• Buradasın

    6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi: Türkiye'de Tarım

    youtube.com/watch?v=4ERo2IZxr1M

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir öğretmenin 6. sınıf sosyal bilgiler dersinin dördüncü ünitesi olan "Türkiye'de Tarım" konusunu anlattığı eğitim içeriğidir.
    • Video, Türkiye'nin tarıma elverişli iklim ve toprak yapısını açıklayarak başlıyor ve ülkede yetiştirilen tarım ürünlerini detaylı şekilde inceliyor. Tahıllar, baklagiller, sanayi bitkileri, yağ bitkileri ve meyveler gibi farklı tarım ürünlerinin hangi bölgelerde yetiştirildiği, özellikleri ve Türkiye'nin dünya lider olduğu ürünler (incir, fındık, kayısı, kiraz, ayva, haşhaş) anlatılıyor. Video, konuyla ilgili beş soru çözümüyle sonlanıyor.
    00:09Türkiye'de Tarım
    • Türkiye'de tarım, toprak üzerinde yapılan en önemli ekonomik faaliyetlerden biridir ve tarımın yapılması büyük ölçüde iklime, toprağa ve yer şekillerine bağlıdır.
    • Türkiye iklim ve toprak yapısı bakımından tarıma elverişli bir ülkedir.
    • Türkiye'de yetiştirilen temel tarım ürünlerleri tahıllar (buğday, arpa, cavdar, yulaf, mısır, pirinç), baklagiller (mercimek, nohut, fasulye), sanayi ürünleri (tütün, pamuk, şeker pancarı, çay, haşhaş, keten, kenevir) ve yağ bitkileri (zeytin, ayçiçeği, soya fasulyesi, susam) olarak sıralanabilir.
    01:11Türkiye'de Tahılların Üretimi
    • Türkiye'de her mevsimi yağışlı geçen Karadeniz kıyı şeridi ile düşük sıcaklıktan dolayı Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek yerleri dışında bütün bölgelerde tarım yapılabilir.
    • İç Anadolu Bölgesi, Türkiye'de en fazla buğday üretimi yapılan bölgedir.
    • Arpa soğuğa ve sıcağa dayanıklı olup buğdaya göre daha kısa sürede yetişir ve en çok İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde yetiştirilir.
    • Mısır fazla su ve sıcaklık isteyen bir bitki olduğu için yaz yağışlarının ve sulama imkanlarının bulunduğu yerlerde yetiştirilir ve Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde üretilir.
    • Pirinç sıcaklık ve nemli iklim koşullarında yetişen bir tarım ürünü olduğundan akarsu boylarında ve sulak ovalarda yetişir ve ülkede en fazla Meriç Ovası, Tosya ve Akdeniz bölgelerinde üretilir.
    02:52Türkiye'de Diğer Tarım Ürünleri
    • Baklagiller (nohut, mercimek, fasulye, bakla) en fazla İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir.
    • Kırmızı mercimek en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yeşil mercimek ise İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir.
    • Fasulye Türkiye'de en fazla Çukurova, Antalya ve Güney Marmara bölümündeki ovalarda yetiştirilir.
    • Pamuk yetişme döneminde yağış, hasat döneminde kuraklık ister ve GAP ile Güneydoğu Anadolu bir sıraya yükselmiştir.
    • Tütün en çok Ege'de, ayçiçeği en çok Marmara'da, zeytin Akdeniz iklim bitkisi olup en çok Ege'de, şeker pancarı en çok İç Anadolu'da yetiştirilir.
    • Çay yalnızca Doğu Karadeniz'de yetiştirilir ve haşhaş uyuşturucu yapımında kullanıldığı için devlet kontrolünde yetiştirilir.
    03:51Türkiye'de Meyveler
    • Üzüm üretimi en fazla Ege bölgesinde yapılmaktadır ve özellikle Ege bölgesinde Manisa, İzmir, Denizli yörelerinde üretilen çekirdeksiz üzüm kurutularak önemli bir kısmı ihraç edilir.
    • İncir en fazla Ege Bölgesi'ndeki Aydın ve İzmir çevresinde üretilir.
    • Fındık tarımı Karadeniz kıyılarında yaygındır ve özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon illeri üretimin yarısından çoğunu sağlamaktadır.
    • Turunçgil tarımı deniz kenarlarında yaygınlaşmıştır ve Akdeniz Bölgesi'nin kıyı kesimi üretiminin yüzde seksenbeşini verir.
    • Muz Türkiye'de sadece Akdeniz bölgesinde Antalya-Mersin arasındaki çok dar bir kıyı şeridinde tarımı yapılabilir.
    • Kayısı Türkiye'de karasal iklim bölgelerinin alçak yörelerinde yetiştirilmektedir ve kayısı üretimi en fazla Malatya, Elazığ, Konya, Ankara ve İzmir illerinde yapılır.
    • Türkiye incir, kayısı ve fındıkta dünya birincisidir.
    05:00Devlet Kontrolünde Tarım Ürünleri
    • Türkiye'de devlet kontrolünde yetiştirilen tarım ürünlerleri pirinç, şeker pancarı, tütün, haşhaş, keten ve kenevir'dir.
    • Pirinç çelitik ekim alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden dolayı sıtma hastalığına neden olmaktadır, bu yüzden ekim alanları devlet kontrolü altındadır.
    • Şeker pancarı fabrikaların işlem hacminin üzerindeki üretimi kontrol altına almak için devlet kontrolü altındadır.
    • Tütün kaliteli tütün üretimi sağlamak ve fiyat ve üretimde yıldan yıla dalgalanmaların yaşanmaması için üretimi devlet kontrolü altındadır.
    • Haşhaş ve keten, kenevir uyuşturucu yapımında kullanıldığından üretimi devlet kontrolü altındadır.
    06:24Türkiye'nin Dünya Liderliğindeki Tarım Ürünleri
    • Türkiye'nin dünyada lider olduğu tarım ürünleri incir, fındık, kayısı, kiraz, ayva, haşhaş'dır.
    • Türkiye'de tarım ürünlerinin en çok yetiştiği yerler Rize'de çay, Ordu ve Giresun civarında fındık, Kastamonu'da sarımsak, Trakya bölgesinde ayçiçeği, Ege'de zeytin, tütün, incir, Konya bölgesinde buğday, Antalya'da muz, Adana'da pamuk, Malatya'da kayısı ve Güneydoğu Anadolu'da mercimek tarımıdır.
    06:39Soru Çözümü
    • Türkiye'de değişik iklim bölgelerinde yetiştirilebilen tarım ürünü patates'tir.
    • Batı Karadeniz'de kayısı yetiştirilmesi yanlıştır, kayısı Malatya ilinde çok yetiştirilir ve Malatya sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli kayısı üretim merkezidir.
    • Şeker pancarı üretimi yakınında besicilik ve ahır hayvancılığı daha ileri düzeyde gelişmiştir çünkü şeker pancarı posasından ucuz ve kaliteli yem üretilir.
    • Pirinç üretimi yetersiz olduğu için ithal ettiğimiz ürünler arasındadır.
    • Haşhaş uyuşturucu yapımında kullanıldığından üretimi devlet kontrolü altındadır.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor