Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, laboratuvar ortamında kan preparatı hazırlama ve boyama tekniklerini adım adım gösteren bir eğitim içeriğidir.
- Video dört ana bölümden oluşmaktadır: ince yayma kan preparatı yapma, kalın damla kan preparatı yapma, ince yayma kan preparatını boyama ve kalın damla kan preparatını boyama. Her bölümde gerekli araç-gereçler listelenmiş ve her bir teknik için detaylı uygulama adımları gösterilmiştir. Video, laboratuvar personeli veya öğrencileri için kan preparatı hazırlama ve boyama tekniklerini öğrenmek isteyenler için kapsamlı bir rehber niteliğindedir.
- 00:06İnce Yay Kan Preparatı Yapma Becerisi
- İnce yay kan preparatı yapımında kullanılan araç-gereçler: non-steril eldiven, lam, etil alkol, gazlı bez, sulandırılmış sağlıklı donör kanı, plastik baget ve kurşun kalem.
- Lam, alkolle ıslatılmış gazlı bezle temizlenip kurutulur ve üzerinde hastanın adı, soyadı ve tarih yazılır.
- Lamın orta noktasına bir damla kan damlatılıp, başka bir lam ile kırkbeş derecelik açı yaparak kan yayılır ve preparat kurutulur.
- 03:28Kalın Damla Kan Preparatı Yapma Becerisi
- Kalın damla kan preparatı yapımında kullanılan araç-gereçler: non-steril eldiven, lam, etil alkol, gazlı bez, sulandırılmış sağlıklı donör kanı, plastik baget, toplu iğne ve kurşun kalem.
- Lamın üzerinde iki cm mesafede iki damla kan damlatılıp, toplu iğne ile dairesel hareketlerle birleştirilir ve yaklaşık bir cm çapında yuvarlak bir şekil verilir.
- Hazırlanan preparat kurutulur ve kullanılan toplu iğne tıbbi atık kutusuna atılır.
- 06:53İnce Yayma Kan Preparatını Boyama Becerisi
- İnce yayma kan preparatını boyama için kullanılan araç-gereçler: anons derili eldiven, ince yayma kan preparatı, metil alkol, gimza boyası, plastik pastör pipeti, dereceli mezur, distile su, boya köprüsü, küvet, pens ve çeşme suyu.
- Preparat metil alkol ile iki-üç dakika bekletilir, sonra kurutulur ve dereceli mezur içinde beş ml distile suya beş damla gimza boyası damlatılarak homojenize edilir.
- Hazırlanan boya solüsyonu preparata dökülür, kırkbeş dakika sonra pens ile tutularak boyası küvete dökülür ve distile su içinde petri kabı içine batırılıp çıkarılarak yıkanır.
- 10:14Kalın Damla Kan Preparatını Boyama Becerisi
- Kalın damla kan preparatını boyama için kullanılan araç-gereçler: non-steril eldiven, kalın damla kan preparatı, gimza boyası, plastik pastör pipeti, dereceli mezur, distile su, boya köprüsü, küvet, pens.
- Dereceli mezur içinde beş ml distile suya beş damla gimza boyası damlatılarak homojenize edilir ve preparata dökülür.
- Kırkbeş dakika sonra preparat pens ile tutularak küvete dökülür, distile su içinde petri kabı içine batırılıp çıkarılarak yıkanır ve kurutulur.