Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, "Herkes İçin Erasmus Programı" adlı bir programın yeni bölümünde sunulan bir röportajdır. Röportajda Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Profesör Seyhan Fırat, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alper Güzel ve proje koordinatörü Yasemin yer almaktadır.
- Video, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından finanse edilen Into Generation projesinin tanıtımını içermektedir. Proje, mikro işletmeler ve aile şirketlerinin gelecek nesillere devam etmeleri için sürdürülebilir bir eğitim programı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Röportajda proje bütçesi, e-öğrenme platformu, eğitim müfredatı ve 2016 Ağustos ayında Ankara'da gerçekleştirilecek uluslararası konferans hakkında bilgiler verilmektedir.
- Röportajda ayrıca projenin Almanya, İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi beş ülkeden sivil toplum örgütleri ve akademik dünyadan ortaklarla gerçekleştirildiği, emekli olmayı düşünen aile şirketleri, genç işletmeciler ve öğrencileri hedef aldığı belirtilmektedir. Konuşmacı, Türk Ulusal Ajansı ile başlayan Avrupa Birliği projelerinden bahsederek, Erasmus Plus şemsiyesi altındaki projelerin nasıl desteklendiğini ve gelecekte planlanan projeleri (IPA ve Horizon 2020) hakkında bilgi vermektedir.
- 00:22Into Generation Projesi Tanıtımı
- Erasmus programında yeni bir proje olan Into Generation, bütçesi, iş yükü, konusu ve hedefleriyle dikkat çekici bir projedir.
- Proje, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Seyhan Fırat ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alper Güzel tarafından sunulmaktadır.
- 01:07Projenin Amacı ve Hedefleri
- Proje, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2009 yılında yayınladığı raporda belirtilen küçük işletmelerin karşılaştığı dış ve iç sorunları ele almaktadır.
- Özellikle aile şirketlerinin diğer nesillere devamlarıyla ilgili ciddi problemlerle karşılaştıkları için bu proje hazırlanmıştır.
- Proje, aile şirketlerinin sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma açısından diğer nesillere devam etmeleri için gerekli eğitimi sağlamayı amaçlamaktadır.
- 02:37Mikro İşletmelerin Önemi
- Proje ortaklarından Ankara Ticaret Odası, Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olup yaklaşık 150 bin üyesi bulunmaktadır.
- OECD'nin raporuna göre Avrupa Birliği içerisinde işletmelerin %90'dan fazlası küçük işletmelerden oluşmakta ve bunların %60'a yakın oranı aile şirketleridir.
- Mikro işletmeler, 10'a kadar çalışan istihdam eden işletmelerdir ve Avrupa Birliği içerisinde %90'ını oluşturmakta, Türkiye'de de benzer bir durum söz konusudur.
- 04:48Mikro İşletmelerin Karşılaştığı Sorunlar
- Sahadan birebir yapılan araştırmalarda ve geri beslemelerde aile şirketlerinin hayatlarını devam ettirmeleri ile ilgili ciddi sorunlar tespit edilmiştir.
- ATO'nun verdiği bir raporda, yüksek meblağlarla kurulan şirketlerin bir yıl içerisinde büyük çoğunluğunun işletmelerini kapatmak zorunda kaldıkları belirtilmiştir.
- Into Generation projesi, şirketlerin sürdürülebilirlik ve gelecek nesillere aktarımlarıyla ilgili bir eğitim modülü gerçekleştirecektir.
- 05:53Projenin Bütçesi ve Hedefleri
- Proje, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmekte olup yaklaşık 264 bin Euro'luk bir bütçeye sahiptir.
- Proje, modern teknoloji araçlarını kullanarak KOBİ'lerin fonksiyonlarını tanıtmayı ve aile şirketleri sahiplerine danışmanlık rolüyle yardım hakkında faydalı bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.
- Proje, e-öğrenme ve mobil öğrenme süreçleri üzerinden, proje başlangıcında ve sonunda yapılan anket çalışmalarıyla odaklanmaktadır.
- 08:04Mobil Eğitim ve Teknoloji Kullanımı
- Proje, bilgisayar teknolojisi, bilgi işlem teknolojisi, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar üzerinden mobil eğitim sunmaktadır.
- Mobil eğitim, büyük şehirlerde zaman ve seyahat sorunlarını ortadan kaldırarak, işletmelerin günlük yaşantısında eğitimlerini alabilmelerini sağlamaktadır.
- Proje bitiminden sonra Into Generation'ın eğitim içeriği tamamen bedava, açık kaynak şeklinde herkesin ulaşımına sunulacaktır.
- 09:26Projenin Kapsamı ve Hedef Kitlesi
- Proje, Gazi Üniversitesi'nin akademik boyutunu kazandırmakla kalmayıp, farklı ülkelerden katılımcıların görüşleri de eğitim müfredatını geliştirirken yol göstermiştir.
- Proje, farklı kültürlerin, görüşlerin ve bakış açılarının harmanlandığı, mikro KOBİ'lere fayda sağlayacak boyutta bir eğitime çevrilmiştir.
- Proje, Ankara Ticaret Odası'nın 150 bin üyesi ve ATO'ya bağlı tüm kuruluşlara ulaşmakta, ayrıca ATO bünyesinde hizmet içi eğitimler verilmektedir.
- 11:30Araştırma Sonuçları
- Toplam beş ülkede 605 KOBİ'ye ulaşılan araştırmada, örgütsel yedekleme (succession planning) konusu projenin çıkış noktası olmuştur.
- 605 işletmenin %63'ünün işlerini bir sonraki nesile devrederken herhangi bir planlarının veya hazırlıklarının olmadığı tespit edilmiştir.
- Finansal sorunlar en sıkıntılı alanlardan biri olmasına rağmen, sadece finans sıkıntısını çözmek projenin amacı değildir.
- 12:52Aile Şirketlerinin Gelecek Nesile Devretme Sorunu
- Aile şirketlerinin büyük çoğunluğu bir sonraki nesile devretmeyi istiyor ve bunun için aile üyelerinin işletme içerisinde çalışmaları gerektiğini vurguluyorlar.
- Projenin temel amacı, işi devredecek olana ve varislere hazırlıksız yakalanmanın önüne geçmek.
- Aile büyüklerinden iş kalacağında, devrolacağında varislerin buna hazırlıklı olmaları gerekiyor.
- 13:50Eğitim Müfredatı ve İçeriği
- Eğitim müfredatı genel yönetim kuramları, pazarlama, inovasyon, yeşil ekonomi, büyüme, dijital yeterlilikler ve beceriler gibi konuları içermektedir.
- Eğitim içerikleri vaka çalışmalarıyla destekleniyor ve her ünitenin altında konuyla ilgili üçer tane vaka çalışması yer alıyor.
- İçerik daha çok uygulamaya yönelik olup, kişilerin hızlı bir şekilde arzu ettikleri bilgilere ulaşmalarını sağlamayı amaçlıyor.
- 15:05Gazi Üniversitesi'nin Katkıları
- Gazi Üniversitesi, eğitim öğretim ve sivil toplum örgütlerine yapmış olduğu katkılarla Türkiye'nin gözbebeği üniversitelerinden biridir.
- Üniversite, anket çalışmalarında ve mobil üretim üzerinden yapılacak eğitim sağlayıcılarla ciddi katkılar sağlıyor.
- Öğretim üyeleri ve ilgili hocaların katkılarıyla proje daha ulaşılabilir ve kullanılabilir hale getiriliyor.
- 16:56Into Generation Projesi
- Into Generation, mikrokobilerin bilgi, beceri ve nitelik edinmelerini destekleyerek şirketlerin bir nesilden diğerine transferini kolaylaştırmayı amaçlayan bir proje.
- Proje, modern teknoloji araçlarını kullanarak kobi'lerin fonksiyonları, günlük işleyiş bilgileri ve aile şirketleri sahiplerine danışmanlık rolüyle yardım hakkında faydalı bilgiler sağlamayı amaçlıyor.
- Projenin koordinatörlüğünü Gazi Üniversitesi üstlenmiştir ve proje ortakları arasında yurt dışındaki ortaklar ve Ankara Ticaret Odası bulunmaktadır.
- 18:19Aile Şirketlerinde Yaşanan Zorluklar
- Aile işletmelerinde iş transferlerini önceden planlamasının öneminin farkında olunmaması bir zorluk olarak belirtiliyor.
- Aile işletmeleri bir işletmeyi kurduktan ve devam ettirdikten sonra bu işletmenin gelecek nesillere nasıl aktarılacağı ile ilgili herhangi bir eğitim almamışlar görünüyor.
- Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda birçok aile işletmesi özellikle ikinci nesili veya kendilerinden sonraki nesili öncelikli olarak işlerin içine dahil ediyorlar.
- 20:46Aile İçinde Denge ve Yetenekli İşgücü
- Aile içi dengede, mikrokobinin devamlılığını sağlayabilmek için ailede birden fazla çocuk veya aile içinden çalışanların olduğu durumda dengenin kurulması gerekiyor.
- Mikrokobinin evrilip büyüyüp gelişmesi ekonomik ve makroekonomik dengeler açısından tercih edilen bir durumdur.
- Yetenekli çalışan bulmak zor olup, çalışanlar belli bir seviyeye geldikten sonra mikrokobideki imkanlar onları tatmin edemiyor olabilmekte.
- 24:37Inovatif Eğitim Modeli
- E-öğrenme süreci akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilecek, bu sayede kişi zamana ve mekana bağımsız olarak istediği sürede eğitimi alabilecek.
- Open source (açık öğrenme) şeklinde gerçekleşecek müfredat programı herkese ulaşılabilir imkanı sağlayacak.
- Özellikle mikro işletmeler için bu program diğer insanlara ve diğer KOBİ'lere doyurmak çok önemli.
- 25:37Uluslararası Konferans
- 2016 yılının Ağustos ayı içerisinde Ankara'da bir uluslararası konferans gerçekleştirilecek.
- Almanya, İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin sivil toplum örgütleri ve akademik dünyasından söz sahibi kişiler Ankara'da bir araya getirilecek.
- Konferans kapsamında mikro işletmelerle ilgili Avrupa Birliği'nin geleceği, dünya genelindeki durum ve Türkiye'nin mikro işletmelerle ilgili sorunları ele alınacak.
- 26:48Eğitim Müfredatı ve Vaka Çalışmaları
- Genç işletmecilerin ileride karşılaşabileceği yönetim ve finansal sorunlar konusunda 14 bölümlük bir eğitim müfredatı geliştirilecek.
- Proje dahilinde beş ülkenin kendine has veya genel sorunlarına çözüm bulan vaka çalışmaları yapılacak.
- Vaka çalışmaları sonunda mikro işletmelerle ilgili ortak bir müfredat ve dil geliştirilecek.
- 27:45Küresel Ekonomi ve Ortak Payda
- Ekonomiyi küresel düşünmek gerekiyor ve mikro işletmelerin büyüme hedefleri sadece iç piyasa değil, dış piyasa da olabilir.
- Her ülkenin farklı yasal düzenlemeleri, politik bakışı ve yaklaşımları var, bu durumda ortak payda bulunması zor bir alan.
- Projenin çıkış noktası Avrupa Birliği olup, tüm çalışmalar Avrupa Birliği kanunlarını ve düzenlemelerini baz alarak gerçekleştirilecek.
- 29:29Proje Ortakları ve Zorluklar
- Proje ortaklarında yaşanan en büyük sorun, ortakların değişmesi ve projenin hafızasını kaybetmesidir.
- Her toplantıya ortağın farklı katılımcı göndermesi durumunda müktesebat hafifler ve zaman kaybı yaşanır.
- Ortakların yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda resmi bir yazıyla projeden çekilmesi istenir veya proje koordinatörü tarafından projeden çıkarılır.
- 31:45Proje Yönetimi ve Anlaşmalar
- Proje başlangıcında proje koordinatörü ve ortaklar arasında "bilateral agreement" adı verilen anlaşmalar imzalanır.
- Anlaşmalarda her ortağın projeye yapacağı katkılar ve iş paketi sonunda alacağı ücret net bir şekilde belirtilir.
- Para transferi proje koordinatörü tarafından kontrol edilir ve telif hakları konusunda da anlaşmalar imzalanır.
- 33:37Ulusal Ajans ve Erasmus Programı
- Yetişkin eğitimi alanındaki kurumsal Erasmus+ fırsatları ulusal ajans uzmanları tarafından anlatılır.
- Yetişkin eğitimi, okuryazarlık, sosyal katılım ve bilgi-internet kullanımı gibi temel becerilerin geliştirilmesi alanında çalışan kurumların faaliyet alanına giren bir programdır.
- Yetişkin eğitimi sağlayıcı kurumların eğitmenleri, idarecileri, öğretmenleri ve öğrencileri yurt dışında işbaşı eğitimine, kursa veya ders vermek üzere eğitim faaliyetine katılabilmektedir.
- 35:38Ulusal Ajans'ın Rolü
- Ortaklar dışında projede çok fazla sorun yaşanmamaktadır.
- Türk Ulusal Ajansı projelerin yürütülme aşamasında çok yardımcı olmaktadır.
- Her projenin bir uzmanı vardır ve bu uzmanla sürekli iletişim içerisinde olunarak sorunlar önceden bertaraf edilebilir.
- 36:34Mikro İşletmelerin Önemi ve Eğitim Projesi
- Mikro işletmelerin hayatlarını devam ettirebilmeleri Türkiye ekonomisi açısından çok önemlidir.
- Eğitim müfredatı, şirketlerin sürdürülebilir olması, kalite güvence sistemleri ve gelecek nesillere aktarılması açısından önemlidir.
- Aile şirketlerinde aile içi anlaşmazlıklar nedeniyle şirketlerin faaliyetlerini sekteye uğratması büyük bir sorun oluşturabilir.
- 38:00Eğitim Projesinin İçeriği
- Proje, emekli olmayı düşünen aile şirketlerine gelecek nesile devretme konusunda temel esasları sunmaktadır.
- Genç işletmeciler ve yeni devralmış kişiler için yönetsel sorunlarla ilgili vaka analizleri yapılmaktadır.
- Sürdürülebilirlik, kurumsallaşma, pazarlama teknikleri ve çalışanların kurum içerisinde kalması konuları eğitim müfredatında yer almaktadır.
- 39:19Projenin Hedef Kitlesi
- Proje sadece KOBİ'ler ve mikro KOBİ'ler için değil, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ve politikacılar için de açıktır.
- Öğrencilere teorik boyutuyla değil, uygulamaya yönelik ve diğer ülkelerin bakış açısıyla harmanlanmış içerik sunulmaktadır.
- TÜBİTAK 4. sınıf öğrencileri için proje bazlı bitirme tezleri için ciddi destekler bulunmaktadır.
- 41:14Mcare Projesi
- Mcare projesi, yaşlı ve engelli bireylere bakım hizmeti sunan bakıcıların eğitimi için hazırlanmıştır.
- Türkiye'de yaklaşık 40 bin civarında engelli ve yaşlı bakımı hizmeti veren sertifikalı kişi bulunmaktadır.
- Proje kapsamında yaşlılara ve engellilere nasıl bakılması gerektiği, nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda eğitim modülü verilmektedir.
- 42:55Avrupa Birliği Projeleri
- Proje, 2005 yılında Türk Ulusal Ajansı ile yaklaşık 7 bin Euro'luk mütevazi bir projeyle başlamıştır.
- 2007 yılında 50 öğrenciyi Almanya'da çeşitli kurumlarda üç aylık işyeri eğitimi için staj programına göndermişlerdir.
- 2014'te mevzuat değişti ve Erasmus Plus'a dönüştü, öğrencilerin çoğu yurt dışında iş teklifi almıştır.
- 44:18Gelecek Projeler ve Tavsiyeler
- Gazi Üniversitesi'nde yaklaşık 20 milyon Euro civarında bir IPA projesi hazırlanmaktadır.
- Avrupa'dan yedi üniversite ile birlikte hazırlanan Horizon 2020 projesi için yaklaşık 6 milyon Euro bütçe bulunmaktadır.
- İyi bir fikir ve arkasında sağlam bir çalışma varsa destek bulunabileceği, Türk Ulusal Ajansı ile etkileşim kurulması ve küçük projelerle başlanması tavsiye edilmektedir.