Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitim danışmanının menkul kıymetler ve sermaye piyasası bölümünü incelediği bir eğitim içeriğidir. Danışman, bölümün iş tanımı, eğitim süresi ve iş olanakları hakkında bilgi vermektedir.
- Videoda öncelikle bölümün iş tanımı yapılarak ekonomi ve bankacılık sektöründe istihdam edilecek meslek elemanları yetiştiren bir bölüm olduğu belirtiliyor. Eğitim süresi iki yıllık olan bu bölümde mezunların çalışabileceği alanlar (devlet bankaları, özel bankalar, sigorta şirketleri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Sermaye Piyasası Kurulu vb.) anlatılıyor. Ayrıca üniversite taban puanları paylaşılıyor ve KPSS ataması olmadığı, DGS'de ise geçiş hakkı tanınan bölümlerden biri olduğu vurgulanıyor. Danışman, bu bölümün iş olanaklarının sınırlı olduğunu ve özellikle devlette ataması olmadığı için öğrencilere bu bölüme odaklanmamaları tavsiyesinde bulunuyor.
- 00:11Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Bölümü Tanıtımı
- Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümü, ekonomi ve bankacılık sektöründe istihdam edilecek meslek elemanları yetiştiren bir bölümdür.
- Eğitim süresi iki yıllıktır.
- Mezunlar devlet bankaları, özel bankalar, sigorta şirketleri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Sermaye Piyasası Kurulu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, aracı kurumlar ve araştırma kuruluşlarında çalışabilirler.
- 00:40Üniversite Taban Puanları ve KPSS Durumu
- Beş üniversitede bu bölüm bulunmakta olup, sadece Anadolu Üniversitesi'nin açık öğretim kontenjanı (185 puan) ve Gaziantep Üniversitesi'nin kontenjanı (204 puan) dolmuş durumdadır.
- Bölüm KPSS ataması bulunmamaktadır.
- DGS'de bu bölüm en çok geçiş hakkı tanınan bölümlerden biridir.
- 02:16Bölüm Değerlendirmesi
- Konuşmacı, bu bölümün devlette ataması olmadığı için hayatını çok fazla riske atmanın anlamı olmadığını düşünmektedir.
- Bankacılık gibi çok sayıda üniversitede ve çok sayıda mezun olduğu için rekabetin çok fazla olduğu bir bölüm olduğu belirtilmektedir.
- Aracı kurumlarda çalışabilirler ancak bunun da garantisi olmadığı vurgulanmaktadır.