Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, emekli devlet memuru Selma Oygur ve oğlu Alp Günay'ın MEF Üniversitesi deneyimlerini anlattığı bir röportajdır. Selma, 30 yıl devlet memurluğu yaptıktan sonra emekliliğin tadını çıkarırken çanta kursuna gidiyor ve para kazanıyor.
- Videoda, Alp'in lise son döneminde yaşadığı zorluklar, MEF Üniversitesi'ne tercih süreci ve üniversite deneyimleri anlatılıyor. İlk başta oyun oynamakla meşgul olan Alp, annesinin desteğiyle daha iyi hazırlanmış ve İngilizce eğitimli MEF Üniversitesi'ni kazanmıştır. Makine mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Alp, hazırlık eğitimi, staj deneyimleri ve üniversite içindeki çalışma fırsatlarını paylaşıyor.
- Videoda ayrıca MEF Üniversitesi'ndeki yabancı hocalarla çalışma, Rusça dersi alma ve kulüp faaliyetlerine katılım gibi deneyimler de anlatılıyor. Selma, oğlunun yabancı dil eğitimi alması ve yabancı hocalarla çalışmasıyla ilgili duygularını ve bu deneyimin oğluna sağladığı avantajları da paylaşıyor.
- Anne ve Oğlunun MEF Üniversitesi Deneyimi
- Selma Oygur, otuz yıl devlet memurluğu yaptıktan sonra emekli olmuş ve çanta kursuna giderek yaşamını idare ediyor.
- Oğlu Alp, lise son döneminde ders çalışmayı bırakmış ve kendinden emin bir şekilde MEF Üniversitesi'ni tercih etmiş.
- Selma, devlet memurluğundan geldiği için özel okula sıcak bakmıyordu ve oğlunun veterinerlik yapmasını istiyordu, ancak Alp bu işe sıcak bakmadı.
- 01:38MEF Üniversitesi'ne Karar Verme Süreci
- Selma ve Alp, tercih döneminde okulları gezmeye karar verdi ve MEF Üniversitesi'ne geldiklerinde farklı bir bina ile karşılaştılar.
- Erhan Erkut'un sunumuna katılarak, "Çocuklarınızı zorlamayın, liseyi bitirdikten sonra bir yıl dinlenme süreci yaşasınlar" sözü Selma'yı yönlendirdi.
- Selma, Alp'in MEF Üniversitesi tercih etmesinde bir şey olduğunu düşünerek oğluna tam destek verdi.
- 03:07Alp'in Üniversite Deneyimi
- Alp Günay, makine mühendisliği son sınıf öğrencisi olup, üniversiteye girerken endüstri mühendisliği istiyordu ancak puanı yerleştirme esnasında makine mühendisliğine giriş yaptı.
- İlk sene makine mühendisliği okuduktan sonra akademik kadroyla ve öğrencilerle iyi iletişim kurdu ve bölüm değiştirmek istemedi.
- Hazırlık okurken hiç Türk okutman olmadığı için sürekli İngilizce konuşmak zorunda kaldı ve bu durum özgüvenini artırdı.
- 04:50Alp'in Üniversite Hayatı ve İş Deneyimleri
- Alp, dört buçuk senelik MEF Üniversitesi hayatında kendini çok geliştirdi ve üniversiteye başladığında çekingen bir insan olduğunu belirtti.
- Hazırlık okurken üniversitede tanıtım gruplarında çalışmaya başladı ve bu deneyim kişisel olarak ve iletişimini güçlendirdi.
- İlerleyen süreçte kurumsal ilişkilerden asistan öğrenci olarak çalışmaya başladı ve Arçelik'te kalibrasyon makine mühendisliği laboratuvarında staj yaptı.
- 06:56Staj Deneyimi ve Gelecek Planları
- Alp, kalibrasyon laboratuvarında çalışmak istemediğini fark etti çünkü beş-altı kişilik bir işçi grubuyla emir komuta şeklinde çalışmak istemedi.
- Daha çok ofis ortamında mühendislik yapabileceğini fark etti ve şu an kurumsal ilişkilerde çalıştığı için bu durumun kendisi için daha uygun olduğunu düşünüyor.
- 07:19Alp'in Eğitim Hayatı ve Oyun Oynama
- Alp, Excel kullanımı ve bilgisayar kullanımını artırdığını, ayrıca iletişimi de geliştirdiğini düşünüyor.
- Lise ve üniversite hayatında sürekli oyun oynadığını, lisede günde 12-14 saati aşan sürelerde oyun oynadığını belirtiyor.
- İlk üniversite sınavında 71. sırada yer almasına rağmen, oyun oynamayı bırakarak bir sonraki seneye hazırlandığında sıralamasını 10-15 gün kadar artırdı ve MEF Üniversitesi'ni kazandı.
- 08:15Anne ve Baba'nın Beklentileri
- Alp küçükken içine kapanıktı, bu nedenle İngilizce eğitimli bir okul tercih etmesi isteniyordu.
- Yazları yabancı ülkelere gönderip yabancı dil eğitimi alması, kendine özgüveni artması için planlanmıştı.
- MEF Üniversitesi'ni kazanması evde büyük bir mutluluk havası yarattı, özellikle İngilizce eğitim olması anne için daha da önemliydi.
- 09:41Üniversite Hayatının Başlangıcı
- Kayıt için geldiklerinde çok güzel karşılandıklarını ve Alp'in okula başladığında son derece mutlu olduğunu belirtiyor.
- Lise yıllarına göre çok farklı bir değişim olduğunu, her gün tanıştığı kişileri anlattığını ve değişik şeylerden bahsettiğini söylüyor.
- MEF Üniversitesi'nde makine bölümünün son okulda kaldığını ve sabahlara kadar ders çalıştığını, bu durumun hem üzücü hem de mutlu edici olduğunu ifade ediyor.
- 11:11İngilizce Eğitim Deneyimi
- Eğitimin İngilizce olması onu rahatsız etmediğini, fakülteye geçtiğinde danışman hocasının Türkçe bilmediğini fark ettiğini belirtiyor.
- Okulda en ufak bir problem yaşadığında danışman hocasıyla konuşmak zorunda kaldığını ve kendini Türkçe ifade etme şansının olmadığını söylüyor.
- İngilizce'nin yabancı dilde çok sayılmadığını, bunun yanına katacağımız yabancıların daha önemli olduğunu düşünüyor ve okulda Rusça dersi aldığını belirtiyor.
- 11:52Üniversite Hayatının Aktiviteleri
- MEFK'in kulübüne üye olduğunu ve kulüplerle okulda çalışmalarıyla kendini daha çok aktifleştirdiğini düşünüyor.
- Mühendisliğin kolay olmadığını, derslerini bitirmek ve ödevlerini yetiştirmek için okulda bir iki gün kalarak işlerini hallediyorlardı.
- Okulun 24 saat açık kütüphanesi, Unique AVM ve sosyal kültür merkezi sayesinde sosyal hayatlarını sürdürme şansı buluyorlardı.
- 12:39Eğitim Deneyiminin Değerlendirmesi
- Üniversite hayatında okulda çalışmasının, derslerinin haricinde hocalarla iyi ilişkisinin ve kurumsal ilişkilerde asistanlık yapmasının çok katkısı olduğunu düşünüyor.
- Bu deneyimlerin kendisini çok iyi bir şekilde geliştirdiğini belirtiyor.
- MEF Üniversitesi'nden mezun olan çocukların istedikleri hayalleri gerçekleştirmesini diliyor.