Buradasın
San Francisco'da Duygu Hanım ile Genç Girişimcilere Tavsiyeler
youtube.com/watch?v=xdiRD2_A8Z4Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, San Francisco'da gerçekleşen bir röportajdır. Röportajda bilgisayar mühendisi olan, şu anda start-up'lara mentorluk yapan, VC pozisyonunda çalışan ve yatırım fonlarında görev yapan Duygu Hanım ile görüşme yapılmaktadır.
- Videoda genç girişimcilere yönelik tavsiyeler sunulmaktadır. İlk bölümde üniversite tercihlerinde mühendislik okumanın faydaları, Lean Start-up kavramı ve mentorluk almanın önemi anlatılırken, ikinci bölümde Türkiye'den yurtdışına gitmek isteyen gençlere yönelik tavsiyeler ve bu durumun Türkiye için hem kazanç hem de kayıp olarak değerlendirilmesi tartışılmaktadır.
- Röportajda ayrıca global vizyon geliştirmenin, takım yapısının ve teknoloji ile satış becerilerinin bir arada olması gerektiği vurgulanmakta, Amerika'ya gelmek isteyen gençlere nasıl yollar izleyebilecekleri ve start-up kurma gibi alternatifler hakkında bilgiler verilmektedir.
- 00:01Duygu Hanım'ın Tanıtımı
- Duygu Hanım, San Francisco'da bilgisayar mühendisi olarak çalışmakta ve start-up'lara mentorluk yapmaktadır.
- Aynı zamanda VC (venture capital) pozisyonunda bulunmakta ve yatırım fonlarında yönetmektedir.
- Gençlere, özellikle girişimci olmak isteyenlere tavsiyeler verecektir.
- 00:46Üniversite Tercihleri Hakkında Tavsiyeler
- Duygu Hanım, bilgisayar mühendisliğini bilinçli olarak seçmediğini ancak çok severek okuduğunu ve bitirdikten sonra iyi ki girmiş olduğunu belirtmiştir.
- Mühendislik okumanın getirdiği analitik düşünce sisteminin hayatta başarılı olmayı sağladığını vurgulamıştır.
- Mühendislik okumayı düşünenlerin kesinlikle yazmalarını tavsiye etmektedir.
- 02:06Okul ve Girişimcilik Arasındaki Denge
- Duygu Hanım, okulu bitirmek ve okul sırasında ne alabileceğini düşünmek gerektiğini, sonra girişimci olmayı planlamayı önermektedir.
- Part time veya hobi girişimcilik yerine, girişimcilik için tamamen odaklanmak gerektiğini, çünkü girişimcilik yüzde yüz veya yüzde ikiyüzünü tüketen bir şey olduğunu belirtmektedir.
- Okulu tamamen bırakmak yerine, hedef doğrultusunda ilerlemek gerektiğini vurgulamaktadır.
- 03:21Start-up Kurma Tavsiyeleri
- Duygu Hanım, Lean Start-up kavramını ve Customer Development kitabını okumayı tavsiye etmektedir.
- Start-up'ların tutup tutmayacağını hiç kimse bilmediğini, yatırımcıların da bilmediğini belirtmektedir.
- Lean Start-up yaklaşımında analiz, test, dizayn ve beta test döngüsünün hızlıca bir ürün veya prototip çıkarmak için kullanılması gerektiğini vurgulamaktadır.
- 04:50Mentorluk ve Global Vizyon
- Yeni mezunların mentorluk almalarını tavsiye etmektedir, ancak Türkiye'de mentorluk alırken dikkatli olunması gerektiğini belirtmektedir.
- Mentor olarak, projenin alanına uygun ve o alanda yöneticilik yapmış kişilerden yardım alınması gerektiğini vurgulamaktadır.
- Global vizyon geliştirmek için dünya nereye gittiğini takip etmek gerektiğini, bunun için ücretsiz web sitelerinin kullanılabilir olduğunu belirtmektedir.
- 07:00Takım ve Satış Stratejileri
- Duygu Hanım, takımın özellikle erken aşamada çok önemli olduğunu, yatırım kararlarının yüzde yetmişbeşinin takıma göre verildiğini belirtmektedir.
- Takımda teknoloji sorumlusu ve satış/pazarlama uzmanı olması gerektiğini vurgulamaktadır.
- Mühendislerin iyi satışçı olabileceğini, bunun için MBA (business school) eğitimi almanın veya kapalı çarşı gibi yerlerde deneyim kazanmanın bir yol olduğunu belirtmektedir.
- 09:03Yurt Dışına Gitme İsteği
- Konuşmacı, yurt dışına giden gençlerle görüşmelerde mezuniyet sonrası hedeflerini anlamaya çalıştığını belirtiyor.
- Yüksek oranda gençlerin yurtdışına gitmek istediğini, bu durumun Türkiye için hem kazanç hem de kayıp olduğunu ifade ediyor.
- Konuşmacı, gençlerin dünya çapında iyi yerlerde olması gerektiğini ve bunun iyi yanından bakmaya çalıştığını vurguluyor.
- 09:30Amerika'ya Gitme Tavsiyeleri
- Konuşmacı, Amerika'da yaşayan ve kültürü bilen biri olarak, Amerika'ya gelmek isteyenlere tavsiyeler verebileceğini belirtiyor.
- Amerika'ya gitmek isteyenlerin start-up kurma gibi farklı yollar izleyebileceğini söylüyor.
- Konuşmacı, Amerika'ya gitmenin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirmek gerektiğini vurguluyor.