Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitimci tarafından sunulan KPSS İnkılap Tarihi dersinin bir bölümüdür. Eğitimci, kameraman Murat ve Nazım ile birlikte ders anlatmaktadır.
- Video, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki önemli savaşları ele almaktadır. İlk olarak Trablusgarp Savaşı'nın arka planı, Mustafa Kemal'in bu savaştaki rolü ve Uşi Antlaşması anlatılmakta, ardından Birinci ve İkinci Balkan Savaşları'nın nedenleri, Osmanlı Devleti'nin kayıpları ve sonuçları detaylı şekilde açıklanmaktadır. Ders, sınavlarda çıkabilecek önemli tarih bilgilerini vurgulayarak hazırlanmıştır.
- Videoda ayrıca II. Abdülhamid, Enver Paşa, Fuat Bulca gibi tarihi şahsiyetlerin Trablusgarp Savaşı'ndaki rolleri, Edirne'nin savunması, Mehmet Şükrü Paşa'nın direnişi ve Balkan Savaşları'nın Osmanlı İmparatorluğu'na verdiği zararlar gibi konular da işlenmektedir. Ders, harita kullanımı ve tahtaya not alma gibi görsel desteklerle öğrencilere sınav hazırlığı için önemli bilgiler sunmaktadır.
- 00:07KPSS İnkılap Tarihi Anlatımı
- Bugün Trablusgarp Savaşı, Birinci ve İkinci Balkan Savaşları konuları işlenecek.
- KPSS'nin anlatımının %60'ı bitmiş, 12 soru sorulacak.
- İnkılap tarihi anlatımının %40'ı kalmış, 12 soru sorulacak.
- 01:18Trablusgarp Savaşı'nın Önemi
- Trablusgarp Savaşı'nın önemi, Mustafa Kemal'in ilk defa tarih sahnesine çıktığı ve fiilen katıldığı ilk savaş olmasıdır.
- Trablusgarp Savaşı, Birinci ve İkinci Balkan Savaşları'ndan bir soru KPSS'de gelecektir.
- KPSS'de artık sadece Mustafa Kemal'in Trablusgarp'a katıldığı değil, diyaloglar ve yaşanan olaylar da sorulabilir.
- 03:02Afrika'daki Osmanlı Devleti
- Mısır 1882 yılından itibaren İngiltere'nin egemenliğindeydi.
- Tunus Fransız egemenliği altında, Cezayir ise 1830 tarihinde Osmanlı Devleti'nin elinden çıktı.
- Fas 1881-1882 yıllarında Fransızlar tarafından işgale alındı ve 1907'de tamamen Fransa'nın eline geçti.
- 05:13Trablusgarp'ın Önemi
- Trablusgarp, Osmanlı Devleti'nin Afrika'nın kuzeyindeki tek toprak parçasıydı.
- 1870'lerde İtalya kendi siyasi birliğini tamamladı ve sömürgecilik hareketlerine geç kalmıştı.
- İtalya, zengin hammadde yataklarına sahip, savunmasız ve İngiltere-Fransa'nın egemenliği olmayan Trablusgarp'ı işgal etmek istiyordu.
- 06:21Osmanlı Devleti'nin Afrika'daki Yönetimi
- Osmanlı Devleti, Afrika kıtasını yönetmek için "dayı" adı verilen yöneticiler gönderirdi ve bu bölgelerde genellikle dayılar ve "kuloğulları" adı verilen askeri bir teşkilat bulunurdu.
- Kuloğulları, Osmanlı Devleti'nin özellikle Kuzey Afrika'daki egemenliğini sağlamasında önemli rol oynamışlardır.
- 06:39İtalya'nın Trablusgarp'a Giriş
- Trablusgarp bölgesi, İtalya'nın radarına girdikten sonra İtalya, "Bankodi Roma" (Roma Bankası) adında bir banka açmıştır.
- Banka, bölgede kredi vererek insanların evlerini, arabalarını ve arsalarını ipotek altına almış, zamanla bu malları ele geçirmiştir.
- Bankanın başkanı Paketli, Almanların "acilen işgal edelim" dediği için Trablusgarp işgale uğramıştır.
- 08:08İtalya'nın Diplomatik Anlaşmaları
- İtalya, Mısır ile anlaşma yaparak İngiltere'ye karışmayacağını, İngiltere de İtalya'nın işgaline karışmayacağını taahhüt etmiştir.
- Fransa ile yaptığı anlaşmada, Fas'la ilgili hareket ederse İtalya'nın Trablusgarp işgalini tanıyacağını belirtmiştir.
- Rusya ile de "Raconi" adlı bir anlaşma yaparak, İtalya'nın Trablusgarp işgalini onay verirken, Rusya'nın Boğazlar işgalini tanıyacağını taahhüt etmiştir.
- 09:24İtalya'nın Trablusgarp'a Saldırısı
- İtalya'nın Trablusgarp'a saldırmasının nedenleri: Osmanlı Devleti'nden daha yakın olması, zengin hammadde yatakları, ekonomik imtiyazlar ve Arapların kabilecilik anlayışları nedeniyle birlikteliklerinin az olmasıdır.
- İtalya, Osmanlı Devleti'ne ültimatom vererek Trablusgarp'ın halkını geride bıraktığını ve İtalyan bankerlere kötü davrandığını iddia etmiştir.
- İtalya, Trablusgarp'ın Derne, Tobruk, Bingazi ve Trablus bölgelerini dört bölgeye akın ederek ele geçirmiştir.
- 11:33Osmanlı Devleti'nin Müdahalesi
- Osmanlı Devleti, Trablusgarp'a asker gönderecek durumda olmadığı için sadece gönüllü subaylar göndermiştir.
- Gönüllü subaylar, Fuat Bulcalar, Enver Paşa, Nuri Joker ve Ali Fethi Okyar gibi ileride Milli Mücadele'de önemli kişiler olacak kişilerdir.
- Subaylar, kimliklerini ve pasaportlarını değiştirerek Mısır üzerinden Trablusgarp'a ulaşmışlardır.
- 12:57Mustafa Kemal'in Trablusgarp'a Yolculuğu
- Mustafa Kemal, Trablusgarp'a gitmek için Arap kıyafetleri giymiş ve sakalını uzatmıştır.
- İskenderiye'de bir Mısırlı subay tarafından yakalanmış, ancak Mustafa Kemal onu ikna ederek bir hafta deve yolculuğu yaparak Trablusgarp'a ulaşmıştır.
- Sınıra geldiklerinde Arap kıyafetlerini çıkarmış ve üniformalarını giymişlerdir.
- 15:28Mustafa Kemal'in İngiliz Subaylarla Karşılaşması
- Mustafa Kemal, İngiliz subaylarla bir atışma yaşarken, İngiliz subayların 100 kişi, Mustafa Kemal'in ise 6 kişi olduğu belirtiliyor.
- Mustafa Kemal, İngiliz subaylara "eğer bir adım atarsanız o sizin üzerinize ateş ederim" diyerek geçişine izin verilmesini sağlamış.
- İngiliz subaylar Mustafa Kemal'e gülmüş, sayıya bakarak kimin kimi öldüreceğini düşünmüşler.
- 15:59Mustafa Kemal'in Trablusgarp'taki Faaliyetleri
- Mustafa Kemal, Trablusgarp bölgesinde Miralay Neşet Bey'in yanında bulunmuş ve bölgedeki Arapları İtalyanlara karşı kışkırtmak için dinden girdi, milliyetten çıktı.
- Mustafa Kemal, "Bu topraklar bırakılır mı?" diyerek Arapları savaşa teşvik etmiş.
- Enver Paşa'nın Bingazi'ye gelmesi üzerine Araplar protesto etmiş, Enver Paşa "daha kim gelsin" diyerek onları sakinleştirmeye çalışmış.
- 16:54Mustafa Kemal'in Stratejik Önemi
- Mustafa Kemal, Şeyh Ahmet Sidisi Hazretleri'nin etrafında Arapları savaşa teşvik etmiş.
