Buradasın
Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Tanıtımı
youtube.com/watch?v=wz1Lia5RddcYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir üniversite öğrencisinin Akdeniz Üniversitesi'ni tanıttığı gezi vlogu formatında olup, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri bölümünün bölüm başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Sönmez, yüksek lisans öğrencisi Melike ve topluluk üyesi Can'ın yer aldığı bir tanıtım filmidir.
- Video, üniversite kampüsünün genel tanıtımıyla başlayıp, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri bölümünün yapısı, çalışma alanları ve mezunların kariyer imkanları hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Bölümün uzay fiziği, uzaktan algılama ve uzay teknolojisi olmak üzere üç ana bilim dalında çalıştığı, Bakırlıtepe'de bir teleskopu olduğu ve TÜBİTAK Uzay, ERTEK gibi kurumlarla işbirliği yaptığı anlatılmaktadır.
- Videoda ayrıca bölümün altyapısı, akademik kadrosu, zorlukları ve yabancı dil becerisinin önemi hakkında bilgiler verilmektedir. Uzaktan algılama bölümünde kullanılan drone ve lidar sistemleri ile uzay bilimleri ve teknolojileri topluluğunun teleskopları gösterilerek video sona ermektedir.
- Yemekhane Bilgileri
- Yakut Çarşısı'ndaki yemekhane 11:45'te başlıyor ve 13:30 civarında bitiyor, merkezi yemekhanede ise 11:00'de başlayıp 14:00'e kadar uzuyor.
- Yakut yemekhanesindeki yemek ücreti 14 lira, iki kere yemek yerseniz toplam 40 liraya çıkıyor.
- Yemekhanede et yemeği, çorba, salata, ayran ve pilav tarzı yemekler sunuluyor.
- 02:31Üniversite Kampüsü
- Üniversitenin kültür tarafında Teknokent kapısı bulunuyor, Teknokent üniversite içinde öğrencilere projelerinde destek veren bir kurum.
- Teknokent'te TUSAŞ gibi savunma sanayi ve yazılım firmaları yer alıyor, ayrıca kuluçka merkezi de bulunuyor.
- Sol tarafta TÜBİTAK Ulusal Yerleşkesi ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi bulunuyor, gözlemevi Antalya'nın Saklıer'de dağın tepesinde yer alıyor.
- 03:54Fen Fakültesi
- Fen Fakültesi A ve B olarak iki bölümden oluşuyor, A blokta fizik, biyoloji ve kimya bölümleri, B blokta ise uzay bilimleri ve teknolojileri ile matematik bölümü mevcut.
- A blok 1982 yılında kullanılmaya başlanan, biraz eski bir derslik binası.
- Fen Fakültesi B blok önündeki anlamsız heykel ve otopark bulunuyor.
- 05:55Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü
- Uzay Bilimleri ve Teknolojileri bölümü zemin katta yer alıyor ve sadece bu bölüme tahsis edilmiş altı derslik bulunuyor.
- Bölümde bilgisayar laboratuvarı ve üstü açık bir bahçe mevcut.
- Bölüm başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Sönmez, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri anabilim dalı başkanlığını yürütüyor.
- 08:41Bölümün Özellikleri
- Uzay Bilimleri ve Teknolojileri bölümü fen fakültesi bünyesi altında kurulmuş, multidisipliner yapıya sahip Türkiye'nin tek ve nadir bölümlerinden biri.
- Bölümde uzaktan algılama, uzay fiziği ve uzay teknolojileri olmak üzere üç ana bilim dalında çalışan hocalar bulunuyor.
- Uzay fiziği öğrencileri teleskoplarla gözlem yapıyor, uzay teknolojisi öğrencileri roket tasarımından uzay kıyafeti tasarımına kadar çeşitli alanlarda çalışıyor, uzaktan algılama öğrencileri ise uydularla yüzeyi inceleyerek yerdeki nesnelerle ilgili bilgiler elde ediyor.
- 10:34Mezuniyet ve İş İmkanları
- Son sınıfa yaklaşan öğrenciler (3. sınıf) seçmeli derslerle kendi branşlarını belirliyorlar.
- Mezunlar TÜBİTAK, Uzay, TUSAŞ gibi uzayla ilgili kurumlarda donanım olarak başvuru yapabilecek kapasitede yetiştiriliyor.
- Öğrencilerin en çok tercih ettiği nokta yüksek lisans ve lisansüstü çalışmalarının bölümde yapılması veya yurtdışına gitmek.
- 11:46Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Hakkında
- Bölümde Bakırlıtepe'de bir teleskop bulunmakta ve uzay teknolojisinde yeni yapılanma içerisinde olduğu için güçlü bir altyapı yoktur.
- Uzaktan algılama bilim adımında çok güçlü bir altyapısı vardır ve öğrenciler insansız araçlardan, yazılımlardan ve materyallerden faydalanabilmektedir.
- Bölüm multidisipliner olup, ERTEG, belediyeler ve TÜBİTAK Uzay ile işbirliği yapmaktadır.
- 12:59Akademik Kadro ve Öğrenci Topluluğu
- Akademik kadro güçlüdür; uzay fiziği ana bilim dalında dört, uzaktan algılamada dört, RA teknolojisinde iki öğretim üyesi bulunmaktadır.
- Bölümde "Uzay İlleri ve Teknolojileri Topluluğu" adı altında öğrenci aktiviteleri düzenlenmektedir.
- Bölüm özellikle yabancı dil konusunda güçlü olunmasını gerektirmektedir.
- 14:09Yüksek Lisans Öğrencisi Melike'nin Deneyimi
- Melike, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Yüksek Lisans öğrencisidir ve tezini güneş ve uzay havası üzerine yazmaktadır.
- Bölümü küçük yaştan itibaren merakla başlamış, başlangıçta alanda çalışmak istemiş ancak zamanla akademiye devam etme fikri daha karşılık bulmuştur.
- Bölüm çok multidisipliner olup, yazılım ve mühendislik alanlarında da iş bulma olanağı sunmaktadır.
- 15:58Bölüm Tavsiyeleri
- Bölümün en önemli özelliği yüksek motivasyon gerektirmesidir çünkü çok zor ve multidisipliner bir bölümdür.
- Birinci sınıftan itibaren fizik ve matematik ağırlıklı dersler, üçüncü ve dördüncü sınıfta ise uzaktan algılama ve uzay fiziği alanlarına yönelik dersler bulunmaktadır.
- Melike astrofizik alanında ilerlemeyi tercih etmiş, uzaktan algılama alanında da ilerlemek mümkün ve açık bir alan olarak görülüyor.
- 17:29Uzaktan Algılama Çalışmaları
- Uzaktan algılama bölümünde drone ve lidar sistemleri kullanılarak yeryüzünü nokta bulutu şeklinde tarayarak üç boyutlu veriler oluşturulmaktadır.
- Bu üç boyutlu veriler sayesinde eski arkeolojik alanlar, sit alanları ve antik kentler sanal ortama aktarılmaktadır.
- 17:59Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Topluluğu
- Topluluk bölümden bağımsız olarak üniversitenin bir topluluğu olup, bölüm öğrencileri tarafından kurulmuştur.
- Toplulukta geceleri gözlem etkinlikleri, sunum etkinlikleri, belgesel ve film izleme etkinlikleri düzenlenmektedir.
- Akdeniz Üniversitesi'nde hangi bölümü kazanırsanız kazanın, SKS (Sağlık, Kültür, Spor) altındaki topluluklardan üye olabilirsiniz.
- 19:11Teleskoplar
- Toplulukta kullanılan teleskop Newton teleskopudur ve içinde iki ayna bulunmaktadır.
- Arka taraftan gelen ışık aynalarda toplanıp merceğe gelerek gözlem yapılmaktadır.
- Toplulukta ayrıca manuel kundak yerine elektrikli kundağı olan benzer bir teleskop da bulunmaktadır.