Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, "Gelecek Eğitim" programının bir bölümüdür. Programda sunucu, konuk olarak Muammer Taşdelen ile dijital dünyaya doğan çocukların ruhsal kimlikleri hakkında sohbet etmektedir.
- Video, dijital dünyaya doğan çocukların teknolojiye olan bağımlılığı, sosyal iletişim sorunları ve geleceğe bakış açıları üzerine odaklanmaktadır. Muammer Bey, çocukların tablet ve telefon kullanımı nedeniyle hafıza ve zeka kapasitelerinin zayıfladığını, sosyal ilişkilerde zorluklar yaşadıklarını ve tehlikelere açık hale geldiklerini belirtmektedir. Ayrıca, teknolojinin olumsuz yanlarını kabul etmekle birlikte, çocukların teknolojiyi bilinçli kullanmaları için ailelerin müdahale etmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
- 00:17Dijital Dünyaya Doğan Çocukların Ruhsal Kimliği
- Dijital dünyaya doğan çocuklar daha çok dijital aletlere bağımlılık içerisinde doğuyorlar.
- Çocuklar sokaktan daha çok tablet, bilgisayar, telefon ve televizyonla iletişim halinde bulunuyorlar.
- Anne ve babalar, çocuklarının tabletten ve televizyondan kafasını kaldırmadıkları için sakin durup ses çıkarmadığı için rahat ev içtiğini halledebiliyorlar.
- 01:33Sosyal İletişim Sorunları
- Dışarı çıkmayan çocuklar anne babayı bir kenara bırakırsak akranlarıyla da iletişim kurmakta sıkıntı yaşıyorlar.
- Çocuklar sosyal dünyada yüzlerce arkadaş olabiliyor ancak gerçekte misafirlerle iletişim kurmakta zorlanıyorlar.
- Çocuklar tehlikeleri tamamen açık bir posunda bulunuyor, sınırı olmadığı için istismara açık hale geliyorlar.
- 02:42Geleceğe Bakış Açısı ve Planlama
- Akıllı telefonların ve tabletlerin kullanımı hafızaları ve zekalarını kullanmamızı güçleştiriyor.
- Çocuklar derslerde tablet kullanarak öğretmenin yanlış olduğu şeyleri not almaktansa fotoğrafını çekip daha sonra okurum diyorlar.
- Geleceğe yönelik plan programlar sığ ve yüzeysel kalıyor.
- 03:51Matrix Filmi ve Bilgi Erişimi
- Matrix filmi gibi soyut bir geleceğe doğru devam ediyoruz.
- Çocuklar her an Google'a girdiklerinde istediği bilgiye ulaşabiliyor ancak bilgiyi öğrenme, hazmetme ve işleme kapasitesini artırmak için hemen ulaşması geri kalmasına sebep olabiliyor.
- Gelişen eğitim sürecinde tek bir sınava bağlı kalmakla ortadan kalktığında her sene bütün bilgileri hazmetmiş olmak gerekiyor.
- 05:29Aile İlişkileri ve Teknoloji
- Çocuklarla iletişim kurmak için telefonla konuşmak yerine internet kotası vermek gibi yeni bir ilişki şekli oluşuyor.
- Çocukların birbiriyle iletişim kurmasından veya sokağa çıkmamasından memnunsak onları internet kotası veya teknolojik aletlerle ödüllendirebiliriz.
- Teknolojinin olumsuz yanlarından bahsedilse de tamamen olumsuzu diyemiyoruz çünkü gelişen dünya düzeninde insan ister istemez teknolojiye ihtiyaç duyuyor.
- 07:15Teknolojinin Doğru Kullanımı
- Çocukların günde en az bir saat-iki saat teknolojiyi belli bir kod arasında kullanmaları gerekiyor.
- Çocuklar belli bir yaşa gelmeden akıllı cihazlarla tanıştırılmaması gerekiyor, özellikle iki yaşına kadar beyin gelişimi çok daha iyi gelişebilecekken bunu engellemiş oluyoruz.
- Teknolojiyi suç atmak yerine kendimize çuvaldızı batırıp durumu çözmemiz ve yönlendirmemiz gerekiyor.