• Buradasın

    Nakşibendi Tarikatı ve Allah'a Vuslat Üzerine Dini Sohbet

    youtube.com/watch?v=5JiUkife4UU

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir televizyon programı formatında olup, Nakşibendi tarikatı dini sohbetini içermektedir. Programda Fatih Efendi, Şerif Atalay Efendi, Bekir Kris Hazretleri ve İpek adında bir kişi gibi konuşmacılar yer almaktadır.
    • Video, Allah'a vuslat yolunun nasıl ilerlediğini anlatmaktadır. Konuşmacılar, Allah'a vuslat etmek isteyenlerin "aşık ve sadık" olmaları gerektiğini, bunun için bir "tabib-i ilahi" (mürşit) bulmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Tevhid zikri, riyazet, Allah'a teslim olma ve nefsine muhabbetin olmaması gibi konular üzerinde durulmaktadır.
    • Programda ayrıca Nakşibendi tarikatının Samii kolunun seyr-i süluk yolunda iki adım olduğu, ilk adımın masiva ve mafiha'dan dönmek, ikinci adımın ise Allah'a yönelmek olduğu belirtilmektedir. Zikir, tevhid ve sıdkın ruhun beşer uzuvlarına etkisiyle gayb alemine yol açtığı, ruh gözünün açıldığı ve "koca bir sahra" tecellisi yaşandığı anlatılmaktadır. Program, "Zikir Sofrası" adı altında açlıkların zikirle karşılanması üzerine odaklanmakta ve dua ve zikirlerle sonlanmaktadır.
    00:59Aşık-ı Sadıklara Davet
    • Aşık-ı sadık olanlara eyleriz biz, nida bir tabib ilahi bulmalıdır.
    • Aşık ve sadık olanlara bu kapı açıktır, aşık olmayanlara ve sadık olmayanlara bu yol kapalıdır.
    • Ehlullah'ın davetini duyabilen ve icabet edebilenler aşık ve sadık, sıddık, sadakatli ve samimiyetli olanlardır.
    02:43Mürşitlerin Rolü
    • Allah'a yakınlık ve vuslat için bir tabib-i ilahi (mürşit) bulmalıdır.
    • Mürşitler kalp doktorudur ve sohbetlerle, nazar ve teveccühüyle müritlerin kalplerini ameliyat ederler.
    • Mürşitlerin tavsiyelerine uymak gerekir, çünkü kalpleri masiva ve mafihadan tecrit etmek için bir doktor bulunmalıdır.
    06:35Veledi Kalbin Oluşması İçin Gerekli Şartlar
    • Veledi kalbin oluşması için riyazete devam edip tevhidden almalı gıda, az ye, az konuş, azu'yu çok zikret, uzlet alem (insanlardan uzak dur) şartları yerine getirilmelidir.
    • Ruhu hakka teslim edip kılmalısın, ilk teslim mürşide gelip teslim olmaktır.
    • Mürşit, teslimden sonra irşad ederek kişinin ruhunu Allah'a kavuşturur ve seyri süluk yoluna girer.
    09:05Nakşi Samii Tarikatının Adımları
    • Nakşi Samii kolunda iki adım vardır: birinci adım masiva ve mafiha'dan dönmek, ikinci adım Allah'a yönelmek.
    • Masiva ve mafiha'dan dönmek için riyazat, mücadele, terk-i dünya, terk-i ukba, terk-i hesti ve terk-i terk gereklidir.
    • Allah'a yönelmek için iltica etmek, yani ona rica etmek ve yönelmek gerekir.
    09:58Nefsine Muhabbetin Olmaması
    • Nefsine muhabbetin olmaması gerekir, aksi takdirde emmareye düşülür ve aleme edilir.
    • Nefsine muhabbet eden kişi iftira işler ve günahı zehirden alınmaz.
    • Nefsine muhabbet eden kişi, Allah'ın emrine uyacakken nefsin arzu ve isteklerinin emrine uyar ve emmareye düşer.
    13:23Kişisel Sorumluluk ve Tevhid
    • Herkesin kendi nefsinden mesul olduğu ve başkalarının kemalli olması bize fayda sağlamadığı vurgulanıyor.
