Buradasın
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Sergisi Tanıtımı
youtube.com/watch?v=qBxp-dOzWAwYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde düzenlenen bir serginin tanıtımını içermektedir. Sergide Dr. Emniyet Kazaz (mimarlık bölümünde öğretim üyesi) ve Hasan Murat Çetin (araştırma görevlisi) tarafından sunulan projeler yer almaktadır.
- Video, mimarlık, peyzaj mimarlığı ve şehir ve bölge planlama bölümlerinin öğrencilerinin bir dönem boyunca hazırladıkları projeleri tanıtmaktadır. Özellikle Erzurum'daki tarihi kent merkezindeki toplu konut projeleri detaylı olarak ele alınmaktadır. Dr. Kazaz, çalışma alanının genel özellikleri, değerleri ve sorunlarını anlatırken, Murat Çetin bir öğrenci projesinin detaylarını, tarihi yapıların korunması, ticari kullanım ve konut tipolojileri gibi konuları açıklamaktadır.
- 00:02Sergi Tanıtımı
- Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Emniyet Kazaz, öğrencilerin bir dönem boyunca hazırladığı projeleri sergileyen bir sergiyi tanıtıyor.
- Sergide Mimarlık Bölümü, Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün ürünleri sergilenmektedir.
- Serginin ağırlıklı projelerini oluşturan tarihi kent merkezindeki toplu konut projeleri, İstanbul'dan gelen Prof. Dr. Nevzat Oğuz Özer, Doç. Dr. Yasemen Say Özer ve Dr. Emreye Kazaz ile Murat Çetin tarafından yürütülmüştür.
- 01:22Çalışma Alanı ve Potansiyeller
- Proje, Erzurum'da Çaykara Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Mumcu ve Kazım Karabekir Caddeleri ile sınırlı bir alanda çalışılmıştır.
- Alanın potansiyelleri arasında Yakutiye Kent Meydanı'nın hemen yanı başında olması, Mumcu Caddesi altında kalan kent surları, Atatürk Evi, Mumcu Camisi ve mahalle ölçeğinde camiler, mescitler, çeşmeler ve eskiden beri kullanılan yol aksları bulunmaktadır.
- Alanın sorunları ise gündüz ve gece yoğun otopark sorunu, soğuk iklim bölgesine uygun olmayan bina yönelimlerinden dolayı sokaklarda buzlanma ve binaların güneş ışığına erişimlerindeki sıkıntıdır.
- 02:57Tasarım Özellikleri
- Tasarımlarda çevreleyen Mumcu Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Çaykara Caddesi üzerindeki yoğun ticari kullanım ana unsur olmuştur.
- Çeperdeki akslarda işyeri, dükkan, ofis gibi ticari kullanımlar önerilirken, alanın iç bölgesinde zemin katlarda bakkal, terzi, kasap gibi mahalle ölçeğinde ticaret, kreş, okul, kütüphane, atölyeler ve halkevleri gibi sosyal donatılar önerilmiştir.
- Üst katlarda tekil aile konutundan farklı birey sayısındaki ailelere kadar ve farklı gelir düzeyindeki ailelere kadar çok çeşitli konut tipleri önerilmiştir.
- 04:11Öğrenci Projesi Detayları
- Hasan Murat Çetin, Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.
- Öğrenci projesinde, dini ibadet yapıları olan camilerin yüksek katlı binalar içerisinde görünmediği ve algılanmadığı tespit edilmiştir.
- Proje, fonksiyon analizi, alandaki önemli yapıların yerleri ve ticari aks, meydan ve yoğunluk üzerine çalışmalar içermektedir.
- 05:32Projenin Teknik Detayları
- Proje, gözle görülmeyen ancak yolun altında olan eski sur duvarlarını ortaya çıkartabilecek ve projenin bir parçası haline getirebilecek bir tasarıma sahiptir.
- Kat yüksekliği düşerek devam etmiştir çünkü eski tarihi cami algılanabilmesi açısından ve diğer binaların gün ışığı erişimini engellememesi açısından bu şekilde tasarlanmıştır.
- Bodrum katta sur duvarlarının olduğu kod seviyesinde bir sergi alanı yapılmış, zemin kotunda ticari alanla zenginleştirilerek üst katlarda konut ve ofis olarak işlevlendirilmiştir.
- 06:50Konut Tipolojileri ve Teşekkür
- Projede 2+1, 1+1, 3+1 gibi farklı ailelerin çocuk sayısına ve yaşlarına uygun, her gelir kesimine hitap edebilecek konut tipolojileri üzerinde çalışılmıştır.
- Değişen kat yüksekliği hem tarihi yapılarla olan ilişkisinden dolayı hem de etrafındaki diğer binaların güneş ışığı erişimini engellememesi açısından tasarlanmıştır.
- Serginin düzenlenmesinde Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı, Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Yahya Bulut'a teşekkür edilmektedir.