- Mustafa Kemal'in bu stratejisi, gerilla savaşına başlaması ve kendinden az bir kuvvetle büyük bir kuvveti yenmesi anlamına geliyordu.
- Mustafa Kemal ve Enver Paşa, Trablusgarp'ta Arapları İtalyanlara karşı aylarca günlerce savaştırmış.
- 17:46İtalyanların Yenilgisi ve Alternatif Stratejileri
- İtalyanlar, Arapların topraklarını almak için ekonomik imtiyazlarla onları krediye boğmuş ve evlerine ipotek koymuşlar.
- Mustafa Kemal, Derne Muharebesi'nde gözünden yaralanmış, 15 gün tedavi sonra tekrar savaşa katılmış.
- İtalyanlar, kıyıdan içeri giremeyince alternatif yol aramaya başlamışlar.
- 18:59İtalyanların Savaş Stratejisi
- İtalyanlar, Osmanlı Devleti'ni barışa mecbur etmek için savaşı geniş alanlara yaymaya karar vermişler.
- İtalyanlar, Beyrut'u bombalamış, Rodos Adası'na ve 12 adaya (bazen 14 ada olarak da bilinen) saldırmışlar.
- İtalyanlar, Çanakkale'ye saldırarak 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'ne yol açmışlardır.
- 19:49Çanakkale'nin Tarihi Önemi
- Çanakkale, Osmanlı'nın İstanbul bölgesine ulaşabilmesi için en kısa yol olduğu için sürekli işgale uğramıştır.
- Şehir sürekli bombalanarak yıkıldığı için dar geçitlere müstahkem mevkiler kurulmuş ve şehirler geriye kurulmuştur.
- 1912'de Çanakkale'de İtalyan ablukası yaşanmış, Osmanlı Devleti'nin donanmasını çıkaramaması Trablusgarp savunamamasına sebep olmuştur.
- 20:42II. Abdülhamid'in Trablusgarp Stratejisi
- II. Abdülhamid, Trablusgarp'ta İtalyan emellerini sezerek bölgeye askeri kuvvet yerleştirmiştir.
- 1880'lerde 10-20 bin kişilik ordular kurulmuş ancak Yemen bölgesindeki İmam Yahya isyanı bastırması nedeniyle silah depoları oraya gönderilmiş ve Osmanlı Devleti silahı tekrar buraya getirememiştir.
- Savaş başlamadan birkaç gün önce "Derneği" adlı gemiyi göndererek bölgedeki Arapları silahlandırmaya çalışmıştır.
- 21:43Derne Gemisi Hikayesi
- Derne gemisi İstanbul'dan ayrılırken İtalyanlar haberini alıp geminin Trablusgarp'a ulaşmasını engellemeye çalışmıştır.
- Yüzbaşı Rauf Orbay, bölgedeki herkesi Almanca konuşturarak İtalyanların geminin Alman gemisi zannetmesini sağlamıştır.
- Gemi Trablusgarp'a gelip malzemeyi boşalttıktan sonra kendi mürettebatı tarafından batırılmış, İtalyanlar bu batık gemiyi bulup tamir edip Osmanlı'ya karşı kullanmıştır.
- 23:14Trablusgarp Savaşı'nın Önemi
- Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal, Enver Paşa, Nuri Conker ve Fuat Bulca gibi adamların ilk savaşlarını ve müthiş deneyimler kazandırmıştır.
- İtalyanlar savaş uçakları ilk defa dünya tarihinde Trablusgarp'ta kullanmış, halka bildiri atarak Türklerin kurtarmayacağını, kurtaranların İtalyanlar olacağını pompalamışlardır.
- Şeyh Ahmet Süni, Trablusgarp'ta Osmanlı askerlerinin yemesinden içmesine kadar her şeyini karşılamış, Mustafa Kemal'in onuruna yemek verilmiştir.
- 25:03Uşi Anlaşması
- Balkan ülkeleri Osmanlı'dan savaş ilan ettiğinde Osmanlı, İtalyanlarla İsviçre'nin Lozan kentine bağlı Uşi kasabasında anlaşma imzalamıştır.
- Anlaşmanın birinci maddesi Trablusgarp ve Bingazi'nin İtalyanlara bırakılacağını, ikinci maddesi ise Trablusgarp'ta padişah adına naip sultan (sultan'ın yardımcısı) geleceğini belirtmiştir.
- Üçüncü maddesi on iki ada Rodos'un Balkan savaşlarının sonuna kadar geçici olarak İtalya'da kalmasını, dördüncü maddesi ise Trablusgarp'ın Umumiyeye borcunu İtalya'nın ödeyeceğini ve kapitülasyonları kaldırmaya karar verirse Osmanlı'ya yardımcı olacağını içermektedir.
- 27:09Trablusgarp Savaşı'nın Nedenleri
- İtalya'nın Trablusgarp'a saldırmasının nedenleri arasında bölgenin İtalya'ya yakın olması, Osmanlı'nın bölgeyi savunamayacak durumda olması ve İtalya'nın siyasi birliğini tamamlayıp sömürgecilik yarışına girmesi bulunmaktadır.
- Trablusgarp'ın zengin hammadde yataklarına sahip olması da İtalya'nın bölgeye saldırmasının önemli bir sebebidir.
- 1909 yılında Rusya ile İtalya arasında Raco Nigi Antlaşması imzalanmış, böylece İtalyan işgaline Rusya onay vermiştir.
- 29:06Savaşın Gelişimi
- İtalya Trablusgarp'a saldırırken gazetelerinde bunu "askeri bir gezinti" olarak tanımlamıştır.
- İtalya'nın Çanakkale Boğazı'nı abluka altına alması ve Mısır'ın İngiliz işgali altında olması sebebiyle Osmanlı Devleti bölgeye karadan ve denizden asker gönderememiştir.
- Bölgeye gönüllü subaylar gönderilmiştir ve subayların temel amacını bölgedeki Arapları İtalyanlara karşı kışkırtmak olmuştur.
- 31:12Mustafa Kemal'in Trablusgarp Savaşı'ndaki Rolü
- Mustafa Kemal, Trablusgarp Savaşı'na "Gazeteci Mustafa Şerif Bey" ismiyle katılmıştır.
- Mustafa Kemal'in fiilen katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı'dır.
- Mustafa Kemal'in kendinden üst kuvvetlerle yaptığı ilk savaş, ileride Milli Mücadele'nin kazanılacağına dair ilk müjde olmuştur.
- 33:48Trablusgarp Savaşı'ndaki Önemli Detaylar
- Savaş sırasında Mustafa Kemal binbaşı rütbesine ulaşmış ve Anadolu'da ilk defa tanınmaya başlamıştır.
- İttihat Terakki subayları, Mustafa Kemal'in ismini 1909 kongresinden sonra asker siyasete katılmasın dediği için saymamışlardır.
- Dünya tarihinde ilk savaş uçağı Trablusgarp Savaşı'nda keşif amaçlı kullanılmıştır.
- 35:41İtalya'nın Savaş Amacı ve Uşi Antlaşması
- İtalya, amacına ulaşamayınca Beyrut, Çanakkale, Anadolu kıyıları, Antalya, Kızıldeniz ve Rodos ile Oniki Adası'na saldırılar düzenlemiştir.
- İtalya'nın Rodos ve Oniki Adası'na saldırmasının temel sebebi, savaşı geniş alanlara yayarak Osmanlı Devleti'ni barışa mecbur etmektir.
- Uşi Antlaşması İsviçre'de Osmanlı Devleti ile İtalya arasında imzalanmıştır.
- 37:31Uşi Antlaşması'nın Maddeleri ve Yorumları
- Birinci maddeye göre Trablusgarp ve Bingazi İtalya'ya bırakılacak, böylece Osmanlı Devleti'nin Afrika kıtasında toprağı kalmamıştır.
- İkinci maddeye göre Trablusgarp halkı dini ve kültürel açıdan Osmanlı Devleti'ne bağlı kalacak, bölgeye halifeyi temsilen naibüs sultan atanmıştır.
- Üçüncü maddeye göre Rodos ve Oniki Ada Balkan Savaşları'nın sonuna kadar İtalya'ya bırakılmış, Osmanlı Devleti Balkan Savaşlarında bu bölgeleri Yunanistan'a karşı koruyamayacağını düşündüğü için İtalya'da kalmasını kabul etmiştir.
- 40:44Uşi Antlaşması ve Trablusgarp'ın Kaybı
- Uşi Antlaşması'nda İtalya, Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonları kaldırmasına yardımcı olacak ve Trablusgarp ve Bingazi'nin borçları için Umumiye İdaresi'ne ödeme yapacak.
- Antlaşma imzalanırken, Trablusgarp'ın kaybedilmesi haberi Enver Paşa'ya ulaştığında, o bir anda yere çöktü ve hükümete sövüp durdu.
- Trablusgarp'ın kaybedilmesine rağmen, bölgede Ömer Muhtar (Çöl Aslanı) lakaplı bir adam İtalyanlara karşı mücadelesini aralıksız devam ettirdi.
- 43:07İtalya-Libya İlişkileri ve Osmanlı'nın Kayıpları
- İtalya-Libya ilişkileri günümüzde de çok kötüdür ve Araplar İtalyanları nefret ederler çünkü İtalyanlar Arapların evlerine girip yağmaladılar ve tecavüz ettiler.
- İtalyanlar esir aldıklarına Müslüman domuz eti yemediğini bilerek domuz eti veriyor, camilerde Kur'an-ı Kerim'lere yakıyor ve atıyorlardı.
- Trablusgarp halkı hala Türkiye'yi çok sever ve Libya ile Türkiye arasında kültürel bağlar açısından önemli bir ilişki vardır.
- 47:27Balkan Savaşları'na Geçiş
- Balkan Savaşları, tarihimizin anlatırken katliamlar dediğimiz yaşanan ve Anadolu topraklarına sirayet eden ilk olaylar olduğu için farklı bir yapıya sahiptir.
- Osmanlı Devleti 400 yıl boyunca Selanik, Yanya, İskodra, Dimetoka gibi bölgelerde hüküm sürmüş, ancak 1789 Fransız stilinden sonra Sırbistan, Karadağ, Romanya ve Yunanistan bağımsız oldu.
- 1908'de Bulgaristan bağımsız olunca geriye Selanik, Batı Trakya, Makedonya ve isyan halindeki Arnavutluk kaldı, bu da İslamcilik politikasının ilk defa darbe aldığı anlamına geliyordu.
- 49:23II. Abdülhamid'in Dehası ve Balkan Politikası
- II. Abdülhamid'in en büyük zekalarından biri Trablusgarp'ı daha evvel görmesi ve istihbarat faaliyetleri sayesinde Balkan milletlerinin birleşmesini engelleyici tutum içinde bulunmasıdır.
- Abdülhamit, Bulgar, Yunan ve Sırpların birleşmelerini engellemek için Makedonya'daki kilise sorunlarını körüklemiştir.
- İttihat Terakki, Balkan milletlerinin Osmanlı'dan ayrılmasını engellemek amacıyla Abdülhamid'in körüklediği ihtilaflı meseleleri çözme yoluna girmiştir.
- 51:10Balkan Savaşları'nın Nedenleri ve Sonuçları
- Sırpların silahlanması ve Selanik limanından silah geçişine izin verilmesi, Balkanlardan gelen tehlikeyi göremeyen dışişleri bakanlığının sorumluluğundadır.
- Rusya, Osmanlı Devleti'ni Avrupa'dan atmak ve Anadolu'dan atıp Orta Asya'ya geri göndermek amacıyla Balkan Savaşları'na gaza getirmiştir.
- Montenegro, 8 Ekim'de Osmanlı Devleti'nden diplomatik ilişkileri keserek savaşı başlatan devlet olmuştur.
- 53:46Balkan Savaşları'nın Türkiye'ye Etkileri
- Balkan Savaşları Türkiye için bir yıkımdır ve Türkiye'nin belki de 80 yıl Balkanlardan kopmasına neden olmuştur.
- Türkiye, Balkanlarla 1993'e kadar hiçbir ilişkisi olmamış, tekrar Balkan politikasına yönelmiştir.
- Birinci Balkan Savaşı'nın acıları hala Trakya topraklarında büyük acılardır.
- 55:09Edirne'deki Direniş ve Katliamlar
- Mehmet Şükrü Paşa, Edirne'yi 160 gün savunmuş, ancak hiçbir yerden yardım gelmediği için teslim olmak zorunda kalmıştır.
- Bulgarlar Edirne'ye girdikten sonra 13 bin şehit vermiş, geriye kalan 45 bin kişilik ordudan 32 bin esir almışlardır.
- Esir alınan askerler çıplak ayakla sürgünlere gönderilmiş, tifo ve kolera gibi hastalıklarla mücadele etmişlerdir.
- 58:01Balkan Savaşları'nda Trakya'nın Kaybı
- Londra Konferansı ile sınır belirlendiğinde, Edirne, Kırklareli, Dimetoka, Lüleburgaz, Çorlu ve Keşan gibi Trakya bölgeleri Bulgaristan'a bırakıldı.
- Bulgarlar, kendilerinin yapmadığını iddia ederek Rumları getirip köylerde katliamlar düzenlediler.
- Edirne'nin Bulgarlara verileceği söylentisi üzerine İttihat Terakki liderleri Babali Baskını düzenledi ve Harbiye Nazırı Nazım Paşa'yı vurdular.
- 58:25Trakya'daki Katliamlar
- Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'de Edirne'
- 1:06:20Birinci Balkan Savaşı'nın Nedenleri ve Sonuçları
- Birinci Balkan Savaşı'nda Türkiye, dört farklı cephede iki farklı cephe açarak askeri dörde böldü.
- Savaş öncesi yaklaşık 65-75 bin askerin gençleştirme politikası altında terhis edilmesi, deneyimli askerlerin yerine tecrübesiz gençlerin savaşa girmesi savaşı kaybetmenin nedenlerinden biriydi.
- Ordu içinde İttihat Terakki, Hürriyet ve İtilafçı subaylar arasında ihtilaf ve çekişme vardı, bu da askerlerin birbirlerine yardım etmemesine neden oldu.
- 1:09:28Londra Antlaşması ve Toprak Kayıpları
- 1913 Londra Antlaşması'yla Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki toprakları büyük ölçüde kaybedildi.
- Midye-Enes hattı çizilerek Osmanlı'nın batısında kalan Doğu Trakya, Batı Trakya, Makedonya, Selanik ve Ege adaları kaybedildi.
- Arnavutluk devleti kuruldu ve Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da hiçbir toprağı kalmadı, sadece sekiz ay içinde Balkanlar'dan atıldı.
- 1:12:43İkinci Balkan Savaşı ve Sonuçları
- Birinci Balkan Savaşı'ndan sonra toprak taksiminde Bulgaristan'a en büyük pay verildiğinde, Sırbistan, Karadağ, Yunanistan ve Romanya Bulgaristan'a karşı savaş ilan etti.
- İkinci Balkan Savaşı'nda Enver Paşa Edirne'yi, Kırklareli ve Tekirdağ'ı geri aldı.
- İkinci Balkan Savaşı'ndan sonra Osmanlı Devleti Midye-Enes hattını tekrar geçerek anlaşmayı bozdu ve Bulgarları günümüzdeki sınırlara getirdi.
- 1:14:14Balkan Savaşları'nın Nedenleri ve Katılımcıları
- Balkan Savaşları'nın nedenleri: Osmanlı Devleti'ni Balkanlar'dan atmak, Fransız İhtilali'nden yayılan ulusçuluk akımı, Rusya'nın panslavizm politikası ve Balkan ülkelerinin sınırlarını genişletmek istemesiydi.
- Birinci Balkan Savaşı'na dört devlet katıldı: Karadağ (savaşı başlatan), Bulgaristan (en karlı çıkan), Yunanistan ve Sırbistan.
- Osmanlı Devleti'nin Balkan Savaşları'nda kaybettiği yerlerin geri alınması için Birinci Dünya Savaşı'na girdi.
- 1:17:16Birinci Balkan Savaşı Sonrası Azınlık Sorunu
- Batı Trakya'da azınlık sorunu ortaya çıkmış, azınlık olunca dil, din yasaklanır, mektep ve cami yıkılır.
- Balkanlar'dan Anadolu'ya yoğun bir göç başlamış, bu göç sayesinde Türkçülük fikir akımı güçlenmiştir.
- Arnavutluk'un kaybedilmesiyle Osmanlıcılık politikası tamamen iflas etmiştir.
- 1:19:24İttihat ve Terakki'nin Yükselişi ve Londra Antlaşması
- İttihat ve Terakki önderleri Babali baskını yaparak (askeri darbe) yönetimi ele geçirmiştir.
- Londra Antlaşması'na göre Osmanlı-Bulgar sınırı Midye-Enes olacak ve Osmanlı bu hattın batısından çekilecektir.
- Osmanlı'dan ayrılan son kan ülkesi Arnavutluktur ve Osmanlıcılık tamamen iflas etmiştir.
- 1:20:31Birinci Balkan Savaşı'ndan Sonra Kaybedilen Topraklar
- Osmanlı'dan ayrılan topraklar: Arnavutluk, Doğu Trakya (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ), Batı Trakya, Makedonya, Selanik ve Ege adalarıdır.
- Ege adalarının durumu büyük devletlerin karar vermesine bağlanmıştır.
- Birinci Balkan Savaşı sırasında Hamidiye kahramanı olarak ünlenen Hüseyin Rauf Orbay'dır.
- 1:23:28İkinci Balkan Savaşı
- İkinci Balkan Savaşı'nın tek nedeni Bulgarların birinci Balkan Savaşı'ndan daha fazla pay alması ve toprak almasıdır.
- İkinci Balkan Savaşı'nda Bulgaristan'a karşı Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Romanya (Balkan'da olmayıp ikincisinde olan) dört devlet bir araya gelmiştir.
- Osmanlı Devleti bu fırsattan yararlanarak Enver Paşa Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı geri almıştır.
- 1:25:57İkinci Balkan Savaşı Sonuçları
- Balkan ülkeleri kendi aralarında Bükreş Antlaşması imzaladılar ve en zararlı çıkan Bulgaristan oldu.
- Bulgaristan, Bükreş Antlaşması'ndaki zararı telafi etmek amacıyla ileride Birinci Dünya Savaşı'na katılacaktır.
- Osmanlı Devleti Midye-Enes hattını aşarak Doğu Trakya'yı tekrar Osmanlı topraklarına katmıştır.
- 1:27:22Osmanlı'nın Balkan Devletleriyle Anlaşmaları
- Osmanlı Devleti, Bulgaristan ile İstanbul Antlaşması imzalayarak sınırı belirledi ve Meriç Nehri sınırı oldu.
- Yunanistan ile Atina Antlaşması imzalandı.
- Osmanlı Devleti'nin sınırı olmamasına rağmen Sırplarla da İstanbul Antlaşması imzaladı, çünkü orada kalan Türklerin azınlık durumları için.
- 1:28:40Osmanlı'nın Balkan Savaşları Sonrası Durumu
- Edirne ve Kırklareli Osmanlı'da kaldı, Dimetoka ise Osmanlı'da kaldı.
- Azınlıkların durumları tespit edildi ve Ege adaları büyük devletlere bırakıldı.
- İstanbul'da sınır anlaşması yapılmadığı halde yapıldı ve Sırbistan'da kalan Türk azınlığın durumu tespit edildi.
- 1:30:50Balkanlardan Anadolu'ya Göç
- Balkanlar'dan Anadolu'ya göç eden Türkler üretimi artırdılar ve yeni teknik ve bilgiler öğrettiler.
- Göç edenlerin sosyal ve ekonomik zorluklar ortaya çıktı, özellikle barınma meselesi büyük bir sorun oldu.
- 400 bin kişinin bir anda göç etmesi, Osmanlı'nın son kalan on senesinde yaşanan ekonomik krizi hızlandırdı.
- 1:32:25Trablusgarp Savaşı
- Trablusgarp Savaşı İtalya ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşti ve Trablusgarp Osmanlı'nın Kuzey Afrika'daki son toprağıydı.
- Savaş sırasında İtalya, Osmanlı Devleti'ni barışa mecbur etmek için Beyrut'u Çanakkale'ye abluka altına aldı, 12 adayı ve Rodos'u işgal etti.
- Mustafa Kemal, Trablusgarp Savaşı'nda binbaşı rütbesine ulaştı ve Derneoğlu Dernek komutanlığı yaptı, bu durum ileride Kurtuluş Savaşı'nı kazanmamızın ilk müjdesi oldu.
- 1:36:04Birinci Balkan Savaşı
- Birinci Balkan Savaşı'nda Rusya'nın arkasında Karadağ, Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan devletleri yer aldı.
- Birinci Balkan Savaşı'nda en karlı devlet Yunanistan oldu çünkü Yunan orduları Doğu Trakya'yı alıp İstanbul Çatalca'ya kadar geldi.
- Osmanlı Devleti, yapılan antlaşmaya göre Doğu Trakya, Batı Trakya, Selanik, Makedonya, Arnavutluk ve Ege adalarını kaybetti.
- 1:36:50Osmanlı Devleti'nin Balkan Savaşları Sonrası Durumu
- Arnavutlar Osmanlı Devleti'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti ve bu, Osmanlı Devleti'nden ayrılan son Balkan ülkesi oldu.
- Arnavutluk'un elinden çıkması Osmanlıcılığı bitirdi çünkü Osmanlıcılık Balkanlar'ı birbirinden kopmamaya çalışıyordu.
- Anadolu'ya yoğun Türk göçünden dolayı Türkçe fikir akımı güçlenmiştir.
- 1:37:41Edirne ve Balkan Savaşları
- Hamidiye kahramanı Hüseyin Rauf Orbay, Edirne'yi 160 gün savunmuştur.
- Edirne'yi kaybettikten sonra geri alan ve tarihi Edirne kahramanı olarak geçen Enver Paşa'dır.
- Birinci Balkan Savaşı'ndan sonra ikinci Balkan Savaşı'na Romanya katılmıştır.
- 1:38:26İkinci Balkan Savaşı ve Sonuçları
- İkinci Balkan Savaşı'nda dört devlet (Bulgaristan dahil) savaşmış ve Osmanlı bu durumdan yararlanarak Londra Antlaşması'nı feshetmiştir.
- Meriç nehri hattı açılarak Doğu Trakya tekrar geri alınmış ve İstanbul Antlaşmasıyla sınır hattı Meriç nehri olarak belirlenmiştir.
- Birinci Balkan Savaşı'nda kaybedilen yerlerden tek kazanç noktası Doğu Trakya olmuştur.
- 1:38:56Balkan Savaşları'ndaki Katliamlar ve Kayıplar
- Birinci Balkan Savaşı'nda Kaz vakası, Edecik katliamı ve Karasatır katliamı gibi önemli katliamlar yaşanmıştır.
- Osmanlı Balkan Savaşları'ndan sonra sınırı olmadığı halde Sırbistan ile anlaşma yapmıştır.
- Balkan Savaşları sonucunda Osmanlı Devleti Doğu Trakya'yı geri almış, diğer bölgeleri kaybetmiştir.
- 1:40:24Sınav Stratejileri
- ÖSYM'nin bir oyunu vardır: "Balkan Savaşları" ve "Balkan Savaşları'nda" ifadeleri farklı anlamlara sahiptir.
- "Balkan Savaşları" sorusunda Doğu Trakya kaybedilmemiş, "Balkan Savaşları'nda" sorusunda ise kaybedilmiştir.
- Bu tür sorularda dikkatli olmak ve sorunun tam olarak ne istediğini anlamak önemlidir.