• Buradasın

    Ateistlerin "Garanti Vakası" Hakkındaki Şüpheye Cevap

    youtube.com/watch?v=TYlSJYrlvV4

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir konuşmacının ateistlerin getirdiği "Garanti Vakası" veya "Gani Olayı" olarak bilinen şüpheye verdiği dini bir anlatımdır. Konuşmacı, Selman Rüştü ve diğer ateist YouTube kanallarının bu konuyu nasıl ele aldıklarını eleştirmektedir.
    • Video, İsrâ Suresi'ndeki ayetlerin ateistlerin iddialarına nasıl yorumlandığını açıklayarak başlıyor ve ardından Mekke'de yaşanan ve Habeşistan'daki Müslümanlara yanlış aktarılan "Garanti Vakası" olayını detaylı şekilde anlatıyor. Konuşmacı, bu olayın aslında Mekkeli müşriklerin bir komplosu olduğunu ve Resulullah'ın putları ölmediğini, kafaların içindeki putları reddetmek üzere gönderilmiş bir peygamber olduğunu vurguluyor.
    • Konuşmacı, bu rivayetin uydurma olduğunu onbeş farklı alimin (İbni Kesir, Beyhaki, Kadı İyad, İbn Hüzeyme, İbnu'l-Arabi, İmam Razi, Kurtubi, Bedrettin Aynî, Şevkani ve Alosi) görüşlerini paylaşarak destekliyor ve bu olayın ateistler tarafından insanları kandırmak için kullanıldığını belirtiyor.
    Ateistlerin İftirası ve Garanti Olayı
    • Ateistler, Garanti olayı adı verilen bir hadisede Resulullah'ın putları övdüğünü iddia ediyorlar.
    • İsrâ Suresi 73-75 ayetlerinde Allah, Resulullah'a putları övdüğünü uyardığı iddia ediliyor.
    • Ateistler, Salman Rusya'nın "Şeytan Ayetleri" adlı kitabından kaynak alarak Resulullah'ı dolandırıcı veya rant adamı olarak göstermeye çalışıyorlar.
    01:31Garanti Olayının Gerçek Hikâyesi
    • Mekke'de Kureyşliler toplandığında Resulullah Necm Suresini okumaya başladı ve müşrikler can kulağıyla dinlediler.
    • Surenin sonunda Resulullah secdeye varınca, müşrikler de Kur'an'ın etkisine kapılarak secdeye gittiler.
    • İslam düşmanları olan Ümeyye bin Halef ve Velid bin Mugire yerden toprak alıp alnına sürerek secdeye katılmaya çalıştılar.
    04:25Olayın Yanlış Anlaşılması ve İftira
    • Bu olay Habeşistan'daki Müslümanlara "Mekkeliler Müslüman oldu" şeklinde yanlış bir haber olarak ulaştı.
    • Mekkeli müşrikler, kendilerini eleştirenlere karşı "Muhammed Necm Suresini okurken putları yüce ilahiler olarak tanımladı ve onların şefaati beklenmelidir" diyerek iftira attılar.
    • Mekkeli müşrikler, Habeşistan'daki Müslümanları geri dönmeleri için "Biz de Halık ve Razı Allah'tır, ama mabutlarımız Allah katında bize şefaat edecektir" şeklinde bir söylenti yaydılar.
    07:23Ateistlerin İftirasının Dayandığı Kaynaklar
    • Ateistler, İbni Cer, İbni Sad, Vahidi, İbni İshak gibi alimlerden zayıf rivayetlere dayanarak Resulullah'ın putları övdüğünü iddia ediyorlar.
    • Ateistler, Allah'ın Resulullah'a putlara meyledeceğini uyardığı ayetleri kullanarak onu dolandırıcı olarak göstermeye çalışıyorlar.
    • Bu iftira, Mekkeli müşriklerin komplosu olarak nitelendiriliyor ve bugünkü Sofilerin inancına benzetiliyor.
    09:01Garni Olayı Hakkında Uydurma Rivayet
    • Garni olayı, Necm suresindeki ayetler okunduğunda Peygamber Efendimizin putları öldürüldüğünü söyleyip secdeye varması şeklinde aktarılmaktadır.
    • Bu rivayet, ateistler tarafından "karanlık olay" olarak pohpohlanarak insanların aklını karıştırmak için kullanılmaktadır.
    • Alimler bu rivayet hakkında on beş farklı görüş ortaya koymuştur ve bu rivayetin uydurma olduğunu, senedinin zayıf olduğunu ve dinsizler tarafından uydurulduğunu belirtmişlerdir.
    10:16Alimlerin Görüşleri
    • Kadı İyad, bu rivayetleri öne çıkaranların hadisleri güvenilir bir üstattan dinleyerek rivayet etmeyen, çeşitli kitaplardan sağlam, sakat demeden gördüğü her şeyi rivayet eden kişiler olduğunu belirtmiştir.
    • Kadı İyad'a göre bu kıssayı nakleden hiç kimse onu güvenilir bir senetle rivayet etmemiştir ve Resulullah'ın ashabından hiçbir sahabe zikretmemiştir.
    • İbni Kesir, Beyhaki, Kadı Ebubekir İbnu'l-Arabi, İmam Razi, Kurtubi, Bedrettin, Ayni, Şevkani ve Alosi gibi alimler bu rivayetin uydurma olduğunu söylemişlerdir.
    11:16Garni Olayının Gerçekleri
    • Resulullah putları öldürmemiştir, sadece Necm suresini okuyup secdeye gitmiştir.
    • Mekkeli müşrikler, kendi secdelerini insanları avutmak ve kandırmak için Peygamber Efendinin putları öldürüldüğünü söylemişlerdir.
    • Bazı alimler (İbni Hacer, Ebubekir, Cessas, Zemahşeri, İbni Cerir, İbni Sad, İbni İshak, İbni Münzir, İbni Beyaz) olayın olabileceğini ancak şeytanın Resulullah'ın dilini sürdüğünü söylemişlerdir.
    12:18Rivayetin Kaynağı
    • Bu rivayeti nakleden tek bir sahabe vardır: Muttalib bin Ebi Veda.
    • Muttalib bin Ebi Veda, Resulullah'ın putları ölmediğini, sadece Necm suresini okuyup secdeye gittiğini, kendisinin ise secdeye gitmediğini ancak sonradan telafi ettiğini söylüyor.
    • Eğer Resulullah gerçekten putları öldürüp secdeye gitseydi, orada bulunan binlerce insan ve sahabe bunu rivayet ederdi, ancak hiç kimse bunu rivayet etmemiştir.
    13:05Garni Olayının Sonucu
    • Garni olayı dediğimiz putların övülmesi hadisesi tamamen uydurmadır.
    • Kadı İyad, İbni Kesir, Beyhaki, İbn Hüzeyme, Kadarda Ebubekir İbnu'l-Arabi, İmam Razi, Kurt, Bedrettin, Ayni, Şevkani ve Alosi gibi alimler buna uydurma demişlerdir.
    • Kadı İyad'a göre bu rivayette öne çıkaranlar dinsizliği yapmak için bunu yapmışlardır ve tarihçiler bu zayıf rivayetlere sarılmışlardır.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor