Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, ziraat mühendisi doktor Abdullah Kanka'nın Elma Tarım ve Fidancılık şirketinin yönetim kurulu başkanı olarak Isparta Atabey ilçesindeki eğitim gösteri bahçesinde yaptığı bir tanıtım sunumudur.
- Videoda, elma, şeftali, nektarin ve kayısı gibi meyvelerin yetiştirilmesinde kullanılan Y şeklinde terbiye sistemi detaylı olarak anlatılmaktadır. Sistem, beş metre sıra arası ve bir metre sıra üzeri dikilen ağaçlarla oluşturulmakta, telli terbiye gerektirmektedir. Bu sistemin avantajları arasında erken meyve verimi, daha fazla ağaç dikme imkanı, meyve kalitesini artırma ve erken hasat imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, farklı meyve çeşitlerinin (Samanta, Patagonya gibi) Isparta'daki performansı da gösterilmektedir.
- Y Sistemi ve Elma Bahçesi
- Ziraat mühendisi Dr. Abdullah Kanka, Elma Tarım ve Fidancılık Şirketi'nin yönetim kurulu başkanıdır.
- İsparta ile Atabey ilçesinde kurulu olan Elma Tarım Aksesuar Kontrolü Soğuk Havasu'nun yanındaki eğitim gösteri bahçesinde Y sistemi gösterilmektedir.
- Y sisteminde sıra 5 metre, sıra üzeri 1 metre olacak şekilde kare şeklinde 200 adet ağaç dikilmektedir.
- 00:42Y Sisteminin Avantajları
- Sistemin amacı meyve dalları elde etmek, zayıf meyve dalları elde etmek ve bol miktarda meyve elde etmektir.
- Bu sistem hem güneş ışığının ağacın içerisinde erken girmesini sağlamak hem de bol miktarda meyve elde etmek amacıyla kullanılmaktadır.
- Sistem İtalya'da Bologna Üniversitesi'nde ve Türkiye'de uygulanmaktadır.
- 01:37Ağaçların Bakımı ve Meyve Verimi
- Ağaçların uçları kesilmemiş, sadece dikildiğinde tepesine 60 santimden kesilerek sağa ve sola yatık dallar elde edilmiştir.
- İkinci sene çıkan dallarda meyve oluşmaya başlamıştır.
- Sistemde telli terbiye olması gerekmektedir.
- 02:33Sistemin Uygulanması ve Avantajları
- Şeftali, kayısı ve sera içerisinde de bu sistem uygulanmaktadır.
- Sistemde sıra üzerinde 1,5 metre mesafe bırakılarak 1666 hektara 166 ağaç dikilmektedir.
- Sistemin en büyük avantajlarından biri dekara dikilen ağaç sayısının fazla olmasından dolayı ilk yıllarda alacağınız verimin fazla olmasıdır.
- 03:34Sistemin Diğer Avantajları
- Dekardan alacağınız toplam mahsulü daha fazla ağaca bölündüğü için ağacı yormamış olursunuz.
- Meyve gövdede elde edildiği için daha kaliteli ve özellikle erkenci bölgeler için daha erken hasada gelmesi, daha erken kızarması bakımından avantaj sağlar.
- Bu sistem sadece kirazda değil, şeftali, nektarin ve kayısı da uygulanabilir.
- 05:28V Sistemi ve Telli Terbiye
- V sisteminde sıra 5 metre, sıra üzeri 1 metre mesafede dikilmektedir.
- İki ağaç sıra arası 1 metre olmasına rağmen, iki ile dördüncü ağaçların arasındaki mesafe 2 metre mesafede olmaktadır.
- V sisteminde telli terbiyenin olması çok önemlidir çünkü ağacın yüklen sıkıntıya girebilir ve ağırlıkla meyve gidebilir.
- 07:26Telli Terbiye Sisteminin Önemi
- Telli terbiye sistemi tüm bahçeler için gerekli olup, doluya karşı koruma sağlar.
- Güneş yanıklığına karşı koruma sağlar, böylece sigorta yaptırıp boşa para vermek yerine üzerine ağlarla kapatarak koruma sağlanır.
- Bu ürün sanayilik ürün olmaktan çıkıp sofralık değeri daha yüksek olan ürün haline gelir.
- 08:04Kiraz Verimi ve Sistem Uygulaması
- 2018'de iki yaş sürgünde hemen çiçek açmış ve meyve gelecek yılda verecektir.
- Sistemde erken yaşlarda bol meyve verme özelliği bulunmaktadır.
- Sistemde araç başına 12 ile 15 kilogram arasında verim alınabilir.
- 09:55Şeftali ve Kayısı Bahçeleri
- Aynı sistem şeftali ve nektarin bahçelerinde de uygulanabilmektedir.
- Şeftali ve nektarin çeşitleri 2018 Nisan ayında dikilmiş olup, 24 ay geçmiş durumdadır.
- Kayısı bahçelerinde de 5 metre, 1 metre mesafede her dört ağaç bir çeşit olarak dikilmektedir.