• Buradasın

    Çanakkale Savaşı'nda İtilaf Devletleri'nin Askerleri

    youtube.com/watch?v=Bqr7oPNI_1g

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Çanakkale Savaşı'nda İtilaf Devletleri'nin ordusundaki yabancı askerleri anlatan bir tarih anlatımıdır. Konuşmacı, savaşın arka planını ve farklı ülkelerden gelen askerlerin durumunu detaylı şekilde aktarmaktadır.
    • Video, İtilaf Devletleri'nin ordusundaki 16 farklı ülkeden gelen askerleri tanıtarak başlıyor ve özellikle Anzaklar (Avustralya ve Yeni Zelanda askerleri), Hintliler, Müslüman kökenli askerler ve Newfoundland alayı gibi grupların durumunu inceliyor. İngilizlerin sömürge ülkelerinden topladığı askerleri nasıl kandırdığı, savaş sırasında karşılaştıkları psikolojik savaşlar ve Osmanlı askerlerinin karşı cephedeki Müslüman askerlerle nasıl iletişim kurduğu anlatılıyor. Video, bir şiirle sonlanıyor.
    Çanakkale'de İtilaf Devletleri Ordusu
    • Çanakkale'de Türkler'e karşı savaşmak için on altı farklı ülkeden asker vardı.
    • İtilaf Devletleri ordusu İskoç, İngiliz, İrlandalı, Fransız, Hint, Kuzey Afrikalı, Avustralyalı, Yeni Zelandalı askerlerle Rum ve Yahudi gönüllülerden oluşuyordu.
    • İtilaf ordularının içindeki yabancı askerlerin en fazlasını Hintliler, daha sonra Anzaklar oluşturuyordu.
    00:35Savaşa Katılan Askerlerin Toplanması
    • İngiltere ve müttefikleri, savaşa götüreceği askerlerin çoğunu kandırmış, zorla askere almış veya tehdit etmişti.
    • 1914 yılının son günlerinde İngiltere'nin isteği üzerine savaş için hazırlıklara başlanmıştı.
    • Avustralya ve Yeni Zelanda halkının çoğunluğu Müslüman olan Cezayir, Tunus, Senegal ve Hindistan gibi sömürge ülkelerinden toplanan insanlar savaş eğitimi almak üzere Mısır'a götürülmüşlerdi.
    01:50Anzaklar ve Domino Statüsü
    • En kalabalık grup Anzaklar (Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen askerler) İngiliz ordusuna katılmıştı.
    • Kraliçe Victoria dönemi Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Kanada'ya domino statüsünün verildiği bir dönemdi.
    • 1914 yılının Ağustos ayına gelindiğinde Almanya savaş ilan eden İngiltere, savaş ilanından dominyonlarını da haberdar etmiş, bu da çatışmayı tam bir dünya savaşı haline getirmişti.
    03:04Anzakların Özellikleri ve İngilizlerin Kullanımı
    • Anzaklar, Birinci Dünya Savaşı sırasında Britanya İmparatorluğu'nun ordusunda savaşan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordudur.
    • Anzak ismi, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltmadır.
    • Anzakları diğer sömürge askerlerinden ayıran en önemli özellik İngiliz ordusuna gönüllü katılmaları ve kendilerini İngiliz kraliyetine bağlı hissetmeleriydi.
    04:19Osmanlı Uçaklarının Psikolojik Harp
    • Osmanlı uçakları düşman mevzilerine bildiri atarak psikolojik harp yapıyordu.
    • Türk uçaktan attığı bildiride özellikle Hindistan'dan gelen Müslüman kökenli askerler ve Anzaklar hedef alınıyordu.
    • Bildirilerde İngilizlerin kendi çıkarları uğruna sömürgelerden getirdikleri Müslüman askerleri, yine Müslümanların halifeye karşı kullandıkları tezi işleniyordu.
    05:16Müslüman Askerler ve İngilizlerin Kandırması
    • Müslümanlar da Cezayir, Tunus, Senegal ve Hindistan'dan getirildi ve İngiliz ordusuna katıldı.
    • Birinci Dünya Savaşı boyunca bir virgül otuz milyon Hint askeri katıldı, bunların çoğu Müslüman kökenliydi.
    • İngilizler, parasızlığın pençesinde olan Müslüman devletlerden kimilerini İstanbul'a halifeyi kurtarmaya gidiyoruz diyerek, kimilerini de Almanlara karşı Osmanlı yardıma gidiyoruz diyerek kandırmışlardı.
    06:34Osmanlı ve Müslüman Askerler Arasındaki İletişim
    • Osmanlı askerleri karşılarında savaştıkları düşman askerleri içinde kandırılarak buraya getirilen Müslüman askerlerin de bulunduğunu anladı.
    • Tayyar Paşa yanına çağırdığı elli'ye yakın askerinden en gür sedalarıyla sabah ezan okumasını istedi ve karşı siperlerden Hindistanlı Müslüman askerlerin kağıtları atıldı.
    • Osmanlı askerleri "Burası Osmanlı payi tahtının kapısı, bizler asakir-i Osmaniyiz" mesajını yazdı ve düşman siperlerine fırlattı.
    08:34Newfoundland Alayı
    • Çanakkale savaşları sırasında henüz Kanada'ya bağlanmamış bir İngiliz kolonisi olan Newfoundland, bin yedi yüz altmış askerle İngiliz ordusuna katıldı.
    • İngiltere ve İskoçya'da eğitime tabi tutulan askerler, Mısır'da kısa bir süre kaldıktan sonra İngiliz ordusu ile birlikte Eylül 1915'te Çanakkale kıyılarına çıktılar.
    • Çanakkale'den ayrıldıktan sonra Avrupa'yı Almanlara karşı savaşan Newfoundland Alayı'na Birinci Dünya Savaşı'nda gösterdikleri kahramanlık nedeniyle Royal unvanı verildi ve bu alay daha doğrusu bu eyalet Kanada'ya katılmış.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor