• Buradasın

    Atatürk'ün Hayatındaki Önemli Tanışmalar

    youtube.com/watch?v=Dkbts8HFhdE

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Atatürk'ün hayatındaki önemli kişilerle tanışma anlarını anlatan bir belgesel formatındadır. Videoda Latife Hanım, Sabiha Gökçen ve İsmet İnönü ile Atatürk'ün tanışma hikayeleri aktarılmaktadır.
    • Video, Latife Hanım'ın Atatürk ile tanışma anısını Vecihi İlmen'in anlatımıyla başlar. Ardından Sabiha Gökçen'in Atatürk'ü görmek için çiti aşması ve Atatürk'ün onu evlatlık edinmesi hikayesi aktarılır. Son olarak İsmet İnönü ile Atatürk'ün 18 Eylül 1909'da Selanik'teki İttihat ve Terakki kongresinde tanışması ve asker-siyaset ilişkisi hakkındaki görüşleri anlatılır.
    00:02Latife Hanım'ın Hayatı
    • Latife Hanım, Atatürk ile evlendiğinde 22, boşandıklarında ise 25 yaşındaydı ve ayrıldıktan sonra 50 yıl daha yaşadı.
    • Latife Hanım'ın ömür boyu sırdaşı ve kız kardeşi Vecihi İlmen'e göre, Atatürk evdekilerin haberi olmadan Latife Hanım'ın evine gelmişti.
    • Atatürk, Latife Hanım'ın evine geldiğinde evin sahiplerini tanımıyormuş ve Latife Hanım'ın evine girmesi için nöbet tutan Karadeniz'de neferlerden izin almıştı.
    01:29Atatürk ve Latife Hanım'ın İlk Tanışması
    • Latife Hanım eve girdiğinde, bacak bacak üstüne atmış gibi koltukta oturan çok yakışıklı sarı saçlı erkeği görmüş.
    • Atatürk, Latife Hanım'ın karşısına çıkınca nezaketle ayağa kalkmış ve Latife Hanım şaşkınlıkla ona sarılmış.
    • Atatürk, Latife Hanım'ın elini öpmesini engelleyerek "Küçük hanım ben el öptürmem, hanımların eli öpülür" demiş.
    02:12Sabiha Gökçen'in Atatürk ile Tanışması
    • Sabiha Gökçen, ağabeyinin Gazi Paşa'nın evlerine geleceği haberi üzerine cesaretini toplayarak çiti aşıp oraya gitmiş.
    • Muhafızlar Sabiha'yı durdurmaya çalışınca, Sabiha "İki yıldır yolunuzu gözlüyorum, Gazi Paşa'nın şimdi elini öpecem" demiş.
    • Atatürk, Sabiha'yı görünce muhafızlarına onu bırakmalarını işaret etmiş ve Sabiha'nın elini öpmesine izin vermiş.
    04:35Atatürk'ün Sabiha'ya Verdiği Tavsiyeler
    • Sabiha, okumak istediğini söylediğinde Atatürk'ün yüzünde mutluluk yayılmış ve kaşları gevşemiş.
    • Atatürk, Sabiha'ya okuma aşkını söndürmemesini, engelleri yıkıp atmasını tavsiye etmiş.
    • Atatürk, Sabiha'yı kendine evlatlık edinerek Ankara'ya götürüp okuma işini halledeceğini söylemiş.
    05:53Atatürk ve İsmet İnönü'nün Tanışması
    • 1909'da İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kongresi Selanik'te toplanmış ve Topçu Kurmay Yüzbaşı İsmet Bey de bu kongreye Edirne'den katılmış.
    • İlk defa 18 Eylül 1909 tarihinde İttihat ve Terakki'nin Selanik'teki kongresinde Mustafa Kemal ve İsmet Bey tanışmışlar.
    • Bu kongrede Mustafa Kemal, asker ve siyasetin birbirinden ayrılması gerektiği fikrini ortaya koymuş, bu teklif İsmet Bey tarafından desteklenmiş fakat rağbet görmemiş.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor