Buradasın
İslam Perspektifinden Deprem Yorumlaması ve Mimari Tedbirler
youtube.com/watch?v=PK_9Bv63Yq8Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir televizyon programında sunucu ve konuklar arasında geçen sohbet formatındadır. Konuklar arasında Sadüddin Ökten Bey, "Serdar Bey" ve bir mimar-öğretim üyesi bulunmaktadır.
- Video, Türkiye'de yaşanan büyük deprem sonrası İslam perspektifinden bu olaya bakış açısı ve mimari tedbirler üzerine odaklanmaktadır. İlk bölümde depremlerin Allah'ın imtihanları olarak yorumlanması, insanın tövbe etmesi ve nimetlere şükredilmesi gerektiği vurgulanırken, sonraki bölümlerde deprem sonrası mimari tedbirler, ahşap ve kerpit gibi hafif malzemelerin kullanımı ve ovalara yerleşmemek gibi öneriler sunulmaktadır.
- Videoda ayrıca deprem sonrası toplumsal ve ekonomik etkiler, insanların psikolojik/ruhani durumları ve yardım programları hakkında değerlendirmeler de yer almaktadır. Konuşmacılar, depremlerin insanları mütenebbi etmesi gerektiğini ve Allah'ın bilgisinin insan aklından çok daha üstün olduğunu vurgulamaktadır.
- Evlerimizin Önemi
- Evlerimiz sükunet bulduğumuz yerlerdir ve mahreminizdir.
- Mesken, sükunet bulunan yerdir, maddi ve manevi anlamda sakin olunan yerdir.
- Evlerimiz bizimle beraber yaşlanmalıdır.
- 00:20Türkiye'de Yaşanan Deprem
- Türkiye büyük bir depremle sarsıldı, on üç buçuk milyon insanın yaşadığı coğrafyada on şehirde ard arda iki deprem yaşandı.
- Bir haftayı aşkın süredir yaralar sarılmaya devam ediyor ve enkazdan canlar çıkarılmaya çalışılıyor.
- Salime bir kez daha bu büyük afette kaybettiklerimize cenabı haktan rahmet diliyoruz, hayatını kaybedenlere, yaralılarımıza şifalar diliyoruz.
- 01:01Afetlere Bakış
- İnsanlar toplumsal büyük hadiselerde veya bireysel konularda bazen nasıl tepki vermesi gerektiğini bilemeyebiliyor.
- İnanan biri, kudema'dan (eski geleneklerden) nasıl bakıldığını, nasıl yorumlandığını ve duruşunun ne olduğunu öğrenmek istiyor.
- Afetlere bakış şeklimiz, akıl ve kalpimizin duruşu, müslüman olarak nasıl yaklaşmamız gerektiği önemlidir.
- 02:43Kudema'dan Öğrenilen Bakış
- İslam medeniyetinin bir mensubu olarak, kudema'da iman ve amel bütünlüğünü görüyorum.
- Kudema'da insanın hadiseler karşısında nasıl metin durduğunu, nasıl mütevvekkil olduğunu ve ciddi bir eylem adamı olduğunu gördüğüm için onları anlatıyorum.
- Kendi kimliğimin dış dünyaya, hayata ve eylemlere yansıması, arka planda zihin ve duygu dünyamın eseri olarak ortaya çıkıyor.
- 04:42Afetlere Bakış Açısı
- Cenab-ı Allah insanları ve cemiyeti imtihan eder, bu imtihanları muvaffakiyetle vermek gerekir.
- Muvaffakiyetsizlik isyanla başlar ve Allah muhafaza küfre kadar gider.
- Eskilerden öğrendiğim ilk şey, Allah'ın insanları imtihan ettiğini ve bu imtihanları muvaffakiyetle vermemiz gerektiğini anlayışıdır.
- 06:22Tövbe ve İltica
- Eskilerin hiç unutmadıkları tövbe ve iltica kapısı, hiç kapanmayan güzel bir kapıdır.
- Cenab-ı Allah'a kul olan dünyanın sultanı olur çünkü bütün yaratılmışlar insan için yaratılmıştır.
- İnsan ise Allah'a kulluk etsin diye yaratılmıştır.
- 08:04Muhasebe ve İstighfar
- Birinci kademede yapmamız gereken şey, ne hadsizlik ettiğimizi birey olarak, toplum olarak, etrafımızdaki insanlar olarak anlamaktır.
- Cenab-ı Allah'ın kullarına çok nimeti var ve bu nimetlerin şükrünü idrak etmek, ifa etmekte kul üzerine vazifedir.
- İnsanlar hem nimetinin kaderini bilmiyorlar hem de nimeti küçümsüyorlar ve istihza ediyorlar.
- 10:35Muvaffakiyet Yolunda
- Kendi halimizi, tavrımızı gözden geçirmeli, muhasebesini yapmalıyız.
- Hangi had bilmezliği işlediğimizi bilmeli ve bunu ıslah etmeye çalışmalıyız.
- Cenab-ı Rabbül Aleminden kalbimize hayrı, güzeli, doğruyu düşürsün diye dua etmeliyiz.
- 11:53Depremin Bilimsel Açıklaması
- Bilim çok mühim gösterdi, deprem büyüklüğü 7,70-7,80 manye tüt olarak belirlendi.
- Büyük depremler bunlar ve dokuz saat arayla gerçekleşti.
- Dünya tarihinde böyle bir durum ilk kez yaşandı.
- 12:27Zorlukların Faydası
- Zorlukların birey ve toplum ölçeğinde mütenebbi etmesi, intibaha getirmesi ve uyandırması umulmaktadır.
- Hayra koşup, şerri terk ederek, güzel sözlerin peşinde koşmak ve İslam medeniyetine hizmet etmek gerekmektedir.
- Dijital dünyada da "ol derse olur, olma derse olmaz" prensibi geçerlidir.
- 13:18Tevbe ve İstiğfar
- Tevbe, istiğfar ve iltica zırhıyla kendimize karşı çeki düzen verdikten sonra eyleme geçmeliyiz.
- Toplum, ümmet çok diri ve hulusi kalpli insanlar işin peşindedir.
- Olayda birçok olağanüstü hadise cereyan etmekte, bunlar ibret almak için gösterilmektedir.
- 15:17Olağanüstü Hadiseler
- Bu olaylar bizim için yapılmıştır ve bu hayrı yaymalıyız.
- Bir hadisede, duvarın ardında iki çocuk bulunmuş, biri kendinden uyanmış ve annesinin dört sene önce vefat ettiğini söylemiştir.
- Bu olaylar Allah'ın muradı ilahiyi göstermektedir.
- 16:29Hizmet ve Eylem
- Önce manevi imara sonra inşaya başlamalıyız.
- Herkesin farklı bir işi vardır: biri ekmek pişirir, diğeri helva pişirir, biri hastalara yardım eder, biri yüzüne güler.
- Bu uzun soluklu bir hadisedir, kalbimizdeki hasreti, hicranı ve mesuliyeti taşıyarak aktiviteye devam etmeliyiz.
- 18:51Nedensellik ve Nasip
- Aklın açıklayamadığı, sistematize ettiği bilimin açıklayamadığı bir şey vardır.
- Modern bilim bu olağanüstü hadiseleri istisnai olarak görür.
- Tabiat kanunları bizi bağlıyor, Allah'a bağlamıyor çünkü vaz eden O'dur.
- 22:24Kozalite ve Gayb Alemi
- Kozalite (nedensellik) günlük işleri görür ve hayatın birçok problemini çözer.
- Hayatın tümünü çözemeyen kozaliteye rağmen, gayb alemi, aşk ve muhabbet içine girer.
- Veba romanı gibi Batı'daki düşünen insanlar da bu gerçeği fark etmiştir.
- 24:21Depremin Ekonomik Boyutu
- Deprem, bir üretim merkezi gibi düşünülen bölgede üretim durdurulmasına neden olur ve bu durum ekonomik bir maliyet oluşturur.
- Yıkılan fabrika (bina) tekrar üretime geçip eski seviyeye ulaşması uzun zaman alır ve bu aradaki boşluk kapitalist ekonomide faizle ölçülür.
- Depremin sadece maddi boyutu değil, psikolojik (ruhi, manevi) boyutu da önemlidir.
- 25:34Depremin Manevi Boyutu
- Deprem bir şok, bir etki ve bir imtihan olarak görülür ve buna karşı insanların manevi teçhizatı (mümin, ateist, rasyonalist gibi) farklılık gösterir.
- İnsanların hayatına bakış açısı, deprem sonrası tekrar bağlanma şekli ve hayatın realitesi önemlidir.
- Depremden sonra bir hayır ve hayırlar grubu zuhur etmesi istenir.
- 27:40Tedbir ve Önlemler
- Deprem sonrası tedbirler için üç önemli nokta vurgulanır: ovalara yerleşmeyecek, hafif bina yapacak ve az katlı bina yayacak.
- Ovalara yaklaşmak yerine dağlara ve yamaçlara yerleşmek daha güvenlidir çünkü oradaki deprem ivmeleri daha az etkilidir.
- Ahşap, çelik ve kerpit gibi hafif malzemeler kullanılmalı, betonarme kullanımı sınırlı olmalı ve az katlı binalar yayılmalıdır.
- 30:50Tabiatla İlişki Kurma
- Yayılmış binalar, tabiatla ve sema ile ilişkileri koparmadan, ufku ve tulu grubu seyredebilme imkanı sağlar.
- Yaratılmış kainatı ve tulu grubunu görmek insanlara manevi bir haz verir, bu modern estetikte unutulmuş bir değerdir.
- Az katlı ve yayılmış binalar, insanın tabiatla ilişkisini korur ve "somuttan soyut'a doğru" bir yol izler.
- 34:31Teknik Açıklamalar
- Deprem yükü yatay bir yüktür, binanın kendi kitlesi ile orantılıdır ve ivme ile orantılıdır.
- Binanın ağırlığını hafifletmek deprem yükünü azaltır.
- Ahşap binalar çiviler ve vidalar sayesinde eğilip bükülerek yıkılmazken, betonarme kırılır ve göçer.
- 35:18Mesken ve Konut Kavramları
- Deprem izolatörleri konur altına ekilir veya biçilir, insanlar millet bahçesi yapar ve eğlenir.
- Kur'an'a göre mesken, konut değil, sükunet bulunan yerdir ve evlerimiz sükunet bulduğumuz yerlerdir.
- Mesken, sükunet bulunan yer, sakin olunan yer, maddi ve manevi bir huzur yuvasıdır.
- 35:54Hafif Mekanlar ve Yaşam Felsefesi
- Yaşlanan insanlar için hafif yapılar tercih edilmeli ve ev de insanlarla birlikte yaşlanmalıdır.
- Mimarlar büyük mekanların değil, müstakil mekanların önemli olduğunu belirtmişlerdir.
- Küçük mekanlar, elektrik sobaları ve ısınma sistemleriyle yeterli olabilir, insanların birbirine yakınlaşmasını sağlar.
- 36:56Ev Yapımına Yönelik Öneriler
- Hafif malzemeyle insanlar kendi evlerini yapabilirler.
- Devletin yamaçlarda arsa üretmesi, altyapıyı hazırlaması ve insanların kendi evlerini kurallara uygun olarak yapabilmesine izin vermesi önerilmektedir.
- Yamaçlarda hafif malzeme ve ahşap yapılar, deprem durumunda insanların rahatça dışarı çıkmasını sağlar.
- 38:09Ağaç ve Ahşap Kullanımı
- Ağaç, beşikler ve okçuluk gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
- İnsanlar kendi varlıklarını iki çivi çakarak ispatlayabilirler.
- Bakışlar merhametle doludur ve insanların ne yapabilecekleri konusunda endişeleri vardır.
- 39:36Yardım ve Niyet
- Devamlı bir fon ayırılmalı ve kalpteki bu fon halis niyetle olmalıdır.
- Bozuk para gibi küçük yardımlar da önemlidir.
- Bozuk para vermek gibi kolay görünen bir iş aslında zor olabilir, çünkü parmaklarla para miktarını anlamaya çalışmak gerekir.