Buradasın
TEOG Yerleştirme Sonuçları ve Nakil Süreci Hakkında Bilgilendirme
youtube.com/watch?v=E7LksmRg_psYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir röportaj formatında olup, eğitimci Güner Cömert ile TEOG yerleştirme sonuçları ve nakil süreci hakkında yapılan bir sohbeti içermektedir.
- Videoda, TEOG yerleştirme sonucunda 248.908 boş kontenjanın nedenleri, özel okullara kayma olayı ve tercih yapmayan öğrencilerin durumu ele alınmaktadır. Güner Cömert, nakil sürecinin nasıl işleyeceğini, başvuru sürecini ve öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken noktaları detaylı şekilde açıklamaktadır. Ayrıca, sınav sisteminin zorluk oranının seçici hale getirilmesi gerektiği ve öğrencilerin 9. sınıfta düzenli çalışmalara devam etmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır.
- 00:15TEOG Yerleştirme Sonuçları ve Boş Kontenjanlar
- TEOG yerleştirme sonuçları açıklandı ve 248.908 boş kontenjan bulunmaktadır.
- Kontenjanların boş kalmasının en önemli sebebi kontenjanlarda artış olması ve özel okullara kayma olayıdır.
- 180 bin öğrenci hiç tercih yapmamış, bu öğrencilerin bir kısmı özel okullara kayıt yaptıracak, bir kısmı da açık lisede devam etmeyi düşündüğü için böyle bir yola başvurmuştur.
- 01:24Tercih Yapma Süreci ve Nakiller
- Liseye geçişte öğrenciler ağırlıklı olarak Anadolu lisesi ve fen liselerini tercih etmektedir.
- 71 bin öğrenci tercihlerini belli bir noktada kesmiş, yerleşemediği takdirde otomatik olarak açık öğretime kaydolmaktadır.
- Nakiller 17 Ağustos'ta başlayacak ve üç hafta sürecek, üç dönem halinde yapılacak: 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül.
- 03:29Nakil Başvuru Süreci
- Nakil başvuruları okullara başvurularak yapılacak ve üçer tercih halinde olacak.
- İlk tercihlerin sonuçları 24 Ağustos'ta, ikinci tercihlerin sonuçları 31 Ağustos'ta, üçüncü tercihlerin sonuçları 7 Eylül'de açıklanacak.
- Öğrenciler kendilerinden biraz daha üstte olan okulları tercih ederek kademeli olarak gidebilirler.
- 05:51Tercih Yapamayan Öğrencilerin Durumu
- Hiç tercih yapamayan veya tercihlerine yerleşemeyen adaylar açık liseye kaydolmaktadır.
- 7 Eylül tarihinden sonra bir defaya mahsus olmak üzere açık liseye yerleşemeyen öğrenciler otomatik olarak kayıt olmaktadır.
- 7-10 Eylül arasında ilçe öğrenci yerleştirme nakil komisyonlarına giderek nakil tercih başvurularında bulunabilirler.
- 06:42TEOG Sisteminin Değerlendirmesi
- Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, TEOG'un başarılı bir yerleştirme sistemi olduğunu ve yerleştirmelerin normal olduğundan bahsetmiştir.
- Eğitimci, sınav sistemi ile ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünmektedir.
- Sınavın zorluk oranının daha seçici hale getirilmesi gerektiğini, böylece orta düzey öğrenci ile üst düzey öğrenciyi ayırma şansı olacağını belirtmektedir.
- 08:05Son Tavsiyeler
- Eğitimde verim alınabilmesi için homojenlik ön plandadır, düşük puanlı öğrencinin yüksek puanlı öğrencilerin arasında yer alması onu başarılı kılmaz.
- Başarı bireyseldir, düşük puan almış olabilir ama düzenli bir çalışmayla başarılı olabilirler.
- Öğrencilere 9. sınıfta konuyu kaçırmamaları tavsiye edilmektedir çünkü YGS'nin temeli 9. sınıftır.