• Buradasın

    11. Sınıf Biyoloji Yazılı Sınavı Hazırlık Dersi

    youtube.com/watch?v=AZTx04XBFi0

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir öğretmenin 11. sınıf öğrencileri için hazırladığı biyoloji yazılı sınavına yönelik eğitim içeriğidir. Öğretmen, MAP senaryosuna uygun olarak hazırlanmış açık uçlu ve klasik soruları adım adım açıklamaktadır.
    • Video, nöron yapısı, impuls iletimi, merkezi sinir sistemi, beyin yapısı, tiroid bezi, korku durumunda vücut tepkileri ve göz uyumu gibi konuları kapsamaktadır. İçerik, teorik bilgilerin yanı sıra soru çözümleriyle desteklenmektedir.
    • Öğretmen, nöronun hücre gövdesi, dendrit ve akson kısımlarını, miyelin kılıfları ve ranvier boğumlarını açıklamakta, beyin yapısını (ön beyin, orta beyin, arka beyin), tiroid bezinin özellikleri ve Graves hastalığı hakkında bilgiler vermektedir. Ayrıca korku durumunda sempatik sinirlerin etkisi, böbrek üstü bezinin salgıladığı hormonlar ve göz merceğinin uzak ve yakın cisimler için nasıl değiştiği görsellerle anlatılmaktadır.
    00:0111. Sınıf 1. Dönem Yazılı Çalışması Tanıtımı
    • 11. sınıf 1. dönem 1. yazılı çalışması MAP senaryosuna uygun olarak hazırlanmıştır.
    • Konu eksiği olanlar için 2024 AYT kampının ilk 13 videosu tavsiye edilmektedir.
    • AYT kampı 11. ve 12. sınıf konularından oluşmakta ve önümüzdeki hafta başlayacaktır.
    01:12Nöronun Kısımları
    • Nöron (sinir hücresi) hücre gövdesi, dendrit ve akson olmak üzere üç kısımdan oluşur.
    • Hücre gövdesinden çıkan kısa uzantılara dendrit, aksonun içerisinde miyelin kılıflar bulunur.
    • Miyelin kılıfların kesintiye uğradığı bölgelere Ranvier boğumu, akson ucu ise başka bir sinir hücresinin dendrit ile bağlantı yapar.
    02:42Miyelin Kılıflar ve Nöron İletimi
    • Miyelin kılıflar protein ve lipitten oluşmuş yapılardır ve bir sinir hücresinde iletimin hızlı olmasını sağlar.
    • Merkezi sinir sistemi nöronlarına miyelin kılıf üretenler oligodendrositler, çevresel sinir sistemi nöronlarına miyelin kılıf üretenler şivan hücreleridir.
    • Şivan hücreleri ve oligodendrositler nörogliya hücreleri olarak adlandırılır ve nöronlara destek veren hücrelerdir.
    04:42Impuls İletimi
    • İç ve dış çevreden gelen uyarıların sinir hücresinde oluşturduğu elektrokimyasal değişimlere impuls (uyartı) denir.
    • Uyartının şiddeti fazla olması daha fazla sayıda impuls oluşmasını sağlar ve tepki şiddetinin artmasına sebep olur.
    • Impuls sayısını etkileyen faktörler: uyartının şiddeti, uyartının süresi ve uyartının frekansıdır.
    07:51Merkezi Sinir Sistemi
    • Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilik olmak üzere iki kısımdan oluşur.
    • Beyin ön beyin, orta beyin ve arka beyin olmak üzere üçe ayrılmış olup, ön beyin uç beyin (beyin kabuğu) ve ara beyin olmak üzere ikiye ayrılır.
    • Ara beyin talamus, hipotalamus ve epitalamus olmak üzere üçe ayrılır; talamus duyu organlarından gelen iletilerin toplandığı ve beyne iletildiği kısım, hipotalamus iç denge merkezi, epitalamus ise epifiz bezinin bulunduğu ve melatonin hormonu salgılanmasında görevli olan kısımdır.
    09:40Beyincik ve Omurilik Soğanı
    • Hayat ağacı beyincik, hayat düğümü ise omurilik soğanıdır.
    • Beyincik vücudumuzdaki denge merkezidir ve arka beyinde bulunur.
    • Omurilik soğanı hayati olayları yönetme merkezidir; solunum, dolaşım, boşaltım gibi faaliyetler ve hapşırma, öksürme, yutkunma gibi hareketler buranın kontrolünde gerçekleşir.
    11:11Duyu Sinirlerinin Çapraz Yaptığı Yer
    • Duyu sinirlerinin çoğunun beyne ulaşmadan önce çapraz yaptığı yer omurilikte olup, omurilik soğanına yakın olduğu için orada çapraz yapar.
    • Beyinden çıkan sinirler omurilik soğanında çapraz yapar, duyu sinirleri ise omuriliğe yakın olduğu için orada çapraz yapar.
    12:35Tiroid Bezi ve Hastalıkları
    • Tiroid bezi soluk borusunun iki yanında bulunan, iki loptan oluşan bir bezdir ve büyümüş tiroid bezinin boyutu sağlıklı tiroid bezinden daha büyüktür.
    • Büyümüş tiroid bezine sahip yetişkinlerde Graves hastalığı (zehirli guatr) ortaya çıkar ve metabolizma hızlanır, kalp atışı artar, gözler pörtlek olur, eller titrer ve uykusuzluk gibi belirtiler görülür.
    • Tiroid bezinden salgılanan iki hormon vardır: tiroksin hormonu TSH (tiroid uyarıcı hormon) etkisiyle salgılanır, kalsitonin hormonu ise kandaki kalsiyum seviyesinin yüksek olması durumunda salgılanır.
    16:19Korku Durumunda Vücut Tepkisi
    • Korku durumunda sempatik sinirlerin etkisiyle böbrek üstü bezinin öz bölgesi uyarılır ve adrenalin ile nör-adrenalin gibi hormonlar salgılanır.
    • Bu hormonlar stres, heyecan, öfke ve korku gibi anlarda salgılanır ve kalp atışını hızlandırır, soluk alıp verme hızını artırır ve göz bebeklerini büyütür.
    • Glikojen depoları yıkılarak glikozlar oluşur, kan şekeri yükselir ve beynimize kan gider, böylece nasıl tepki vereceğimize karar veririz.
    17:36Hormonların Etki Süresi
    • Hormonların vücudumuzdaki etki süresi daha uzunken, sinir sisteminin etkisi daha kısa olur.
    • Sinirsel tepkiler daha hızlı olmasına rağmen kısa süreli etki gösterirken, hormonal etkiler yavaş olmasına rağmen etki süresi uzundur.
    • Korku durumunda yüzümüze giden damarlar büzülür ve dibe çöker, böylece beynimize giden damar daha geniş olur ve kan şekerimiz yükselir.
    19:13Göz Uyumu ve Mercek Yapısı
    • Göz uyumu, sağlıklı bir gözün uzaktaki ve yakındaki nesneleri net görebilmek için odak uzaklığını ayarlaması durumudur.
    • Uzaktaki bir cisme baktığımızda göz merceği incelir ve kırıcılık artar, mercek şişkinleştiğinde ise kırıcılık azalır.
    • Yakındaki bir cisme baktığımızda ise göz merceği şişkinleşir ve kırıcılık azalır.
    20:34Göz Organlarının Değişimi
    • Kirpiksi kaslar ve asıcı bağlar birbirine antagonist çalışır, biri kasılırken diğeri gevşer.
    • Uzaktaki bir cisme baktığımızda kirpiksi kaslar gevşer, asıcı bağlar kasılır, göz merceği incelir ve kırıcılık artar.
    • Göz bebeği ise büyür, yakındaki bir cisme baktığımızda ise bu olayların tam tersi olur.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor