• Buradasın

    İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'nın İşgal ve Kurtuluş Süreci

    youtube.com/watch?v=uvQmBNU4FVk

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'nın işgal sürecini ve kurtuluşunu anlatan tarihsel bir anlatımdır. Videoda Hitler, Charles de Gaulle, Mareşal Philippe Pétain ve General Eisenhower gibi önemli tarihi karakterler yer almaktadır.
    • Video, Fransa'nın 3 Eylül 1939'da Almanya'ya savaş ilan etmesiyle başlayıp, Almanların işgalini, Dunkirk tahliyesi, Paris'in düşmesi ve ateşkes anlaşmasının imzalanmasını anlatmaktadır. Ardından Vichy Fransa'nın kuruluşu, Charles de Gaulle'nin direniş hareketi ve Müttefik Kuvvetlerin Fransa'ya ayak basması (Meşale harekatı) kronolojik olarak aktarılmaktadır.
    • Videoda ayrıca Mareşal Pétain'in Almanya'ya kaçırılma girişimi, vatana ihanetten yargılanması, ömür boyu hapse atılması ve 1951'de 95 yaşında hayatını kaybetmesi gibi önemli olaylar da yer almaktadır.
    00:08İkinci Dünya Savaşı'nın Başlangıcı
    • Almanya'nın 1 Eylül'de Polonya'yı işgal etmesinin ardından Fransa 3 Eylül 1939'da Almanya'ya savaş ilan etti.
    • 8 aylık bir süre zarfında taraflar birbirlerine karşı eyleme geçmezken, Almanlar 10 Mayıs 1940'da batı sınırlarını genişletmeye başladı.
    • Almanlar 5 günde Hollanda'yı, 18 günde Belçika'yı tamamen ele geçirirken, 400 bin müttefik askerini Dunkirk şehri kıyısında kapana kıstırdı.
    00:54Dunkirk Tahliyesi ve Fransız Ordusunun Geri Çekilişi
    • Dünyanın o zamana kadar gördüğü en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştiren müttefikler, 400 bin askerin yaklaşık 340 binini tahliye etmeyi başardı.
    • Alman U-botları Manş Denizi'ni ele geçirmişti ve kurtulan Fransız askerleri Fransa'ya transfer edilemiyordu.
    • Fransız ordusu Almanlar karşısında hızla geri çekilmeye başlarken, Paris'in düşmesi an meselesiydi.
    02:45Fransız Hükümetinin Kararı
    • Fransız hükümet üyeleri ve askeri liderler bir araya gelerek ilerlenecek yol konusunda toplantı yaptılar.
    • Başbakan Reynon dahil birçok yetkili, hükümeti Kuzey Afrika'daki Fransız topraklarına taşımayı ve savaşı sömürge kaynaklarıyla sürdürmeyi teklif etti.
    • Başbakan Yardımcısı Philip Beton ve General Maxim Vegan ise yenilginin kaçınılmaz olduğunu, hükümetin Almanlarla ateşkes anlaşması imzalaması gerektiğini savundu.
    03:39Ateşkes Görüşmeleri ve Fransa'nın Teslimi
    • Almanların 14 Haziran 1940'da Paris'e girmeleri üzerine Başbakan ateşkes görüşmelerinin başlamasını kabul etti.
    • General Handziger başkanlığındaki Fransız heyeti Almanlarla ateşkes konusunda görüşme sağlarken, görüşme son derece iyi gitti ve Almanlar ağır şartlar öne sürmedi.
    • 22 Haziran 1940 günü iki taraf arasında imzalanan ateşkes antlaşması ile Fransa, Almanya'ya resmen teslim oldu.
    05:45Vichy Fransa'nın Kuruluşu
    • Anlaşmanın yapıldığı gün Fransa'nın güneyinde işgal edilmeyen topraklarda Vichy Fransası ismiyle yeni bir devlet kuruldu.
    • Bu yeni Fransız devletinin başkanı Mareşal Philippe Peta, başkenti ise ülkeye ismini veren Vichy şehri oldu.
    • Vichy Fransa'nın sınırları tam anlamıyla netleşmiş oldu ve ordusunun tüm gücü 3.768 subay, 15.072 astsubay ve 75.360 Euro olarak belirlendi.
    06:58Fransız Direnişi
    • Londra'ya geçerek savaşın sürdürülmesi fikrini savunan eski savunma bakanı Charles de Gaulle, Fransa'yı Nazi işgalinden kurtarmak için harekete geçti.
    • De Gaulle'ün başlattığı mücadele başlarda siyasetçiler ve Fransız halkı arasında yeterli desteği bulamadı.
    • Dunkirk'den tahliye edilen 100 binden fazla Fransız askerinden yalnızca 7 bin'i mücadeleyi sürdürmek maksadıyla De Gaulle'ün etrafında toplandı.
    07:40Vichy Fransa ve Özgür Fransa Arasındaki Çatışma
    • Fiziki olarak ikiye bölünen Fransa, bu sefer de Vichy taraftarı ve Özgür Fransa taraftarı olmak üzere ikiye ayrıldı.
    • Almanlar kendilerine karşı tehdit olmadığı sürece Vichy Fransası'nın iç işlerine pek karışmadı.
    • Yahudiler, komünistler, Romanlar ve eşcinseller bu dönemde Fransız polisi tarafından yakalanarak Nazi Almanyası'na teslim ediliyordu.
    08:46Meşale Harekatı
    • Winston Churchill ve Franklin Roosevelt, De Gaulle ile ilk başlarda anlaşamasalar da 1942 yılından itibaren onu açıkça desteklemeye başladılar.
    • Özellikle Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı'na girmesinin ardından bu üç lider Kuzey Afrika'ya bir çıkarma harekatı planlamaya başladılar.
    • Meşale ismi verdikleri harekat 8 Kasım 1942 günü uygulamaya koyuldu ve Britanya, Kanada, Amerika ve Özgür Fransa askerlerinden oluşan yaklaşık 110 bin kişilik bir kuvvet Kuzey Afrika'ya çıkarak Cezayir'i ve Fas'ı Vichy Fransa'sının elinden söküp aldı.
    09:56Fransa'nın Tamamı İşgal Ediliyor
    • Domino etkisinin Fransa ana karasına sıçramasını istemeyen Hitler, 11 Kasım 1942 günü Fransa'nın tamamını işgal etti.
    • Bu tarihten sonra Vichy hükümetinin ismi yalnızca kağıt üzerinde kaldı.
    • 1943 yılı başlarında Afrika'daki tüm Fransız kolonisi toprakları müttefikler ve De Gaulle tarafından kontrol edilir duruma geldi.
    10:49Fransa'nın Kurtuluşu
    • 1943 yılının sonlarına doğru Avrupa'nın Nazi işgalinden kurtulmasına yönelik yapılan hazırlıklar hız kazandı.
    • Müttefik kuvvetler komutanı Amerikalı General Eisenhower, Aralık 1943 tarihinde Cezayir'e gelerek De Gaulle'ü ziyaret etti.
    • 6 Haziran 1944 sabahı erken saatlerde yaklaşık 200 bin müttefik askeri Fransız kıyılarına başarılı bir çıkarma harekatı düzenledi ve ağırlıklı olarak Fransa'nın kuzeybatısını kontrol altına aldı.
    11:33Paris'in Kurtarılması
    • Müttefikler sahillerde tutunmayı başardıktan sonra Paris'in kurtarılması için harekete geçti.
    • Almanlar müttefik ilerleyişini durdurmaya çalışırken, Mareşal Petain'i Almanya'ya kaçırması için ikna etmeye çalıştı.
    • 17 Ağustos 1944'te Alman Yüksek Komutanlığı Petain'e kaçmasını istedi, ancak defalarca reddeden Petain 20 Ağustos'ta Belfort'a zor kullanılarak götürüldü.
    12:05Paris'in Kuşatılması ve Kurtarılması
    • Müttefikler Paris'i tamamen kuşatmış ve Alman direnişini kırmaya çalışıyordu.
    • 19-25 Ağustos tarihleri arasında yaklaşık altı gün süren kuşatmanın ardından, General Eisenhower'ın söz verdiği gibi Paris'e ilk ayak basan ordu Özgür Fransız Ordusu oldu.
    • 1940'da Paris'i Almanlara teslim eden Fransız ordusu, dört sene sonra başkentlerini onlardan geri almayı başardı.
    13:08Fransa'nın Kurtarılması ve Petain'in Sonu
    • 1945'in Mart ayında Alsas Tören bölgesindeki, Mayıs ayında ise La Rochelle bölgesindeki son Alman askerlerinin teslim olmasıyla Fransa'daki Nazi işgali tamamen son bulmuş oldu.
    • İdam edilmeyi göze alan Mareşal Petain, Temmuz 1945'te Fransa'ya geri döndü.
    • De Gaulle başkanlığında kurulan Fransız geçici hükümeti, Petain'i vatana ihanetten yargıladı ve oy çokluğuyla onu ölüme mahkum etti, ancak ileri yaşı ve birinci Dünya Savaşı'ndaki katkıları nedeniyle cezayı ömür boyu hapse çevirdi.
    • Her iki Dünya Savaşı'nda da Fransa'nın kaderini belirleyen Mareşal Petain, 23 Temmuz 1951 günü 95 yaşındayken Port Joinville'deki bir evde hayatını kaybetti.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor