Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Piri Reis'in 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'e takdim ettiği dünya haritası hakkında bilgi veren bir belgesel formatındadır. Videoda UNESCO kültür mirası taşıyıcısı Fuat Başar'ın görüşleri de aktarılmaktadır.
- Video, Piri Reis haritasının kayıp parçaları, haritadaki gizemli çizimler ve varlıklar hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Haritanın beş veya altı parçasının kayıp olduğu, kerteriz noktalarının haritanın tamamının ne kadar büyük olduğunu gösterdiği anlatılmaktadır. Ayrıca haritadaki papağanlar, balık üzerindeki insanlar, canavarlar, tek boynuzlu öküzler ve kırmızı ada gibi gizemli varlıkların gerçek anlamları açıklanmaktadır.
- Videoda haritanın kaynakları, özellikleri ve orijinalliği konusundaki şüpheler de ele alınmaktadır. Haritanın İskender-i Zülkarneyn zamanında yapılmış sekiz dünya haritasından yararlandığı, Güney Amerika kıtasının şeklini bile bilmediği belirtilmektedir. Haritanın kayıp parçalarının bulunmasıyla dünyanın nasıl bir yer olduğu ve Atlantis, kayıp kıta Mu gibi gizemlerin sırrının ortaya çıkabileceği konusunda spekülasyonlar da sunulmaktadır.
- 00:43Piri Reis Haritasının Tarihi ve Kayıp Parçaları
- 1517 yılında Piri Reis, haritayı Yavuz Sultan Selim'e takdim etmiştir.
- Sultan Selim, haritanın Avrupa ve Asya kısmının başkalarının eline geçmesinden endişe ederek bu bölümünü kesip saklamıştır.
- Haritanın üzerinde yarısı görünen notlardan, kesin olarak kayıp parçaları olduğu anlaşılmaktadır.
- 01:46Haritanın Boyutu ve Kerte Noktaları
- Haritada iki büyük ve üç küçük olmak üzere toplam beş adet kerte noktası (pusula yönünü gösteren noktalar) bulunmakta ve eşit mesafeler arası konumlandırılmıştır.
- Bu noktaları eşit şekilde birleştirildiğinde toplamda on altı adet kerte noktası olduğu görülmekte ve bu sayede haritanın tamamının ne kadar büyük olduğunu anlayabilmek mümkün olmaktadır.
- Haritanın beş ya da altı parçasının kayıp olduğu varsayılmaktadır.
- 03:11Haritadaki Gizemli Varlıklar ve Canlılar
- Kuzey Amerika'nın doğu kısımlarında adalarda konumlandırılmış papağan resimleri bulunmakta ve Piri Reis'in notunda bu bölgede dört cins papağan (ak, kızıl, yeşil ve kara) olduğu belirtilmektedir.
- Haritanın kuzeyinde ters duran bir balık ya da balina üzerinde iki kişi gösterilmiş olup, Piri Reis'in notunda Sandrandon adlı bir papazın balığın üzerine çıkıp ateş yakıp denize daldığı anlatılmaktadır.
- Batıda iki enteresan canlı çizimi bulunmakta ve Piri Reis'in notunda bu ülkenin dağlarında canavarlar olduğu ve altın madenlerinin sonu olmadığı belirtilmektedir.
- 05:00Güney Amerika'daki Canlı Çizimleri
- Güney Amerika'nın orta kısımlarında (bugünkü Brezilya toprakları) çift boynuzlu, yukarı doğru bakan sivri dişlere sahip bir varlık ve tek boynuzlu efsaneleşmiş bir öküz çizilmiş olup, Piri Reis'in notunda tek boynuzlu öküzler olduğu belirtilmektedir.
- Haritada başı gövdesinde bulunan, saçları kırmızı olan tuhaf bir canlı çizilmiş olup, bu varlığın bazılarına göre bir cin veya şeytanı temsil ettiği söylenmektedir.
- Bu tuhaf yaratığın yanında başka bir yabani hayvan çizilmiş olup, ikisinin de elinde bir şey tuttuğu gösterilmiştir.
- 07:12Kırmızı Ada ve Haritanın Renk Kodları
- Haritada tam ortada duran ve kıpkırmızı şekilde çizilmiş "gizemli" bir ada bulunmakta olup, bu ada günümüzde var olmayan bir adadır.
- Piri Reis haritada bazı adaları renksiz, bazılarını kırmızı çizmiş, bazı yerlere artı işareti, bazı yerlere ise küçük kırmızı yuvarlaklar eklemiştir.
- Haritada keşfedilmemiş insanların olmadığı adalar renksiz gösterilmiş, kayalık alanlar artı işaretiyle işaret edilmiş, kumluk alanlar ise kırmızı noktalarla gösterilmiştir.
- 08:39Kırmızı Ada Hakkında Bilgiler
- Kırmızı adada tek boynuzlu öküzler olduğu ve bu nedenle adaya "İzle de Voka" (sığır adası) denildiği belirtilmektedir.
- Kırmızı adanın rengi, diğer bazı adaların renginin zamanla nasıl olmasından kaynaklanmaktadır.
- Piri Reis haritanın bir kısmında nasıl yapıldığına dair notlar düşmüş ve "bu harita benzersiz bir haritadır ve bu dönemde kimsede yoktur" demiştir.
- 09:42Piri Reis Haritasının Kaynakları
- Piri Reis haritası, İskender-i Zülkarneyn zamanında yapılmış sekiz dünya haritasından yararlanılarak hazırlanmış olup, günümüzde temel kaynak olarak kabul edilmektedir.
- Haritada, Zülkarneyn'in yaşadığı zamanın bilinmeyen olduğu ve günümüzde var olmayan bazı adaların ve bölgelerin o zamanın dünyasına ait olduğu düşünülmektedir.
- Piri Reis, haritayı çizerken farklı kaynaklardan yararlandığını cesurca aktarmış, bu da normalde haritacıların yapmadığı bir durumdur.
- 10:33Haritanın İnanılmaz Detayları
- Piri Reis'in referans alabileceği hiçbir haritada, haritasındaki ince detaylar ve Güney Amerika kıtasının şeklinin bilinmesi yoktur.
- Haritanın batı kısmının, yani Amerika kıtasının, Christoph Kolumbus'un haritasına bakılarak çizildiği düşünülse de, Kolumbus'a ait Amerika'yı gösteren hiçbir harita bulunamamıştır.
- UNESCO kültür mirası taşıyıcısı unvanı alan Fuat Başar, haritanın orijinalliği konusunda şüphelerini belirtmiştir.
- 11:23Haritanın Yazı Stili ve Şüpheler
- Başar'a göre, Piri Reis'in Osmanlıca yazdığı "Kitab-ı Bahriye" eserinde ve dünya haritasında Talik kırması yazı yöntemini kullandığı, ancak Güney Amerika'nın bulunduğu bölümde Nesih kırması yöntemini kullandığı belirtilmiştir.
- Başar, haritanın Kolumbus, Portekiz ve Arap haritalarından bakılarak çizildiğinin yazıldığı bölümün sonradan eklendiğini iddia etmiştir.
- Türk denizcinin böyle muazzam bir harita çizmesi bazılarınca kabul görmemiş, haritaya ortak olunmuş ve mutlaka birilerinden bakarak yapılmış imajı verilmeye çalışılmıştır.
- 12:04Haritanın Sergilendiği Yer ve İnceleme
- Haritaya ortak olunmuş ve mutlaka birilerinden bakarak yapılmış imajı verilmeye çalışıldığı iddiasını destekleyen bir başka husus, haritaya Topkapı Sarayı'nda sergilenmemesidir.
- Haritanın orijinali dört asır sonra 1929'da bulunmuş ve inceleme için Amerika'ya gönderilmiştir.
- Rivayete göre, orijinalin değil bir kopyasının geri gönderildiği ve sonradan eklenmiş bazı notlarla birlikte geldiği iddia edilmektedir.
- 12:49Haritanın Gizemleri
- Piri Reis haritasının kayıp parçaları bulunduğunda, yüzlerce yıl öncesindeki dünyanın nasıl bir yer olduğu öğrenebileceğimiz düşünülmektedir.
- Haritanın diğer kayıp parçaları bulunduğunda, Atlantıs'in, kayıp kıta Mu'nun ve başka birçok gizemin nerede olduğunun sırrı ortaya çıkabilir.
- Haritanın kayıp parçaları bulunursa, belki de çok farklı bir dünya bizi bekliyor olabilir.