• Buradasın

    Meslek Hastalıkları ve İş Sağlığı Eğitim Dersi

    youtube.com/watch?v=EBDFnGZphWc

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan meslek hastalıkları ve iş sağlığı konulu eğitim dersidir. Eğitmen, sınav sorularını çözerek konuyu pekiştirmektedir.
    • Video, meslek hastalıkları konusunu ele alarak başlıyor ve 17 soru üzerinden konuyu pekiştiriyor. Ardından iş sağlığı ve güvenliği kapsamında koruma türleri, postalar halinde işçi çalıştırılması, gece çalışma süreleri ve asbeste çalışmalarda sağlık önlemleri hakkında sorular çözülüyor. Son bölümde ise asbestle ilgili yönetmelikler, maruziyet önlemleri ve sağlık etkileri hakkında 20 sorudan oluşan bir test sunuluyor.
    • Videoda kanserojen maddeler, mesleki dolaşım sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları, karpal tünel sendromu, radyasyon hastalıkları, toz hastalıkları, 55/10 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki meslek hastalığı ve iş kazası tanımları gibi konular detaylı olarak ele alınmaktadır.
    00:03Meslek Hastalıkları Dersi Tanıtımı
    • 21. bölümde meslek hastalıkları, postalar halinde işçi çalıştırma, asbestle çalışma, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunması hakkında yönetmelik konuları ele alınacak.
    • Meslek hastalıkları konusunda 17 soru daha bulunmaktadır.
    00:54Kanserojen Maddeler ve Mesleki Hastalıklar
    • Muhtemel kanserojen maddeler Grup 2A'da yer alır.
    • Mesleki dolaşım sistemi hastalıkları arasında koroner arter hastalığı, iltihaplı hastalıklar, kalp ritim bozukluğu, miyokardiyopati, hipertansiyon, aterosklerotik değişimler ve fonksiyonel dolaşım bozuklukları bulunur.
    • Mesleki kas-iskelet sistemi hastalıklarına neden olan faktörler arasında hareketli, aşırı kuvvet sarf etme, titreşim, ısı, ergonomik yetersizliği olan alet kullanımı ve vardiyalı çalışma yer alır.
    02:43El ve Bilek Hastalıkları
    • Karpal tünel sendromu, ellerini fazla ve zorlayarak kullanan kişilerde, özellikle aynı el ve bilek hareketleri sürekli tekrarlayan kişilerde görülür.
    • Beyaz parmak sendromu (Ray-Ray sendromu), yoğun titreşimle çalışan elektrikli el aletleri kullanan makine operatörlerinde yaygın olarak görülen ve ciddi sonuçları olabilen bir eklem hastalığıdır.
    04:29Radyasyon ve Toz Hastalıkları
    • Radyasyona maruziyet düşük ve doğumsal anomali riskini artırmakta, ayrıca erkek ve kadınlarda üreme yeteneğini azaltmaktadır.
    • 0,5 ile 5 mikron arasındaki büyüklüklere sahip tozlar solunum yoluyla alveollere ulaşıp birikim yaparak akciğer toz hastalıklarına neden olur.
    • Silikozis, maden ocakları, yol, baraj, tünel yapımı, seramik ve cam sanayi, ateş tuğlası yapımı, döküm temizleyiciler ve kot taşlama işçilerinde görülür.
    09:42Meslek Hastalıkları ve Koruma Şekilleri
    • Birincil koruma, bir hastalık ya da sağlık sorunu ortaya çıkmadan önce verilmesi gereken hizmetlerdir (işe giriş muayenesi, sağlık eğitimi, ikamet, kişisel koruyucudan sağlanması ve değerlendirilmesi).
    • İkincil koruma, bir hastalık ya da sağlık sorunu ortaya çıktıktan hemen sonra verilmesi gereken sağlık hizmetleridir (temel amacı erken tanıdır, örneğin periyodik muayene).
    • Üçüncül koruma, hastalık ortaya çıktıktan sonra, erken tanısı sağlanamadıktan ve zarar verdikten sonra verilmesi gereken sağlık hizmetidir (temel amacı rehabilitasyondur, örneğin iş kazası sonrası yeniden risk değerlendirmesi).
    11:43Meslek Hastalığı ve İş Kazası Tanımları
    • Meslek hastalığı tanımı 55/10 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14. maddesinde yer almaktadır.
    • İş kazası tanımı 55/10 sayılı kanunda 13. maddede yer almaktadır.
    12:29Koruma Türleri
    • Üçüncül koruma, bir hastalık ya da sağlık sorunu ortaya çıkıp erken tanısı sağlandıktan ve zarar verdikten sonra verilmesi gereken temel sağlık hizmetidir ve temel amacı rehabilitasyondur.
    • İkincil koruma, bir hastalık ya da sağlık sorunu ortaya çıktıktan hemen sonra verilmesi gereken sağlık hizmetidir ve temel amacı erken tanıdır.
    13:31Postalar Halinde İşçi Çalıştırma Yönetmeliği
    • Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, 24 saatlik süre için en az 3 işçi postası çalışacak şekilde düzenlenir.
    • Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte 2 posta olacak şekilde yapılabilir.
    • 4857 sayılı İş Kanunu'nun 69. maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk gelen 20 ile 6 saat arasında işi postalarında 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırmaları yasaktır.
    • Bir işçi postası ile yürütülen işlerde iki ya da daha çok posta sayısının artırılması ya da üç posta halinde çalışan işyerlerinde günlük çalışma süresi 7,30 saatin altında saklanması sonucunda çalışma süresindeki azalma nedeniyle işçiler ücretten indirim yapılamaz.
    • Gece postalarında çalışma süreleri ile ilgili yanlış verilen ifade, sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartı aranmaksızın 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilirdir.
    • Gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması gece çalışması sayılır ve yarısından çok olmalıdır.
    • İşçi postaların değişme süresi ile ilgili yanlış verilen ifade, işin niteliği ve yürütme sağlığı ve güvenli gözünde tutarak gece ve gündüz postada üç haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilirdir.
    • Posta değişiminde işçiler sürekli olarak en az 11 saat dinlendirmeden çalıştırılamazlar.
    • Postalar halinde işçileri çalıştırılarak yürütülen işte işçilere haftanın bir gününde en az 24 saat az olmamak üzere ve nöbetleşme yoluyla hafta tatili verilmesi zorunludur.
    19:32Asbest Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri
    • Asbest çeşitleri arasında aktinolit, antolit, krosi dolit ve termolit bulunmaktadır, bari diye bir asbest çeşidi yoktur.
    • Asbest kontrasyonu bir lif bölü santimetreküp sınırları aşabileceği, söküm, yıkım, tamir, bakım ve uzaklaştırma gibi işlerde çalışanların korunması için işverenin alacağı önlemlerden biridir.
    • İşveren, bu yönetmelik kapsamına giren çalışmalara başlamadan önce iş planı hazırlamak ve işyerinin bağlı bulunduğu İŞKUR il müdürlüğüne iş planı ile birlikte bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
    • Asbest konsantrasyonu sekiz saatlik zaman ağırlıklı ortalamasını değeri en az 1 lif bölü santimetreküp olmalıdır.
    22:06Asbest Çalışmalarında Gerekli Önlemler
    • Asbest yönetmeliğine göre çalışanların toza maruziyeti en aza indirilmeli ve asbestin ortam havasındaki miktarı belirtilen sınırları aşması durumunda geri alınması gereken önlemler alınmalıdır.
    • Asbest çıkarmayacak şekilde çalışma sistemi tasarlanmalı veya çıkan tozun ortama yayılması önlenecek şekilde tasarlanmalıdır.
    • Asbest içeren atıklar derhal toplanıp, çevre ve şehircilik bakanlığı mevzuatındaki işaretlemeler kullanılarak etiketlenip sızdırmaz paketler içinde işyerinden uzaklaştırılmalı ve yok edilmelidir.
    23:32Asbest Sınır Değerinin Aşılması Durumunda Yapılması Gerekenler
    • Asbest sınır değerinin aşılması durumunda nedenler tespit edilerek asbest konsantrasyonu bu değerin altına inmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
    • Çalışanların korunması için uygun önlemler alıncaya kadar etkilenmiş alanda çalışma yapılamaz ve önlemler yeterli olup olmadığı için ortam havasında tekrar asbest konsantrasyonu ölçümü yapılır.
    • Maruziyetin azaltılmasının mümkün olmadığı durumlarda solunum sistemi koruyucu kullanılarak sınır değere uyum sağlanabilir, ancak çalışma süresi önceden belirlenir ve aşılamaz.
    24:28Asbest Kayıtları ve İşyeri Devri
    • Asbest tozuna maruziyetin sona ermesinden sonra kayıtlar en az kırk yıl süreyle saklanmalıdır.
    • İşyerinin kapanması halinde çalışanların asbest kayıtları sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğüne teslim edilmelidir.
    • İşyerinin çalışanlarıyla devri halinde çalışanların asbest kayıtları devredilen işletmeye teslim edilmelidir.
    25:42Asbest Türleri ve Özellikleri
    • Asbestler minerolojik özelliklerine göre amfibol ve serpantin gruplarına ayrılmaktadır.
    • Alfa amfiboller insan sağlığına en tehlikeli olanlardır, sert yapıda olup kırılgandır.
    • Asbest tozu inorganik, hidrojenik ve kanserojendir.
    26:52Asbest Türleri ve Renkleri
    • Krizotill beyaz asbest serpantin grubunda yer almaktadır ve lifleri esnek, dayanıklı ve ipeğimsidir.
    • Tehlikesi diğerlerine göre daha az olan asbest beyaz asbesttir.
    • Amonsit asbest kahverengi, krizotill beyaz, croidolit kırmızı, mavi asbest ise mavi renktedir.
    28:31Asbest'in Özellikleri ve İnsan Vücuduna Etkisi
    • Asbest esnektir, yanmaz, termal ve elektrik iletkeni çok yüksektir, sürtünme ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.
    • Asbest insan vücudunda solunum ve sindirim yoluyla alınmakta, sadece solunum yoluyla giremez.
    • Sindirim yoluyla alınan asbest lifleri insan vücudunda atılabilmektedir ve amfibol grubu asbest türleri serpantin grubu asbest türlerine göre daha çok biz taşımaktadır.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor