Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, satın alma süreci konusunda deneyimli bir uzman tarafından sunulan bir eğitim içeriğidir. Stajk satın alma uygulamaları serisinin bonus bölümü olarak tasarlanmıştır.
- Video, çerçeve sözleşme süreci ve alım yönetimi hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. İlk bölümde ESPDE'de uygulanan ve başarılı sonuçlar veren çerçeve sözleşme süreci anlatılırken, ikinci bölümde talep oluşturma, sözleşme miktarları ve malzeme verisi düzenleme gibi konular ele alınmaktadır.
- Videoda ayrıca kullanıcıların farklı fiyatlı tedarikçiler arasından seçim yapma süreci, pahalı alternatifleri tercih etme durumunda alınacak önlemler ve firma raporlarının değerlendirilmesi gibi pratik bilgiler de paylaşılmaktadır. Video bir serinin parçası olup, bir sonraki videoda konunun devamı sunulacağı belirtilmiştir.
- 00:01Çerçeve Sözleşmeleri Sürpriz Video
- Konuşmacı, stajk satın alma uygulamaları video serisinde bonus bir video ile karşınızda.
- Normalde sekizinci video çekilecekken, önceki eğitimde sorulan sorular ve seminerlerde alınan sorular nedeniyle bu bonus video hazırlanmıştır.
- Bu video çerçevesi sözleşmeleri süreci hakkında bilgi vermektedir.
- 00:55Çerçeve Sözleşmeleri Sürpriz Video
- Çerçeve sözleşme süreci, satın alma işlemlerinde operasyonel kısımlar ve ciddi önemi olmayan, ancak çok fazla zaman harcanan alanları çözmek için kullanılan bir yöntemdir.
- Katalog yöntemi, satın almacılar tarafından sıkça kullanılan bir çözüm yöntemidir, ancak uygulaması, bakımı ve sürdürülebilirliği kolay değildir.
- Konuşmacı, bu videoda bizzat uygulanmış ve başarılı sonuçlar veren bir proje hakkında bilgi verecektir.
- 02:51Klasik Satın Alma Süreci
- Klasik satın alma süreci, satın alma talebi oluşturulması, onay süreci, teklif talebi toplanması, teknik onay alma, fiyat değer kıyaslama ve satın alma siparişi oluşturulması adımlarından oluşur.
- Bu süreç şirketten şirkete değişebilir, ortalama olarak üç-beş gün sürebilir.
- Konuşmacı, bu süreçte bazı gereksiz adımların atlanabileceğini ve bu sayede daha hızlı bir süreç elde edilebileceğini belirtmektedir.
- 04:33Çerçeve Sözleşmeleri Sistemi
- Sistemin çalışabilmesi için her malzeme ve hizmetin bir kodu olması gerekmektedir, aksi takdirde sistem çalışmayacaktır.
- Kullanıcı talep oluştururken, sistem otomatik olarak çerçevesi sözleşmeleri varlığını bildirir ve kullanıcıyı normal satın alma sürecinden uzak tutar.
- Kullanıcıya tedarik kaynağı seçme ekranı sunulur ve aynı malzeme için farklı markalar ve fiyatları gösterilir.
- 07:21Tedarik Kaynağı Seçimi
- Sistem, kullanıcıya mevcut çerçevesi sözleşmeleri arasında seçim yapma imkanı sunar ve en ucuz seçenekte ek bir gerekçe girişi istemez.
- Pahalı bir seçenekte, kullanıcıdan niye daha pahalı ürünü tercih ettiğini açıklaması istenir.
- Sistem, kullanıcıların çerçeve sözleşmeleri dışındaki firmalarla çalışmasını engeller, farklı bir firma ile çalışmak istenirse yeni bir çerçeve sözleşme süreci başlatılması gerekir.
- 09:45Sipariş Süreci
- Kullanıcılar pahalı veya ucuz alternatifleri seçerek talep oluşturuyorlar.
- Talep oluştuğunda tedarik kaynakları belirleniyor ve otomatik sipariş oluşturuluyor.
- Talep onaylandığında, otomatik olarak siparişe dönüyor ve firmaya iletiliyor.
- 10:24Sözleşmeli Alımlar İçin Beklentiler
- Sözleşmeli alımlar için çalışanlardan bir yıllık ihtiyaç belirlemeleri bekleniyor.
- Sözleşme miktarları dolduktan sonra tekrar talep oluşmaktadır.
- Sözleşmelerde belirlenen miktarların ilk hafta bitirilmesi gerekiyor çünkü onay süreci zaman alıyor.
- 11:03Malzeme Verisi ve İletişim
- Sözleşmeli sipariş sayısının artması için malzeme verisinin düzenlenmesine yardımcı olunması bekleniyor.
- Doğru tanımlı malzemeler olmadan yanlış ürünler gelme ihtimali yüksek olduğu için kullanıcıların malzeme verisinde destek olması gerekiyor.
- Kullanıcılar doğrudan firmalarla iletişime geçebilir, ancak sipariş veya fatura yoksa iade ediliyor.
- 12:01Fiyat Seçimi ve Raporlama
- Kullanıcılar pahalı alternatifleri seçtiğinde tercih sebebi raporu oluşturuluyor.
- Kullanıcılar ısrarla pahalı ürünleri tercih ederse, firmadan detaylı bir rapor isteniyor.
- Firma olumlu bir değerlendirme verirse ortak çalışma veya fiyat pazarlığı yapılıyor, olumsuz ise ürün çerçeve sözleşmeden çıkarılabilir veya firma tedarikçi portföyünden çıkarılabilir.