    • Günahtan gıdalanmak yerine tevhidi okumak ve zikri müdama geçmek gerekiyor.
    • Kelime-i tevhid okunduğunda çıkan nur, emmare (vahşi hayvan) sıfatını öldürür ve insan olma yolunda ilerleme sağlar.
    15:37Tevhid Zikrinin Faydaları
    • Tevhid zikrini müdama geçmek, riyazetle mücadele etmek ve bir mürşide teslim olmak gerekiyor.
    • Tevhid-i sıdk ile okuyup Allah'a çok zikrederse, kalpten gayb alemine açılır bir yol.
    • Zikir dilden kalbe indiğinde rüya gözleri açılır ve berzah alemini görmeye başlanır.
    17:15Zikrin Etkileri
    • Zikrin dilden kalbe indiği işareti, kendi ilim meclislerinde ve zikir meclislerinde evliyaullah ile görüşmeye başlamaktır.
    17:30Zikir ve Tecelli Süreci
    • Tevhidi çok okuyup sıdkili zikir yaparak ruh gözüne koca bir sahra tecelli eder ve kişi ifna (yok olma) durumuna ulaşır.
    • Zikir dilden kalbe, kalpten ruha indiğinde kişinin gözyaşı dökmesi, ruhun beşer uzuvlarının zikrettiğinin işaretidir.
    • Hak tecelli eylemeye başladığında, kalbi nazargah-ı ilahi olmuş Allah dostunun koca sahra'ya tecelli olmaya başlar.
    19:17Vuslat Yolunda Azim
    • Cem makamı, cem mülcem hazreti cem gibi makamları tadarak fenafillah makamlarından nasibin olur ve yok olursun.
    • Bu iş ihmale gelmez, en azından ruhu Allah'a kavuşturana kadar, vuslat ehli olana kadar azim bir çaba gerekir.
    • Tecil alana kadar yeme içme, yatma, uyuma gibi şeyler bırakılmalı, zikir tam uzatılmalı ve Allah'ı çok zikredilmelidir.
    21:38Vuslat Sonrası Durum
    • Vuslat edene kadar azim bir çaba gerekir, ondan sonra da yat uyu demek manası değil.
    • Vuslat eden kişi artık irşad ehli ise, vazife verilmişse, işi tesbih, insanlara hizmet etmek ve kullarını irsad etmektir.
    • Anka kuşu metaforuyla, doğru yolda gayret içindeyken nefse uyan, dünyaya meyledenler doğru yolu kaybederler.
    24:30Allah'a Vuslat İçin Fedakarlık
    • Allah'a vuslat etmek için bin canım olsa hepsini de feda ederim, çünkü bu yolda feda etmeden doğru yolu kaybedersin.
    • Allah'ın emrine itaat etmek, mürşidin sözlerini dinlemek ve Allah'a dua etmek gerekir.
    • Gece gündüz Allah'ı zikretmek, nefse uyanmamak ve Allah'ın emrine itaat etmek önemlidir.
    25:38Ehlullah'ın Kıymeti
    • Ehlullah'ın kıymeti candan dolayı, Allah'ın ondaki olan tecellisi o ebedi baki kalacak.
    • Ruhla nefsin izdivacı birleşmesinden doğan letaif cennete gidecek, cemal görecek ve ikrama uğrayacak.
    • Allah'ın nefhası (nefahtü fihim) ruhi sırrı ile onun bendeki tecellisi kudretinin, ilminin esma'ül-hüsna ve sifaya'nın tecellisi iledir.
    29:49Allah'ın Muradı
    • Allah'ın emrine itaat eden, Allah'ı zikreten ve zikr-i müdama erenlerin muradı Allah'ın muradını vermesidir.
    • Allah'ın muradı iller ve nuru cemani görmek, Allah aşkını gönlünden ve zikrinden kesmemektir.
    • Seyr usulünü tamamlayıp Allah'a ruhunu kavuşturan kişi, Allah'ın fedhuli fi ibadi vedhuli cenneti sırrına kavuşacaktır.
    31:53Programın Sonu
    • Programın sonuna gelindiği belirtiliyor.
    • İlerleyen saatlerde açlıklarını zikir sofrası ile tekrar görüşmek üzere veda ediliyor.
    • İzleyicilere Allah'a emanet olunması söyleniyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor