• Buradasın

    Rusya-Türkiye İlişkileri ve Ortadoğu'da Amerikan Faktörü

    youtube.com/watch?v=LpzHdBHzoug

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir sempozyumda sunulan bir konuşmadır. Konuşmacı, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde yüksek lisans mezunu ve İstanbul Üniversitesi'nde siyaset bilimi uluslararası doktora yapan bir akademisyendir. Konuşmacı, dekan Özlem Hoca'ya teşekkür ederek konuşmasını başlatmaktadır.
    • Konuşmanın ana konusu, Rusya-Türkiye ilişkilerinde Ortadoğu'da Amerikan faktörüdür. Konuşmacı, tarihsel bağlamda Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu'daki rolü, Rusya'nın 19. yüzyıldan itibaren Ortadoğu'ya ilgisinin artması ve ABD'nin 20. yüzyılda bölgeye gelmesi hakkında bilgiler vermektedir. Ayrıca, Türkiye-Rusya ilişkilerinin Suriye, Karabağ, Kafkasya, Gürcistan ve Orta Asya'daki stratejik önemi, S-400 krizi ve nükleer santral projeleri gibi güncel konular ele alınmaktadır. Konuşmacı, Türkiye'nin Rusya ile iyi ilişkiler kurmasının önemini vurgulayarak, bu ilişkilerin bölgedeki çıkarlarını korumak için gerekli olduğunu belirtmektedir.
    00:10Konuşmacının Tanıtımı ve Ortadoğu'da İki Devlet
    • Konuşmacı, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde kurucu olduğu bölümlerle yüksek lisans mezunu olduğunu ve şu anda İstanbul Üniversitesi'nde siyaset bilimi uluslararası doktora yaptığını belirtiyor.
    • Konuşmak istediği konu Rusya-Türkiye ilişkilerinde Ortadoğu'da Amerikan faktörüdür.
    • Ortadoğu'da her zaman hüküm süren iki devlet olmuştur: Türk Devleti (Azerbaycan Türkleri tarafından kurulmuş) ve Osmanlı Devleti.
    01:17Ortadoğu'da Rusya ve ABD'nin Rolü
    • Rusya, 19. yüzyıldan itibaren Ortadoğu'ya ilgilenmeye başlamış ve bu ilgilenmenin amacı Osmanlı'yı oradan çıkarmak ve Rusya'yı oraya almak olmuştur.
    • İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Ortadoğu'ya ABD ve Sovyetler Birliği gelmiştir.
    • Her iki güç de Türkiye'nin Müslümanların yanında olmaması ve Araplara destek vermemesi için plan yapmıştır.
    02:22Türkiye-Rusya İlişkilerinin Önemi
    • 21. yüzyılda Türkiye-Rusya ilişkileri hızla ilişkili ve yokuşlu giderek devam etmektedir.
    • Türkiye'nin Ortadoğu'da bazı ihtiyaçları vardır ve bu durum ABD, Avrupa Birliği, NATO, İran ve İsrail'i rahatsız etmektedir.
    • Türkiye-Rusya ilişkilerinin iyi olması, Suriye'deki sorunları çözmek için gereklidir.
    02:59Suriye ve Ermenistan İlişkileri
    • Suriye, Ermenistan'a yardım etmektedir ve Ermenistan'ın Suriye'ye yardım etmesine Rusya izin vermektedir.
    • Suriye'nin Ermenistan'la her zaman iyi ilişkileri olmuştur ve Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'ın yanında olmuştur.
    • Suriye'de Ermeni soykırımının ders olarak kesileceği kararlaştırılmıştır.
    04:27Karabağ Sorunu ve Türkiye-Rusya İlişkileri
    • Karabağ sorunu ve Kafkasya'da barut kokusu gelmektedir, Azerbaycan toplumu savaş istemektedir.
    • Türkiye-Rusya ilişkilerinin iyi olması, Karabağ sorununun çözümünde diplomatik manevra yapma imkanı sağlar.
    • 2016 yılında üç günlük Nissan Savaşı'nda Azerbaycan ordusu gitti, dur emri geldi ve bu durum Türkiye-Rusya ilişkilerinin kötü olduğu bir dönemde gerçekleşmiştir.
    05:32Gürcistan ve Kafkasya'daki Durum
    • Gürcistan'da yeni cumhurbaşkanı seçilmiştir ve bu kişi Gürcü dili bilmiyor, uzun zaman Fransa dışişleri bakanı olarak hizmet etmiştir.
    • Gürcistan'da Azerbaycan'dan düşman ve Türkiye'den Ermenistan'a gitti, üstü örtülü mesajlar verdi ve açık toprak istemektedir.
    • Gürcistan'da 13 milyon Azerbaycanlı yaşıyor ve Kafkas'ta en çok söz sahibi devlet Azerbaycan'dır.
    06:42Orta Asya'daki Durum
    • Orta Asya'da Türkiye'nin iyi işler kurması gerekmektedir.
    • Özbekistan'da televizyonlarda Türk kanalları yoktur, Rus kanalları konuşmaktadır.
    • Kırgızistan'da resmi dili Rusça'dır ve Kırgızistan İslam Örgütü Birliği'nde Azerbaycan'ın hak davasına ses vermez.
    07:35Türkiye-Rusya İlişkilerinde Fikir Ayrılıkları
    • Türkiye-Rusya ilişkilerinde S-400 krizi ve nükleer santral Mersin'de yapılması gibi konular bulunmaktadır.
    • Anket sorularına göre Türkiye vatandaşları ve Rusya halkı sıcaktır, iş ve yatırımlar yapılmalıdır.
    • Kırım ve Karabağ konularında Türkiye ile Rusya arasında fikir ayrılıkları bulunmaktadır.
    08:38Rusya'daki Uzmanlar ve Stratejiler
    • Rusya Federasyonu'nun Dışişleri Bakanlığı'nın Diploması Akademisi'nde çok uzman yetişmektedir.
    • Akademide Azerbaycan Türkçesi öğretilmeye başlanmıştır.
    • Akademinin eski rektörü Çin-Asya uzmanı Yevgeni Bacağın, Rusya-ABD ilişkilerinde enteresan konuşmalar yapmıştır.
    10:05Rusya'nın Ortadoğu Stratejisi
    • Rusya'nın istihbarat örgütlerinde önemli bir kişi olan Yevgeni Primaov, 1990'da 20 Ocak'ta 134 Azerbaycan Türk'ün kanun batmasında imzası olan bir adamdır.
    • Putin, emekli olan Primaov'un kapısına giderek fikir alışverişi yapmıştır.
    • Putin, Ortadoğu'da ne yapıyorsan yap, İsrail ile ilişkiler kur ve Türkiye ile de destek ol demiştir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor