Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hükümdarlara İslam davetini anlatan dini bir anlatımdır. Videoda Hz. Muhammed'in ashabına yaptığı konuşmalar, gönderdiği elçiler ve onlara yazdığı mektuplar ele alınmaktadır.
- Video üç ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde Hz. Muhammed'in İslam'ın umumî bir dini olduğunu vurgulayarak Hudeybiye sulhü sonrası hükümdarlara gönderdiği elçiler (Dihyetül-Kelbi, Amr bin Ümeyye, Habeş Necaşisi, İran Kisrası, Mısır Firavunu) anlatılmaktadır. İkinci bölümde Hz. Ümmü Habibe'nin hayatı ve Hz. Muhammed ile evliliği ile Hz. Muhammed'in Rum hükümdarı Heraklius'a İslam'a davet etmesi aktarılmaktadır. Son bölümde ise Hz. Dihye'nin İslamiyet'e davet ettiği Hıristiyan alimi Üsküf Dağıtır'ın hikayesi anlatılmaktadır.
- Videoda özellikle Habeş Necaşisi'nin İslam'a dönüşü, Amr bin Ümeyye'nin Necaşi'ye karşı tutumu ve sonunda kendisinin de İslamiyete dönüşü, Hz. Ümmü Habibe'nin Habeşistan'daki durumu ve Hz. Muhammed ile evliliği, Heraklius'un Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmesi süreci ve Üsküf Dağıtır'ın İslamiyet'i ilan edip şehadet etmesi gibi önemli olaylar detaylı şekilde aktarılmaktadır.
- 00:11Peygamberimizin Davetinin Umumi Olması
- Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselam dini ve daveti umumidir, hitab bütün insanlığıdır.
- Diğer peygamberler gibi bir kavme, kabileye, millete veya bölgeye münhasır değildir.
- Hudeybiye sulhü sonrası, on yıl harp yapılmayacağı için İslam daveti sesinin duyurulması için en müsait zaman gelmişti.
- 01:16Peygamberimizin Davet Elçilerini Göndermesi
- Peygamber Efendimiz ashabına Allah'ın kendisini bütün insanlara rahmet olarak gönderdiğini ve İslam'ı yayma hususunda yardımcı olmalarını söyledi.
- Peygamber Efendimiz İslam'a davet maksadıyla ashabından çeşitli hükümdarlara elçiler gönderdi.
- Gönderilen elçilerin hepsi gönderildikleri memleketlerin dillerini biliyorlardı ve Peygamber Efendimiz onlara meskur hükümdarlara verilmek üzere mektuplar yazdı.
- 04:19Necaşi'nin İslam'a Davet Edilmesi
- Peygamber Efendimiz ilk önce Amr bin Ümeyye'yi Habeş Necası'na gönderdi ve ona bir mektup yazdı.
- Mektupta Allah'ın tek olduğu, İsa'nın Allah'ın kulu ve kelimesi olduğu ve Peygamber Efendimiz'in Allah'ın tebliğ memuru olduğu belirtildi.
- Necası mektubu hürmetle eline aldı, okudu ve şehadet getirerek Müslümanlığını açıkladı.
- 07:13Necası'nın Peygamber Efendimiz'e Dair Düşünceleri
- Necası, Peygamber Efendimiz'i "ümmi peygamber" olarak tanımladı ve onun geleceğini Yahudi ve Nasranilerin beklediğini belirtti.
- Necası, Peygamber Efendimiz'in hizmetkarlığının saltanatın pek fevkinde olduğunu söyledi.
- Necası, Peygamber Efendimiz'in mektubunu fil kemiğinden yapılmış bir kutuya koydu ve bu mektupların kendilerinde bulundukça Habeşlilerin hayır ve bereket eksilmeyeceğini söyledi.
- 08:48Amr bin As'ın Necası'dan İsteği
- Kureyş'in siyaset dahisi Amr bin As, Habeşistan'da bulunurken Necası'nın Peygamber Efendimiz'in elçisini öldürmek istediğini söyledi.
- Necası, Amr'ın bu teklifini kabul etmedi ve ona Peygamber Efendimiz'in hak üzerinde olduğunu söyledi.
- Amr, Necası'nın izniyle Peygamber Efendimiz'e biat etti ancak bu imanını arkadaşlarından gizli tuttu.
- 10:42Amr bin As'ın Medine'ye Gelişi
- Hicretin yedinci yılında Habeşistan'da İslamiyetle şereflenen Amr bin As, bir sene sonra hicretin sekizinci senesinde Medine'ye geldi.
- Amr bin As, Müslüman olduğunu çekinmeden açıklayan Habeş Necası'na bir mektup verdi.
- Mektupta Peygamber Efendimiz'in isteklerini yerine getirdiğinden bahsediyordu ve kendisine kıymetli hediyeler gönderdiğini haber veriyordu.
- 11:24Hz. Ümmü Habibe'nin Peygamberimize Nikahlanışı
- Hz. Ümmü Habibe, Kureyş'in reisi Ebu Süfyan'ın kızıydı ve dinin gerektiklerini serbest yaşayabilmek için kocası Ubeydullah bin Cahşla Mekke'den Habeşistan'a hicret etmişti.
- Ubeydullah sonradan Hristiyanlığa girdiği halde o dininde sebat etmişti ve ölünce dul kalmıştı.
- Hz. Ümmü Habibe, rüyasında Ubeydullah'ın kendisine "Ey Ümmül Mü'minin" diye seslendiğini görmüş ve bunu Hz. Resulullah'ın kendisiyle evleneceği şeklinde tevil etmişti.
- 12:19Hz. Ümmü Habibe'nin Evliliği ve Hz. Cafer'in Medine'ye Gönderilmesi
- Arap kadınları dengini bulmadıkça evlenmezlerdi ve Hz. Ümmü Habibe de gurbet diyarında dengini bulup evlenemediğinden zor durumda kalmıştı.
- Hz. Resulullah, Hz. Ümmü Habibe'nin taltifi için onunla evlenmeye talip olmuş ve Necashi'den bunu gerçekleştirmeyi istemişti.
- Hz. Resulullah'ın hükümdar Ahseme'den bir arzusu da Müslüman muhacirleri Medine'ye göndermesiydi ve Ahseme bu isteği yerine getirmişti.
- 13:07Heraklius'un İslam'a Davet Edilmesi
- Hicretin yedinci senesi Muharrem ayında Hz. Resulullah, ashabtan Dihye bin Halife el-Kelbi'yi Rum kayseri Heraklius'a İslam'a davet etmek üzere mektup vererek gönderdi.
- Mektupta Heraklius'a Müslüman olup selamette bulunması ve Allah'ın ecrini iki kat vermesi teklif edildi.
- Hz. Ali İmran 64. ayetten alınan bir kelimeye gelinmesi istendi: "Allah'tan başkasına ibadet etmeyelim, ona hiçbir şeyi ortak koşmayalım, Allah'ı bırakıp da birbirimizi rabler edinmeyelim."
- 14:24Heraklius'un Mektubu İncelemesi
- Diğer radıyallahu anh, Rum hükümdarı Heraklius'a Hz. Resulullah'ın mübarek mektubunu kısa zamanda ulaştırdı ve mektup okunurken hükümdarın alnında terler boncuk boncuktu.
- Heraklius, "Süleyman peygamberden sonra ben böyle Bismillahirrahmanirrahim diye başlayan bir mektup görmüş değilim" dedikten sonra mektubu öpüp başına koydu.
- Heraklius, araştırıp soruşturmayı uygun buldu ve etrafına peygamber olduğunu söyleyen kişinin kavminden burada kimse yok mudur diye sordu.
- 15:07Ebu Süfyan'ın Heraklius'a Getirilmesi
- O sırada ticaret münasebetiyle Ebu Süfyan Kureyş'ten bazı adamlarla Şam'da bulunuyordu ve onu arkadaşlarıyla alıp yine o sırada Şam'da bulunan Kayseri'nin huzuruna getirdiler.
- Ebu Süfyan, Heraklius'un huzuruna girdiklerinde kendisini önüne oturttu ve tercüman vasıtasıyla peygamber olduğunu söyleyen bu zata nese: ben: en yakın hanginizsiniz diye sordu.
- Ebu Süfyan, "Ben en yakın benim dedim" dedi ve onu önüne oturttular, arkadaşları da arkasına.
- 15:54Heraklius ve Ebu Süfyan Arasındaki Konuşma
- Heraklius, Ebu Süfyan'a "Peygamber hakkında yalan söylerse siz onu tekzip ediniz" dedi ve Ebu Süfyan, "Vallahi arkadaşlarım tarafından yalanım öteye beriye yayılmasından korkmasaydım, peygamber hakkında o zaman muhakkak ki yalan uydururdum" dedi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a peygamberin nesebi, ecdadı içinde bir melik olup olmadığı, peygamberlikten evvel yalanla itham edilip edilmediği, ona kimlerin tabi olduğu gibi sorular sordu.
- Ebu Süfyan, "Daha çok halkın zayıf ve fakirleri tabi oluyor, onlardan onun dinine girdikten sonra beğenmeyip dinden dönenler var mı? Hayır yoktur" dedi.
- 18:16Heraklius'un Peygamberlik İddiasını Değerlendirmesi
- Heraklius, Ebu Süfyan'a nesebini sorduğunda "İçinizden yüksek nesep sahibi olduğunu beyan ettin" dedi ve peygamberlerin kavimlerinin en soyluları içinden seçilip gönderildiğini belirtti.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a babalarından dedelerinden bir melik gelip gelmediğini sorduğunda "Hayır, yok dedin" dedi ve eğer babalarından dedelerinden bir melik olsaydı, bu da babalarının mülkünü geri isteyen bir kimsedir diye hükmederdiğini söyledi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a peygamberlik iddiasında ondan önce icinizde bulunanın olup olmadığını sorduğunda "Hayır, yoktur diye cevap verdin" dedi ve eğer ondan önce bu sözü söyleyen biri olsaydı, bu da belki kendisinden önce söylenmiş bulunan bir söze ittiba etmek istemiş bir kimsedir diye düşünürdüğünü belirtti.
- 19:09Heraklius'un Peygamberlik İddiasını Değerlendirmesi (Devam)
- Heraklius, Ebu Süfyan'a ona kimlerin tabi olduklarını sorduğunda "Sen ona tabi olanlar halkın zayıflarıdır dedin" dedi ve peygamberlere tabi olanların da onlardır dedi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a peygamberlik davasında bulunmadan evvel onun bir yalan söyleyip söylemediğini sorduğunda "Sen hayır dedin" dedi ve insanlara karşı yalan söylemeyi irtigap etmemiş bir kimse Allah'a karşı da yalan söylemez dedi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a onun dinine girdikten sonra beğenmeyip dinden dönenler var mıdır diye sorduğunda "Buna da hayır cevabını verdin" dedi ve imanın icabı olan iç ferahlık ve neşe kalbe karışıp kökleşince böyle olur dedi.
- 20:02Heraklius'un Peygamberlik İddiasını Değerlendirmesi (Son)
- Heraklius, Ebu Süfyan'a onlar artıyor mu yoksa eksiliyor mu diye sorduğunda "Soruma sen artıyorlar cevabını verdin" dedi ve iman keyfiyeti tamamlanıncaya kadar hep bu minval üzere gider dedi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a onunla hiç savaştınız mı diye sorduğunda "Sen savaştığınızı, savaş neticesinin nöbet nöbet değiştiğini, bazen onun size, bazen de sizin ona zarar verdiğinizi söyledin" dedi ve peygamberlerin hep böyledir, onlar belalara uğratılırlar, ama sonra da güzel ve makbul akıbet onların olur dedi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a o zat ahdini bozar mı diye sorduğunda "Sen sözünde durmamasızlık etmez dedin" dedi ve peygamberin hali budur, hiçbir zaman verdikleri sözde durmamasızlık etmezler dedi.
- 20:49Heraklius'un Peygamberlik İddiasını Değerlendirmesi (Son)
- Heraklius, Ebu Süfyan'a o size neler emrediyor diye sorduğunda "Sen onun Allah'a ibadet etmeyi, ona hiçbir şeyi eş ve ortak koşmamayı size emrettiğini dedin" dedi ve bütün bu anlattıkların peygamberlerin vasıflarıdır dedi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a o zat hakkında bu söylediklerinin hepsi doğru ise, şüphesiz o bir peygamberdir dedi ve ben bir peygamberin çıkacağını biliyordum, fakat sizden çıkacağını tahmin etmezdim dedi.
- Heraklius, Ebu Süfyan'a açıkça, eğer onun yanına varabileceğimi bilsem, kendisiyle buluşmak için her türlü zahmete katlanırdım dedi ve yanında olsaydım, hizmet ederek ayaklarını yıkardım dedi.
- 21:35Heraklius'un Peygamberlik İddiasını Değerlendirmesi (Son)
- Heraklius, yemin ederek söylüyorum ki, onun mülkü, iktidarı şu ayaklarımın altında bulunan yerlere muhakkak galip gelip ulaşacaktır dedi ve bu sözlere muhatap olan Ebu Süfyan'ı bir korku ve telaş sardı.
- Ebu Süfyan, dışarı fırlayıp arkadaşlarına "İbni Ebi Kevşe'nin işi gerçekten gittikçe büyüyor, şu muhakkak ki beni Asfar hükümdarı bile ondan korkmaktadır" dedi.
- Rum hükümdarı Heraklius, artık beklenen peygamberin Hz. Muhammed aleyhisselam olduğu kesin kanaatine varmıştı ve kavmine geliniz, ona tabi olalım, dünya ve ahirette selamete erelim dedi.
- 22:22Heraklius'un İmanını Gizli Tutması
- Heraklius'un daveti netice vermedi, hatta Rumların hiddetine sebep oldu ve bunun üzerine Heraklius iman ettiği halde dünya saltanatı için imanını gizli tutmak yolunu tercih etti.
- Allah Hz. Dihye'nin dağıtıra gitmesi, hayatına son verilmekten ve saltanatının elinden alınmasından korkup imanını ishar edemeyen Heraklius, Hz. Resulullah'ın elçisi Dihye'ye Hıristiyan alimlerinin büyüklerinden biri olan Üsküf Dağıtar'a gitmesini tavsiye etti.
- Heraklius, Hz. Resulullah'ın elçisi Dihye'ye Hıristiyan alimlerinin büyüklerinden biri olan Üsküf Dağıtar'a gitmesini tavsiye etti ve ona vermek üzere bir de mektup yazdı.
- 23:32Hz. Dihye'nin İslamiyet'e Davet Edilmesi
- Konuşmacı, Allah'a ve peygamberlere inandığını, onlardan hiçbirini diğerlerinden ayırt etmediğini belirtiyor.
- Hz. Dihye, Üsküf Dağıtır'ın yanına giderek kendisini İslamiyet'e davet etti.
- Büyük Hıristiyan alimi Dağıtır, Hz. Dihye'nin Allah tarafından gönderilmiş hak bir peygamber olduğunu kabul ederek iman ederek Müslüman oldu.
- 24:34Dağıtır'ın İslamiyet'e Geçişi
- Dağıtır, her pazar günü toplanan Hıristiyanlara kıssalar anlatıp nasihatlerde bulunduktan sonra bir sonraki pazara kadar evine kapanırdı.
- Hz. Dihye ile görüştükten sonraki pazarda Hıristiyanlar toplanıp çıkmasını beklediler, ancak Dağıtır hastalığını bahane ederek çıkmak istemedi.
- Hıristiyanlar, Dağıtır'ın Arap geleli den beri vaziyetinden hoşlanmadıklarını belirterek haber gönderdiler.
- 25:09Dağıtır'ın Şehit Edilmesi
- Dağıtır, odasına girdi, siyah elbisesini çıkarıp bembeyaz bir elbise giydi ve asasını eline alıp kilisede toplanmış Hıristiyan halkın yanına vardı.
- Cesurca "Ey Rum topluluğu, bize Ahmet peygamberden mektup geldi, bizi yüce Allah'a davet ediyor" diyerek şehadet etti.
- Dağıtır'ın Hz. Resulullah'ın peygamberliğini haykırışına Rumlar öldürücü darbelerle karşılık verdiler ve onu şehit ettiler.