Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, binaların erişilebilirlik standartlarını anlatan bir eğitim filmidir.
- Video, binaların erişilebilirlik kriterlerini kapsamlı şekilde ele almaktadır. İlk bölümde bahçe girişi, bahçe yolu, otoparklar, bina girişleri, rampalar, merdivenler, kapılar, pencereler ve tuvaletler gibi alanların erişilebilirlik standartları açıklanırken, ikinci bölümde bina içi yatay dolaşım, asansör kullanımı ve hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri gibi konular işlenmektedir.
- Video, her bir alan için gerekli ölçüler, malzeme özellikleri ve güvenlik önlemleri hakkında teknik bilgiler sunmakta ve izleyicilere kendi binalarında erişilebilirlik eksikliklerini tespit etmeleri için Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden erişilebilirlik tespit formuna ulaşabileceklerini belirtmektedir.
- 00:08Giriş ve Bahçe Erişilebilirliği
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yaşam alanlarının erişilebilirlik durumunu anlatan film izlenmektedir.
- Bahçe girişinden erişilebilirlik tespitlerine başlanmalıdır.
- Bahçe yolunun yüzeyi düz, sabit, dayanıklı ve ıslak-kuru halde kaymayan malzeme ile kaplanmış olmalı, yağmur suyunun drenajı için enine en fazla %2 eğim olmalıdır.
- 01:26Otopark Erişilebilirliği
- Binanın açık otoparkı varsa engelli otopark yeri bulunmalıdır, yoksa bina girişine en fazla 30 metre uzaklıkta engelliler için düzenlenmiş park yeri sağlanmalıdır.
- Engelliler için ayrılmış park yeri sayısı toplam park yeri sayısının en az %5'i kadar olmalıdır.
- Engelli otopark yerinin çevresinde yaya kaldırımı bulunmakta ise ve otopark alanı ile yaya kaldırımı arasında kot farkı varsa yaya kaldırım rampası düzenlenmektedir.
- 02:35Bina Giriş Erişilebilirliği
- Bina girişinde, merdivenin, rampanın veya kapının önünde herhangi bir alanda paspas varsa, paspasın üst yüzeyi zemin ile aynı seviyede olmalı ve girişler iyi aydınlatılmalıdır.
- Bina girişinde kot farkı 1,30 santimetreden daha fazla ise buraların rampa ile giderilmesi veya rampa yapılmasının mümkün olmadığı durumlarda çalışır durumda platform asansörü, hidrolik asansör ve benzeri alternatif bir ulaşım yöntemi sağlanmalıdır.
- Bina giriş ve bina içi dolaşım alanlarında kapının, merdivenlerin, rampanın önünde ve koridorlarda çiçeklik, tabela, çöp kutusu, su sebili, çay-kahve makinesi ve benzeri nesneler geçişe engel oluşturmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
- 03:29Rampa Erişilebilirliği
- Rampa yüzeyi düz, sabit, dayanıklı ve ıslak-kuru halde kaymayan malzemeyle kaplanmış olmalı ve genişliği en az 100 santimetre olmalıdır.
- Rampa eğiminin hesaplanması yükseklik 15 cm ve daha az ise %10, 16 cm ile 50 cm arasında ise %9, 51 cm ile 100 cm arasında ise %8, 100 santimetrenin üzerinde ise %6 olmalıdır.
- Rampa yüksekliği 15 santimetreden fazla ise rampanın yanında trabzan bulunmalıdır, her iki tarafı boşluk olan rampanın her iki tarafına, tek tarafı boşluk olan rampanın boşluk olan tarafına trabzan yapılmalıdır.
- 04:51Küpeşte ve Merdiven Erişilebilirliği
- Küpeşte rampanın her iki tarafında bulunmalı, rampa döşeme kaplaması üzerinden 90 santimetre yükseklikte birinci düzeyde ve rampanın döşeme kaplaması üzerinden 70 santimetre yükseklikte engelliler ve çocuklar için ikinci bir küpeşte bulunmalıdır.
- Küpeşte, rampa başlangıcından 30 santimetre önce başlamakta ve bitiminde 30 santimetre sonra bitmekte, uçları yarım ay şeklinde veya yuvarlatılmış olmalıdır.
- Merdiven basamakları düz, sabit, dayanıklı ve ıslak-kuru halde kaymayan malzeme ile kaplanmış, basamak derinliği en az 30 santimetre, yüksekliği en fazla 15 cm olmalı, tüm basamaklar aynı derinlikte ve aynı yükseklikte, basamak uçları çıkıntısız yapılmalıdır.
- 08:06Kapı ve Pencere Erişilebilirliği
- Bina girişi önünde kapı açık durumdayken en az 150 santimetreye 150 santimetrelik temiz manevra alanı var olmalıdır.
- Kapıların geçiş genişliği en az 100 santimetre olmalıdır, döner kapı yanında temiz geçiş genişliği en az 100 santimetre olan kanatlı ikinci bir kapı bulunmalıdır.
- Pencerelerde görme engellilerin cama çarpmasını önlemek için 15 cm ile 20 cm parapet bulunmalı, kenarları ve köşeleri çarpma durumunda zarar vermeyecek şekilde duvarlatılmalıdır.
- 09:56Tuvalet Erişilebilirliği
- Binada en az bir adet kadın ve bir adet erkek veya bağımsız girişi olan, en az bir adet kadın-erkek ortak kullanımda olan engelli tuvalet kabini bulunmalıdır.
- Tuvaletin girişinde, engelli tuvalet kabinine erişimde veya engelli tuvalet kabini girişinden klozete erişimde kot farkı bulunmamalıdır.
- Tuvalet içindeki lavabolar alt yüzüne kadar net, en az 75 cm, ön üst yüzüne kadar en fazla 86 cm yüksekliğinde ve en az 25 cm derinliğinde olmalı ve diz boşluğu bulunmalıdır.
- 12:22Bina İçinde Yatay Dolaşım Kuralları
- Bina giriş kapısı ile giriş holü arasında kot farkı sıfır virgül altmış santimetreden az ise erişim için sorun oluşturmaz.
- Kot farkı sıfır virgül altmış santimetre ile bir virgül otuz santimetre arasında ise en fazla bir buçuk eğimle pahlanmalıdır.
- Kot farkı bir virgül otuz santimetreden daha fazla ise rampa ile giderilmesi veya alternatif ulaşım yöntemi sağlanmalıdır.
- 13:09Dolaşım Alanları ve Mobilyalar
- Bina içindeki tüm dolaşım alanlarının geçiş genişliği en az yüz on santimetre olmalıdır.
- Baş seviyesi üzerinde bulunan yönlendirme ve bilgilendirme işaret ve tabelaları yerden en az iki yüz yirmi santimetre yüksekliğe konmalıdır.
- Oda ve ofislerdeki mobilya kullanımları için geçiş genişlikleri en az doksan santimetre olmalıdır.
- 14:00Asansör Kuralları
- Kamu kullanımına açık binalarda bina birden fazla katlı ise asansör bulunmalıdır.
- Girişten asansöre yol engelsiz ve en fazla otuz metre mesafede olmalı, girişten itibaren yönlendirme işaretleri bulunmalıdır.
- Kapısı otomatik olan asansörlerde kapının açık kalma süresi en az on saniye, kapının temiz geçiş genişliği en az doksan santimetre olmalı ve kapının yanında bilgilendirici işaretler görme engelliler için Braille alfabesi kullanılmalıdır.
- 14:58Asansör Kabin Özellikleri
- Kabin içinde ve dışında asansörün kata geldiğini gösteren görsel uyarı sistemleri ve asansörün hangi kata geldiğini anons eden sesli uyarı sistemleri uygulanmalı.
- Kabin içindeki tutunma barları yerden doksan santimetre yükseklikte olmalıdır.
- Binada asansör olmaması veya yapılamaması durumunda platform asansörü, merdiven asansörü, cephe asansörü gibi alternatif güvenli ulaşım yöntemi sağlanmalıdır.
- 15:33Hissedilebilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri
- Danışma bankosu olan binalarda kaldırımdan en az bina giriş kapısına kadar hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri bulunmalıdır.
- Hissedilebilir yüzeyin yüksekliği çevreleyen yüzeyden en fazla beş santimetre yükseklikte ve yüzeyin rengi çevreleyen yüzeyle zıt renkte olmalıdır.
- 16:00Yönlendirme ve Bilgilendirme İşaretleri
- Bahçe girişinden bina girişine, asansörlere, engelli tuvaletlerine yönlendirme işaretleri bulunmalıdır.
- Tüm işaretlendirmeler çevre rengi ile zıt renkte olmalı ve harf yüksekliği on beş milimetreden az olmamalıdır.
- İşaretlemeler yeterli seviyede aydınlatılmalıdır.
- 16:43Erişilebilirlik Kaynakları
- Erişilebilirlik ile ilgili izlenen film kılavuz olacaktır.
- Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden erişilebilirlik tespit formuna ulaşarak kendi binanızdaki eksikleri tespit edip gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
- Erişilebilirlik herkes içindir.