• Buradasın

    Engelli Öğrenciler ve Eğitim Sistemi Üzerine Radyo Programı

    youtube.com/watch?v=hUR6D69ziUo

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, TRT Radyo'nun "Biz de Varız" adlı radyo programının bir bölümüdür. Programda sunucu Leyla Özgür, Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Türe Tunçbay ve Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencisi Gülşah Kutlu ile röportajlar yapılmaktadır.
    • Program, engelli öğrencilerin eğitim sistemine entegrasyonu, e-okul sistemindeki düzenlemeler ve engelli öğrencilerin yaşadığı zorluklar üzerine odaklanmaktadır. İlk bölümde e-okul sistemindeki değişiklikler anlatılırken, ikinci bölümde kas hastalıkları ve engelli öğrencilerin eğitim hayatındaki zorluklar ele alınmaktadır. Son bölümde ise Gülşah Kutlu'nun işitme engellilere yönelik masalları çeviren "Engelsiz Masal Dünyası" projesi ve işitme engellilere matematik öğretmeni olma hedefi hakkında bilgiler paylaşılmaktadır.
    • Programda ayrıca engelli öğrencilerin günlük yaşamındaki zorluklar, üniversitelerle yapılan işbirlikleri, erken teşhisin önemi ve engellilik bilincini artırmak için yapılan projeler hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Program işaret dili çevirisiyle de yayınlanmaktadır.
    00:29Program Tanıtımı
    • "Biz de Varız" programı işaret dili çevirisiyle de izlenebiliyor, TRT Radyo'nun Facebook sayfası veya YouTube'da arama yaparak erişilebilir.
    • Programın amacı farklılıklarımızı kabul edip birlikte yaşayabilmek, düşler kurmak ve umudumuzu yitirmemek.
    • Programda Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Türe Tunçbay ve Engelsiz Masal Dünyası konuları ele alınacak.
    06:54E-Okul Sistemi Hakkında
    • E-Okul sistemi 2008'de kurulmuş olup öğrencilerin notlarını, devamsızlıklarını, sınıf ortalamalarını, sınav günlerini ve nakil hareketliliklerini takip etmek için kullanılıyor.
    • Sistemde mevcut öğrencilerin ve daha önce mezun olan öğrencilerin geçmiş bilgileri muhafaza ediliyor.
    • E-Okul sistemi, veli bilgilendirme sistemi dahil olmak üzere veliler ve öğretmenleri de kapsıyor.
    08:39Görme Engelli Bireyler İçin Yeni Düzenlemeler
    • Görme engelli öğrenciler ve veliler için sesli kod sistemi eklenerek, tıkladıklarında sesli olarak güvenlik kodu çalışıyor.
    • Engelli vatandaşlar sisteme kendilerini tanıttıktan sonra, fotoğraflar yerine sesli kodlarla daha kolay giriş yapabiliyorlar.
    • Sistem, engelli kullanıcılar için farklı bir ekran açarak daha kolay erişim sağlıyor.
    11:16Sistem Geliştirme Süreci
    • Görme engelli vatandaşların sorunlarını dinleyerek ve onlarla birlikte çözüm üreterek sistem geliştirmeleri yapıldı.
    • Sivil toplum kuruluşları ve engelli bireylerle iletişim kurularak geri dönüşler değerlendirildi.
    • Sistem geliştirmelerinden sonra sosyal medyada mağduriyetlerini giderdikleri için teşekkür tweetleri atılıyor.
    13:54Karnelerin Güvenlik Sorunu
    • Engelli öğrencilerin karnelerini sosyal medyada paylaşması bir güvenlik sorunu oluşturuyor.
    • Karnelerde kimlik numaraları, okul bilgileri ve öğretmen isimleri gibi kişisel bilgiler bulunuyor.
    • Sistem yöneticileri, kişisel bilgilerin sosyal medyada paylaşımının art niyetli kişiler tarafından kullanılabilirliğini vurguluyor.
    15:10Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı'nın Konuşması
    • Milli Eğitim Bakanlığı, engelli bireylerle iletişimi ve etkileşimi kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyor ve bunları öncelikli konular olarak görüyor.
    • Engelli bireylerden gelen talepler diğer işlerin önüne alınıp hızla neticelendiriliyor.
    • E-okul sistemine kayıtlı olmak için öğrencilere herhangi bir şey yapmalarına gerek yok, okul öncesi eğitimden itibaren sistemlere otomatik kaydoluyorlar.
    20:21Türkiye Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi Çalışmaları
    • Türkiye Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi, engellilere yardım etmek için üniversitelerle işbirliği yapıyor.
    • İzmir Ekonomi Üniversitesi ile yapılan çalışmalarda son sınıf öğrencileri kas hastalıkları konusunda dört tez hazırladılar.
    • Ege Üniversitesi ile birlikte okula giden engelli öğrencilerin yaşadığı zorlukları gösteren bir otuz dakikalık film çekildi.
    25:00Derneğin Diğer Çalışmaları
    • Kamu spotu ve televizyon röportajı şeklinde akraba evliliklerin sakıncalı yönleri vurgulanıyor.
    • Erken fark etmenin öneminden bahsediliyor ve annelerin dikkat etmesi gereken ilk bulgular gösteriliyor.
    • Engelli bir çocuk varsa ve ikinci bir bebek yapmak isteyen ailelerin genetik araştırma merkezlerine başvurması gerektiği vurgulanıyor.
    27:35Türkiye Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi Çalışmaları
    • İzmir'deki üniversiteler arasında "Kas Hastalıkları Nedir?" başlıklı bir konuyu işleyen kompozisyon veya kısa film yarışması düzenleniyor.
    • Yarışmada birinciye 3 bin liralık kamera, ikinciye 2 bin liralık hediye ve üçüncüye daha küçük bir hediye verilecek.
    • Derneği Facebook'ta "Türkiye Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi Başkanlığı" adıyla bulunuyor ve e-posta adresi "iskader@gmail.com" olarak belirtiliyor.
    28:48Bilgilendirme Çalışmaları
    • Dernek, kas hastalıkları konusunda bilinçlendirmek için özel bir takvim hazırlamış.
    • Takvimde kas hastalıkları nedir, en sık görülen hastalıklar ve nasıl başvurulabilecek bilgiler yer alıyor.
    • Bazı kas hastalığı olan hastaların 50-60 yaşına kadar yaşam süresini tamamlayabildiği ve tekerlekli sandalyeye ihtiyaç kalmadan yürüyebildiği vurgulanıyor.
    30:58Gelecek Planları
    • Dernek, ilkokul öğrencileri için kompozisyon yarışması düzenleyecek ve Milli Eğitim ile birlikte jüri oluşturacak.
    • Nöronlar yarışması, bilgi yarışması ve genetik ve tıp sosyoloji projeleri de planlanmış.
    • Engelliler edebiyat yarışması öykü dalında birinci olan Alper Kaya'nın "İşaret Parmağım" adlı kitabından bir alıntı paylaşıldı.
    37:41Engelsiz Masal Dünyası
    • Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Gürşah Kutlu, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla işitme engelliler için masallar çeviriyor.
    • Gürşah, üç yıl önce Hacettepe Türkçe Topluluğu'nun etkinliğinde işitme engellileri gördükten sonra isaret dili kursuna başlamış.
    • Gürşah, bugüne kadar yaklaşık 10 masal çevirmiş ve okul başlayınca haftada bir yerine ayda bir masal çeviriyor.
    41:12Gelecek Planları ve Sosyal Medya Etkinliği
    • Konuk, şu an masal dışında başka bir şey çevirmeyi düşünmediğini, yoğun bir dönem içerisinde olduğunu belirtiyor.
    • İşitme engellilere matematik öğretmeni olmayı hedeflediğini, KPSS ile atanabileceği gibi gönüllü olarak da ders verebileceğini söylüyor.
    • Sosyal medyada Facebook'tan "Engelli Masal Dünyası", YouTube'dan "Gülşah Kutlu" ve Twitter'dan "Engelli Saat ile Masal" üzerinden ulaşılabileceğini belirtiyor.
    43:14İşaret Dili Hakkında Görüşler
    • İşaret dili kendini sürekli güncellediği için öğrenme süreci sürekli devam ediyor, ancak kendini geliştirmeye çalıştığını belirtiyor.
    • İşaret dili diğer dillere göre daha kolay olduğunu, görsel bir dil olduğunu ve jet ve mimik kullanarak anlaşmanın eğlenceli olduğunu söylüyor.
    • Sessizce anlaşabilmek güzel bir duygu olduğunu ve bu duyguyu herkesin paylaşması dileğiyle programı sonlandırıyor.
    50:06Program Kapanışı
    • Programda "Güzel düşler kurmak, umudumuzu hiç yitirmemek için" mesajı ile haftaya görüşmek üzere veda ediliyor.
    • Program yapımcısı, teknik sorumlusu, teknik yönetimi ve işaret dili tercümanı gibi ekibin üyeleri tanıtılıyor.
    • Program sonunda ortopedik engelli bir kişinin "Gerçek özür bedende değil düşüncededir" sözüyle program sonlandırılıyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor