Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Mehmet Zeki tarafından sunulan 40 Database Akademi'nin SQL Server proje dersinin sekizinci ve son bölümüdür. Eğitmen, izleyicilerin sorularını yanıtlamakta ve veritabanı yönetimi konusunda deneyimlerini paylaşmaktadır.
- Videoda öncelikle izleyicilerden gelen Microsoft sertifikaları hakkındaki sorular yanıtlanmakta, ardından resim ekleme işlemi adım adım gösterilmektedir. Daha sonra execution plan konusu ele alınmakta ve özellikle veritabanı sorgularının performansını artırmak için indeksleme teknikleri detaylı olarak anlatılmaktadır.
- Eğitmen, "select * from sellers" sorgusu üzerinden indeks oluşturma, performans artışı ve disk alanı tasarrufu gibi konuları örneklerle açıklamakta, ayrıca indekslerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği, disk sorunlarına neden olabileceği ve günlük rebulte edilmesi gerektiği gibi önemli bilgiler de paylaşılmaktadır.
- SQL Server Proje Dersi Tanıtımı
- Mehmet Zeki, Kırk Database Akademi'nin SQL Server proje derslerinin sekizinci ve son dersini sunuyor.
- Bu ders sonrası yoğunluk iş zekası konusunda verilecek.
- İzleyicilerden SQL ile ilgili sorular sorulabilir.
- 00:45Microsoft Sertifikaları Hakkında Görüş
- Microsoft sertifikaları konusunda izleyicilerden gelen sorulara cevap veriliyor.
- Konuşmacı, Microsoft sertifikalarının kendisi ve firmaların nazarında hiçbir değeri olmadığını belirtiyor.
- Sertifikaların soruların hepsinin internette olduğu ve ezberlenerek alınabildiği için sadece para tuzu olarak görüldüğünü ifade ediyor.
- 02:37Veritabanına Resim Ekleme
- Veritabanına resim ekleme konusu ele alınıyor.
- Veritabanına resim eklemenin dosya güvenilirliği açısından mantıklı olmadığı, ancak veri boyutu açısından önemli olduğu belirtiliyor.
- Örnek olarak bir tablo oluşturulup, "resim" adında bir sütun ekleniyor.
- 04:33Resim Ekleme İşlemi
- C sürücüsünde "imaj" adında bir klasör oluşturulup, Hyundai logosu ekleniyor.
- Veritabanına resim ekleme için "INSERT INTO" komutu kullanılıyor.
- "BINARY" komutu ile dosya içeriği veritabanına aktarılıyor.
- 07:16Veritabanında Resim Görüntüsü
- Eklenen resmin veritabanında nasıl görüneceği gösteriliyor.
- Resmin veritabanında desimal bir değer olarak saklandığı ve tam boyutunu görmek için kopyalanması gerektiği belirtiliyor.
- Resmin dosyasında bit olarak durduğu ve diskte bu şekilde saklandığı açıklanıyor.
- 09:14Execution Plan ve İndeksler
- Execution plan konusu ele alınıyor.
- Transaction tablosunun 30 milyon kayıt içerdiği ve bu nedenle sorguların uzun sürdüğü belirtiliyor.
- İndekslerin tablodaki kayıtları sıralamaya yarayıp arama işlemlerini hızlandırdığı açıklanıyor.
- 12:14Veritabanı İndeksleri ve Performans
- Veritabanında otomatik olarak tanımlanan indeksler, sorguların performansını artırabilir.
- Tablo scan yerine indeks kullanıldığında sorgu süresi önemli ölçüde kısalabilir.
- İndeks oluşturmak diskte maliyet gerektirir ve veritabanının boyutunu artırabilir.
- 16:24İndekslerin Kullanım Alanları ve Avantajları
- İndeksler büyük boyutlu tablolarda, kayıt sayısı bir milyon üzeri olan tablolarda ve çok kolonlu tablolarda kullanılır.
- İndeksler kırılım çok fazla olan tablolarda iyi performans gösterir.
- İndeksler diskte ciddi büyümeye yol açabilir ve sürekli insert varsa günlük olarak rebulte edilmelidir.
- 17:40İndeks Oluşturma ve Performans Artışı
- İndeks oluşturulduktan sonra sorgu süresi önemli ölçüde kısalabilir, örneğin 7 saniyeden 3 saniyeye düşebilir.
- İndeksler sayesinde rapor süreleri önemli ölçüde kısalabilir, örneğin 10 dakikadan 3 saniyeye düşebilir.
- İndeksler büyük bir yer kaplayabilir ancak performansı önemli ölçüde artırır.
- 19:02Veritabanı Boyutunu Azaltma
- Veritabanı boyutunu azaltmak için shrink işlemi yapılabilir.
- Shrink işlemi sayesinde veritabanının boyutu önemli ölçüde küçülür.
- İndeksler büyük bir yer kaplayabilir ancak performansı önemli ölçüde artırır.
- 20:20Kapanış ve Gelecek Eğitimler
- Konuşmacı, izleyicilerden soru sormalarını ve forumdan iletişim kurmalarını istiyor.
- Gelecek eğitimler istekası eğitimleri, sırası eğitimleri, C eğitimleri ve ASP.NET eğitimleri olacak.