan kurtarabilir" demiş.
- Bekir Sami Bey, "ne olursa olsun barış yapma" diyerek kararlılığını vurgulamış.