Buradasın
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Çözüm Videosu
youtube.com/watch?v=oKix5Fir9Po&pp=0gcJCdgAo7VqN5tDYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, 5. sınıf Türkçe ders kitabının sayfa 130-133 arasındaki kontrol noktalarının çözümünü içeren bir eğitim videosudur. Videoda öğretmen, Atatürk'ün bir çocukla yaşadığı olayı ve Cumhuriyet'in 100. yılını kutlama törenini anlatmaktadır.
- Video, Atatürk'ün Çankaya sırtlarında yürüyüş sırasında bir çocuğa rastlaması ve onunla yaptığı sohbeti konu almaktadır. Ardından metin analizi, hikaye unsurları, metin akışı ve diyalog yazma gibi sorular çözülmektedir. Daha sonra Hacı İbrahim'in milli mücadeleye katılan görevlilere verdiği bot, ayakkabı ve çarıkların dağılımı hakkında bilgiler verilmekte ve son olarak Cumhuriyet'in 100. yılını kutlama töreni anlatılmaktadır.
- 00:15Atatürk ve Çocuk Hikayesi
- Beşinci sınıf Türkçe ders kitabının sayfa 130'daki kontrol noktası inceleniyor.
- Atatürk yeni cumhurbaşkanı seçilmişti ve bir sabah Çankaya sırtlarında yürüyüşe çıkmıştı.
- Yolda karşıdan gelen küçük bir çocuk (Cemil) onları görünce durdu, kenara çekildi ve Atatürk onu yanına çağırdı.
- 00:41Atatürk'ün Çocuğa Soruları
- Atatürk çocuğa adının ne olduğunu ve büyüdüğünde ne olacağını sordu.
- Çocuk asker olmak istediğini ve düşman topraklara ayak basarsa onu kovacağını söyledi.
- Atatürk hiçbir şey söylemeden çocuğu kollarının arasına aldı, kaldırdı ve alnından öptü.
- 01:01Atatürk'ün Sözleri ve Hikaye Unsurları
- Atatürk yanındakilere "Ulusun bağrından temiz bir kuşak yetişiyor, bu eseri, cumhuriyeti ben onlara bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak" dedi.
- Hikayenin olayı Atatürk'ün karşılaştığı çocuk ile konuşması ve çocuğun asker olmak istemesidir.
- Hikayenin kişileri Atatürk, Atatürk'ün yanındaki arkadaşları ve Cemil'dir; yer Çankaya sırtları, zaman 1923'tür.
- 02:07Metnin Analizi
- Metin Atatürk ile çocuk arasında vatan sevgisi bağını kurmuştur.
- Milli mücadelenin hemen sonrası olduğu için Cemil bu durumdan etkilenmiştir.
- Metnin ana fikri Atatürk'ün Türk gençliğine güvenmesidir.
- 02:59Hacı İbrahim ve Görevliler
- Denizcilikle uğraşan Hacı İbrahim, milli mücadeleye katılan görevlilere bot, ayakkabı ve çarık yapmaktadır.
- Botlar komutanlara ve cephede yaşayan savaşan askerlere, ayakkabılar su taşıyan ve sağlık hizmeti verenlere, çarıklar ise yemek hizmeti verenlere ve cephane taşıyanlara verilecektir.
- Cephede bozulan siyahları tamir etmekle görevli Ahmet'e çarık verilmelidir.
- 03:49Görevlilerin Görevleri
- Cephede yurdun kurtulması için düşmanla savaşmak asker olduğu için bot verilmelidir.
- Fırın başında ekmek pişirmekte olan kişi çarık, cephedeki askerlere su taşımakta olan kişi ayakkabı, yaralı askerlerin bakımı ile ilgilenmekte olan kişi çarık, cephedeki revirde hemşire olarak çalışan kişi ayakkabı, karargahta savaşı sevk ve idare yönetmekle ilgili komutan bot, cephedeki revirde çalışan kişi ayakkabı, askerlere yemek pişirmekle görevli kişi çarık, cephedeki askerlerin başında çavuş olarak görevli kişi bot verilmelidir.
- 04:28Doğru-Yanlış Soruları
- En fazla ayakkabı verilmiştir.
- Mehmet, Gökhan ve Rüşleme bot verilmiştir.
- Kadınların hepsine çarık verilmiştir.
- Verilen çarık ve botların sayıları eşittir.
- Ayakkabılar Hüseyin, Remzi, Zeynep ve Particiye verilmiştir.
- Feride'ye bot verilmiştir.
- 05:54Cumhuriyet Kutlaması
- Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlamak için meydan kırmızı-beyaz renklere boyanmıştır.
- Bando takımı İstiklal Marşı'nda çalmaya başladığında meydan coşku ile doldu ve herkes gururla marşı söyledi.
- Tören sırasında öğrencilerin hazırladığı gösteriler, halk oyunları ve şiir dinletileri büyük beğeni topladı.
- Okul müdürü yaptığı konuşmada cumhuriyetin önemini ve Atatürk'ün bizlere bıraktığı miras anlatırken herkes dikkatle dinledi.
- Günün sonunda meydandan ayrılırken kalplerle cumhuriyet coşkusu ve geleceğe dair umutlarla doluydular.