• Buradasın

    2024 Yerel Seçimlerinde Sandık Kurulu İşlemleri Eğitimi

    youtube.com/watch?v=7Jrk67PaGaA

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, öğretmen ailesi ve seçim sandık kurulu üyelerine yönelik hazırlanmış kapsamlı bir eğitim içeriğidir. Konuşmacı, sandık kurulu başkanı olarak görev yapmaktadır.
    • Video, 2024 yerel seçimlerinde oy verme sonrası sayım ve döküm işlemlerini adım adım anlatmaktadır. İçerik, sandık açma, zarf sayımı, geçerli ve geçersiz oyların tespit edilmesi, sayım cetvellerinin doldurulması, sandık sonuç tutanaklarının hazırlanması ve torba teslimi gibi süreçleri detaylı şekilde kapsamaktadır.
    • Eğitim, özellikle muhtarlık seçimlerindeki özel durumları da ele almaktadır. Sayım sırasında izleyicilerin sessizliğini sağlamak, sandık odasının kapısının açık tutulması, itiraz durumunda yapılacak işlemler ve olası sorunlar karşısında sabır gösterilmesi gerektiği gibi önemli uyarılar da verilmektedir. Video, seçim sandık kurulunun üyeleri için pratik bir rehber niteliğindedir.
    00:01Seçim Sonrası İşlemlerin Başlangıcı
    • Video, 2024 yerel seçimlerinde seçim sonrası sayım ve döküm işlemlerini özet bir şekilde anlatmayı amaçlıyor.
    • Oy verme işlemi bittikten sonra kurul başkanı bunu yüksek sesle ilan ediyor ve tutanak defterine oy verme bitiş saati geçiriliyor.
    • Oy sandıkları saat 16 veya 17'de açılabiliyor, bu bilgi ilçe seçim kurulu tarafından belirtiliyor.
    01:24Sayım ve Döküm İşleminin Hazırlığı
    • Sayım ve döküm işlemi açık olarak yapılacak ve orada bulunanlar izleyebilirler, ancak karışıklık olmaması için sessizlik sağlanmalı.
    • Sayım ve döküm masasına kimseyi yaklaştırmamak ve sandığın bulunduğu odanın kapısını açık tutmak gerekiyor.
    • Sandık tutanak sonuçları (KM-2, BB-2, BBB-2, BM-2) seçim türüne göre farklı formatta kullanılıyor.
    04:30Sandık Sonuç Tutanaklarının Doldurulması
    • Sandık seçmen listesindeki toplam seçmen sayısı ve imza/parmak izi sayısının (oy kullanan kişi sayısı) tutanakta belirtilmesi gerekiyor.
    • Seçmen listesine kayıtlı olmayan ancak kanun gereği oy kullanma yetkisine sahip olanlar (polis, asker) için ayrı bir alan dolduruluyor.
    • Kullanılmayan zarf ve pusula sayıları da sayılmalı ve tutanakta belirtilmelidir.
    06:40Kontrol ve Son İşlemler
    • Oy kullanan seçmen sayısı ile kullanılmayan zarf ve pusula sayısının toplamı, sabah ilçe seçim kurulu tarafından verilen ve mühürlenmiş toplam zarf sayısına eşit olmalı.
    • Kullanılmayan pusula ve zarflar paketlenip mühürlenerek kenara konuluyor.
    • Tüm işlemler tutanağa geçirilip imzalanarak süreç tamamlanıyor.
    09:29Sandık Açma ve Zarf Sayımı
    • Sandık açıldıktan sonra başkan zarfları iki kez yüksek sesle saymalıdır.
    • Zarf sayımı sırasında farklı sonuçlar elde edilirse üçüncü bir sayım yapılmalıdır.
    • Sandıktan çıkan zarf sayısını belirleyip, ilgili tutanağa (örneğin belediye başkanı seçim tutanağı) eklemek gerekir.
    11:02Geçerli ve Geçersiz Zarfların Belirlenmesi
    • Geçerli zarf, mavi renkli, YSK filigranı ve amblemi olan, ilçe seçim kurulu mührü ve sandık kurulu mührüne sahip olan zarftır.
    • Geçersiz zarflar: renkli olmayan, filigran olmayan, YSK amblemi olmayan, ilçe seçim kurulu mührü olmayan, tamı yırtılmış olan veya zarf üzerinde belli etmeye yönelik işaretler olan zarflardır.
    • Leke veya çizik varsa ve özel işaret koyma amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılmadıysa, bu zarflar geçerli sayılabilir.
    12:34Zarf Sayılarının Kontrolü ve İlerleme
    • Sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarf sayıları tutanağa yazılır.
    • Geçersiz sayılan zarflar bir kenara ayrılır ve itiraz durumunda sandık kurulu tarafından kontrol edilir.
    • Geçersiz zarflar paketlenir, üzerine mühür ve zarf sayısı yazılır ve saklanır.
    13:30Zarf Sayıları ile Oy Kullanılan Seçmen Sayısının Karşılaştırılması
    • Sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı, oy kullanan seçmen sayısına eşitse devam edilir.
    • Zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından eksikse devam edilir, fazla ise durdurulur.
    • Fazla zarf varsa önce geçersiz zarflar çıkarılır, hala fazla kalırsa rastgele çekilen geçerli zarflar yakarak imha edilir.
    17:31Son İşlemler ve Tutanağın Tamamlanması
    • Tüm işlemler tutanak defterine geçirilir, başkan ve üyeler tarafından imzalanır ve mühürlenir.
    • Geçerli oylar tekrar sandığın içine konulur ve oy sayımına devam edilir.
    • Sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı, oy verenlerin sayısına eşitse devam edilir, eksikse devam edilir, fazla ise zarf sayımı yapılır.
    19:05Oyların Sayım ve Döküm İşlemi
    • Oyların sayım ve döküm işlemine başlanıyor, bu işlem açık ve aralıksız gerçekleştirilecek.
    • Sayım döküm cetvelleri hazırlanıyor ve her oy pusulası için çentik atılacak.
    • Sandık kurulu başkanı, sayım döküm cetvelinin başına üye ve memur üye yerleştiriyor, ayrıca açılan zarfları düzenlemek için bir üye görevlendiriliyor.
    20:23Oyların Düzenlenmesi ve Sayımı
    • Zarflar açıldıktan sonra içindeki oy pusulaları inceleniyor, eksik veya fazla pusula durumları sandık sonuç tutanağına kaydediliyor.
    • Geçersiz oy pusulaları ve hesaba katılmayan durumlar (broşür içeren zarflar, farklı seçim türüne ait pusulalar) tutanağa yazılıyor.
    • Oylar belediyeler, muhtarlıklar ve meclis üyelikleri gibi seçim türlerine göre tasnif ediliyor ve sayım döküm işlemine başlanıyor.
    23:29Sayım Döküm Süreci
    • Geçerli sayılan her oy pusulası okunurken, iki üye tarafından aynı anda sayım döküm cetveline giriliyor.
    • Her yirmi oyda bir kontrol yapmak faydalı olacak, böylece hata tespit edilebilir.
    • Sayım döküm süreci sandık kurulu başkanı tarafından sürekli denetleniyor.
    24:45Sonuçların Doğrulanması ve İtirazlar
    • Tüm zarflar açılıp okunması bittikten sonra, sayım döküm cetvelleri ve işlenen oy pusuları karşılaştırılıyor.
    • Her adayın aldığı geçerli oy sayısı iki cetvelde aynı mı diye kontrol ediliyor ve sandık sonuç tutanaklarına yazılıyor.
    • İtiraz olması durumunda ikinci kez sayım yapılıyor, ilk iki sayım aynıysa itiraz geçersiz oluyor.
    27:02Sayım Sonrası İşlemler
    • Son oy pusulası okunduktan sonra, sandık başkanı açılmayan geçerli zarf olup olmadığını kontrol ediyor.
    • Zarfların sayısı ile sandıktan çıkan ve tutanağa işlenmiş olan geçerli zarf sayısı karşılaştırılıyor.
    • Oyların sayım ve döküm cetvellerine işlendikten sonra, itirazlar ayrı değerlendirilecek ve tutanak defterine yazılanlar imzalanacak.
    27:57Oy Pusulalarının Sayımı ve Düzenlenmesi
    • Sandık kurulu kararıyla geçerli sayılan oy pusulaları sayılır ve döküm cetveline eklenir.
    • Geçerli sayılmayan ve hesaba katılmayan oy pusulaları ayrı paketlenip mühürlenir, yırtma veya yakma işlemi yapılmaz.
    • Sayın ve döküm cetvelindeki adayların aldığı oyların toplam sayısı yüksek sesle ilan edilir.
    29:44Sandık Sonuç Tutanaklarının Tamamlanması
    • Sayın döküm cetvelindeki sonuçlar sandık sonuç tutanağına rakamla ve yazıyla yazılır.
    • Geçersiz sayılan oy pusulalarının sebepleri ve hesaba katılmayan oy pusulalarının sebepleri tutanağa yazılır.
    • Geçersiz oy pusulaları ve geçerli oy pusulalarının toplamı, toplam oy kullanan seçmen sayısına eşitlenmelidir.
    32:37Oyların Eşitlemesi
    • Geçersiz oy pusulaları hiçbir adaya verilemez, sadece geçerli oylar adaylara dağıtılır.
    • Partili adaylara ve bağımsız adaylara gelen oyların toplamı, geçerli oy pusulalarının sayısını verir.
    • Geçerli ve geçersiz oy pusulalarının toplamı, toplam seçmen sayısını verir.
    34:53Sandık Sonuç Tutanaklarının Hazırlanması
    • Parti müşahitleri masasının başında yer alabilir, ancak beşten fazla varsa kura ile beşi seçilir.
    • Sandık kurulu, her seçim türü için ikişer nüsha sandık sonuç tutanakları hazırlar.
    • Tutanaklar imzalanıp mühürlenir ve her seçim türüne ilişkin bilgiler eksiksiz şekilde işlenir.
    36:37Muhtarlık Seçimleri
    • Köy ve mahalle seçimlerinde adaylık usulü yoktur, seçmenler diledikleri kişilere oy verebilirler.
    • Muhtarlık için, muhtarla ihtiyar heyeti, meclis heyeti üye sayısı kadar ismin birlikte yazılı olduğu oy pusulaları kullanılır.
    • Nüfusu bin'e kadar olan köylerde en fazla sekiz, binbir ile ikibin'e kadar olanlarda en fazla on, ikibin'den fazla olan köylerde en fazla oniki aday olabilir.
    37:59Muhtarlık Seçiminde Oy Sayımı
    • Belediyelerde isimler hazır gelebilirken, muhtarlıkta isimler hazır gelmez.
    • İlk oy pusulası çıkarılıp, yazılı adayın adı soyadı yazılır ve çentik atılır.
    • İkinci oy pusulası çıkarıldığında aynı isim varsa aynı sütuna, yeni bir aday varsa yeni sütuna yazılır.
    38:33Sayım Döküm Cetveli Doldurma
    • Sayım cetvelinde döküm cetveline ne varsa doldurulmalıdır, her azayı yazıp çentik atmak gerekir.
    • İlçe seçim kurulu, sandıkta kiminle oy aldığını ve nasıl oy aldığını cetvellerden ve tutanaklardan öğrenir.
    • Muhtarlık için farklı, diğer seçimler için farklı cetveller doldurulur.
    39:53Oy Sayımı ve İtirazlar
    • Sayım işlemi tamamlandıktan sonra itirazlar varsa değerlendirilir.
    • Tek sandıkta aynı sayıda oy alan adaylar varsa, ilçe seçim kurulu kura çekme işlemini yapar.
    • Birden fazla sandık varsa, sandık kurulu kura çekme işlemi yapar.
    40:42Hesaba Katılmayan Oylar
    • Hesaba katılmayan oylar, farklı zarflardan çıkan fazla muhtarlık oy pusulalarıdır.
    • Bir zarftan beş, diğerinden iki fazla oy pusulası çıkarsa, hesaba katılmayan oylar için sadece "bir" yazılır.
    • Seçim kurulu videolarında bu konu net bir şekilde anlatılmıştır.
    42:19Muhtarlık Seçiminde Toplam Oy Kontrolü
    • Muhtarlık seçiminde azaların oyları geçerli oyla karşılaştırılırken hesaba katılmaz.
    • Sadece muhtarların aldığı toplam oy sayısı, geçerli oy pusulalarının toplam sayısıyla eşit olup olmadığı kontrol edilir.
    • Azaları yazarken fazla oy alanlardan aza doğru sıralayarak yazılır.
    44:15Torba Bağlama ve Teslim
    • Torba bağlanırken iki boğum yapılır: birinci boğuma hesaba katılan, hesaba katılmayan oy pusulaları, sayım döküm cetvelleri ve geçersiz zarflar koyulur.
    • İkinci boğuma "geri dönüş zarfı" konulur, bu zarf ilçe seçim kuruluna torba teslimi sırasında hızlı işlem için kullanılır.
    • Geri dönüş zarfına sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanakları, imzalı seçmen sandık listesi, ücret bordrosu ve diğer belgeler koyulur.
    47:56Sandık Kurulu İşlemleri
    • İlçe seçim kurulları, sandık kurulunun teslimat zamanını bildirecektir.
    • Sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı tarafından kese içerisinde ilçe seçim kuruluna teslim edilecektir.
    • Sandık kurulu başkanı, seçim çevresinde kalan evrakları kontrol edecektir.
    48:31Sayım Sürecindeki Olası Sorunlar
    • Sayım sırasında sayıların tutmadığı gibi sorunlar çıkabilir, itirazlar gelebilir ve sayılmalar tekrarlanabilir.
    • Bu süreç sadece bir günlük olacak, 1 ve 2 Nisan'da bununla uğraşmayacaksınız.
    • İşleri sağlam yapmak için tutanakları düzgün tutup evrakları doğru şekilde vermeniz yeterlidir.
    49:24Moral ve Destek
    • Olası kötü senaryolarda moralinizi bozmamaya özen gösterin ve bu sürecin geçici olduğunu unutmayın.
    • Herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
    • Konuşmacılar, öğretmenler olarak birbirlerine destek olmak için bu videoları hazırladıklarını belirtiyorlar.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor