Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Uzman 16 Sürücü Kursu ekibi tarafından hazırlanmış bir eğitim içeriğidir. Video, İnegol ilçesinde uygulanan direksiyon sınavlarının güzergahını ve sınav esnasında yapılan çalışmaları tam zamanlı olarak göstermektedir.
- Video, direksiyon sınavının tüm aşamalarını detaylı olarak anlatmaktadır. Sınavın başlangıç aşamasında kimlik kontrolü, fotoğraf çekimi ve araç bilgisi soruları (kaput ve bagaj kontrolü, araç içi tanıtma) yer alırken, akan trafikte araç kullanımı, paralel park, geri gitme, yokuş kalkış, L park, kavşak dönüşü, ani fren ve sınav bitiş işlemleri gibi tüm sınav aşamaları açıklanmaktadır. Ayrıca İnegol'de direksiyon sınavlarının Ahmet Türkel Çevre Yolu'nda yapıldığı ve bu karayolunda azami hız sınırının saatte 50 km olduğu bilgisi de paylaşılmaktadır.
- 00:11Direksiyon Sınavı Başlangıcı
- Uzman 16 Sürücü Kursu ekibi, İnegol ilçesinde uygulanan direksiyon sınavlarında kullanılan güzergah ve sınav esnasında yapılan çalışmaları tam zamanlı olarak hazırlamıştır.
- Sınavın başlangıç aşamasında komisyon üyesi adayın kimliğini ve sınav giriş belgesini kontrol eder, tablet ile fotoğrafını çeker.
- Komisyon üyesi adaydan aracın kaputunu açmasını ve kaput altında bulunan parçaları saymasını, bagaj kısmındaki malzemeleri saymasını ister.
- 01:36Araç Bilgisi ve Sürüş Başlangıcı
- Araç içi tanıtma aşamasında aday, araç içerisinde sürüş anında kullandığı ayna ayarları, aracın vites sayısı, sinyal kolunun yeri ve diğer özellikleri hakkında bilgi verir.
- Sınavın başlangıç aşaması tamamlandıktan sonra akan trafikte araç kullanma kısmına geçilir.
- Aday sol sinyalini yakar ve arkadan gelen trafiği kontrol ederek güvenli bir şekilde çıkışını yapar.
- 03:41Sınav Alanı ve Hız Sınırları
- İnegol'de direksiyon sınavları Ahmet Türkel Çevre Yolu'nda yapılır ve bu karayolunda azami hız sınırı saatte 50 km'dir.
- Adaylar sınav boyunca bu hız sınırına uymak zorundadır.
- Akan trafikte araç kullanımı esnasında şerit ihlali yapmamalı, kavşaklara yaklaştığında yavaşlamalı, sağdan ve soldan gelen araçlara dikkat etmelidir.
- 06:00Trafik Kuralları ve Park İşlemleri
- Trafik ışıklarına yaklaşan adaylar yavaşlamalı ve kesinlikle ışık ihlali yapmamalıdır.
- Aday virajlara girmeden önce yavaşlamalı ve döneceği yere 30 metre kaldığında sinyal vermeli, kontrollü bir şekilde dönüşlerini yapmalıdır.
- Paralel park alanına gelindiğinde adaydan aracı konilere paralel bir şekilde durdurması, dörtlü ikaz ışıklarını yakması ve geri gelerek aracı konilerin arasına park etmesi istenir.
- 07:51Park Alanlarının Detayları
- Sarı ile boyanmış alana aracın sağ ön ve sağ arka tekerleklerinin temas etmesi istenir, sarı alana temas edildiğinde başarılı olunur.
- Sarı alana temas edilmediğinde aday başarısız sayılır.
- Paralel parktan çıkarken sol sinyal verilir ve kolilere temas etmeden güvenli bir şekilde çıkış yapılır.
- 11:59Geri Gitme ve Yokuş Kalkış
- 25 metre geri gitme alanına gelindiğinde sürücü adayı geri gelirken aracı şerit çizgilerinin dışına çıkarmamalı, kaldırıma temas etmemeli ve gerektiği yerde durabilmelidir.
- Yokuş kalkış alanına gelindiğinde aday yoldan geçen trafiği görebileceği bir noktaya kadar gelerek durmalı, vitesi bire almalı, 30 saniye bekleyerek ve sağ sinyalini yakarak güvenli şekilde kalkış yapmalıdır.
- Kalkış esnasında araç 50 santimetreden daha fazla geri gittiğinde aday başarısız sayılır.
- 16:44L Park ve Kavşak İşlemleri
- L park alanına gelindiğinde aday belirlenen yerde durur, dörtlü ikaz ışıklarını yakar ve geri gelerek 90 derece açıyla aracını konilerin arasına park eder.
- Aday L park alanından çıkarken konilere aracı temas ettirmemelidir.
- Kavşaklara yaklaşan aday yavaşlamalı, trafiği kontrol etmeli, gerektiğinde durmalı, güvenli bir şekilde kavşak dönüşünü tamamlamalıdır.
- 24:59Şerit Değiştirme ve Ani Fren
- Sürücü adayı gerektiği yerde önündeki aracı geçebilmelidir.
- Öndeki aracı geçmesi gereken durumlarda şerit değiştirmeden önce mutlaka sinyal vermeli, arkadan gelen trafiği kontrol ederek güvenli bir şekilde geçişini tamamlamalı, ardından yeniden sinyal vererek sağ şeride geçebilmelidir.
- Ani fren alanına gelindiğinde sağ sinyal verilerek güvenlik şeridine geçilir, aracın hızı saatte ortalama 25 veya 30 kilometre civarına düşürülerek koni ile belirlenmiş alana gelindiğinde ani fren yapılır.
- 29:57Sınavın Tamamlanması
- Sınav başladığı noktada tamamlanır.
- Aday sınav bitiminde mutlaka stop etmeli, el frenini çekmeli ve aracı güvenli bir şekilde park ederek araçtan ayrılmalıdır.
- Uzman 16 Sürücü Kursu ekibi, direksiyon sınavlarına katılacak olan tüm sürücü adaylarına başarılar diler.