• Buradasın

    Can Öz ile Kitap Fare Röportajı

    youtube.com/watch?v=81aI6m8H4rM

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Deutsche Welle Türkçe'nin İstanbul Kitap Fare programında Banu Güven'in Can Öz ile yaptığı bir röportajdır. Can Öz, Can Yayınları'nın babası Erdal Özden'in devraldığı yayınevinin sahibi ve Sokrates spor dergisinin arkasındaki kişidir.
    • Röportajda öncelikle Erdal Özden'in günlükleri ve yayıncılık kariyeri ele alınmakta, ardından Türkiye'nin yakın tarihindeki düşünce özgürlüğü ve yazarlık alanlarındaki değişimler tartışılmaktadır. Daha sonra Can Öz'ün 2017 yılında yayınlanan "Eski Türkiye'nin Son Yılı" adlı kitap hakkındaki görüşleri paylaşılmakta ve yayınevinin yeni projeleri, kitap formatları ve "Sokrates" dergisi hakkında bilgiler verilmektedir.
    • Röportajda ayrıca "Anayurt Oteli" kitabının kapak tasarımı, genç yazarlar, mini kitap formatı, e-kitap dönüşümü ve Türkiye'deki e-kitap kullanımının durumu gibi konular da ele alınmaktadır. Röportaj, İstanbul Kitap Fuarı öncesinde yapılmış olup, yayıncılık sektöründeki yenilikler ve Türkiye'deki yayın hayatına katılan önemli dergiler hakkında bilgiler içermektedir.
    Can Öz ile Can Yayınları'nın Tarihi
    • Banu Güven, Deutsche Welle Türkçe için İstanbul Kitap Fuarı'nda Can Yayınları'nın yeni başkanı Can Öz ile birlikte.
    • Can Öz, babası Erdal Özden'in Can Yayınları'ndan bayrağı devralmış bir isim.
    • Erdal Özden'in günlükleri son zamanlarda bir sandıktan çıkan hazine gibi ortaya çıkmış.
    02:08Erdal Özden'in Hayatı ve Mücadeleleri
    • Erdal Özden, Kırşehir'de doğup büyüyen, okumayla yazmayla ilgisi olmayan bir çevrede yetişen, ancak öğretmeninin etkisiyle edebiyatı sevmeye başlayan bir adam.
    • Kitap okumaya başlayıp sol görüşle ilişki kurarak siyasi bir pozisyon kazanmış ve Nurullah Ataç'ın Türkçeye dair eleştirilerini benimsemiş.
    • Üniversite hayatı, Sergi Kitabevi'nin açılması, cezaevlerine girip çıkması, 1 Mayıslar ve Kanlı Pazarlar gibi mücadelelerle dolu bir hayat yaşamış.
    04:23Erdal Özden'in Günlüklerinin Yayınlanması
    • Erdal Özden'in günlükleri 2016 yılında yayınlanmış, Can Öz bunu 9 yıl önce okumuş.
    • Yayınlama kararı kolay olmamış çünkü babası günlüklerini ve diğer belgeleri yok etmesine rağmen bilgisayarda dizip diskette saklamış.
    • Vefatın ardından yayınlanması yerine beklemek daha doğru olmuş, böylece metin gerçekle daha iyi ilişki kurabilmiş.
    05:48Türkiye'nin Durumu ve Yayıncıların Zorlukları
    • Erdal Özden'in günlüklerinde Türkiye'de düşünce özgürlüğü, yazarlık ve gazetecilik konularında ifade etme haklarının zamanla nasıl onarıldığı anlatılıyor.
    • Son iki yıl içinde darbe girişimi gibi olaylar yayıncılar için zor bir dönem oluşturmuş.
    • Yayınevleri, editörler, yazarlar, çevirmenler ve okurlar arasında beklentilerin eridiği bir pota yayını yaşanmış.
    07:4615 Temmuz Darbe Süreci ve Yayıncıların Durumu
    • 15 Temmuz darbe sürecinden sonra Türkiye'de şirketlere sağlı sollu sorgusuz sualsiz el koyulduğu dönemde belirsizlik yaşanmış.
    • Yayınevinin içindeki insanlar kurumu ne kadar sahiplendiklerini göstermiş, bu durum birleştirici bir duygu yaratmış.
    • Yazarlar sosyal medyada daha az yazmaları gerektiği ve tehlikeli olup olmadığı konusunda endişelerini dile getirmişler.
    08:492016'da Yayınlanan Önemli Kitaplar
    • 2016 yılında yayınlanan "Eski Türkiye'nin Son Yılı" kitabı dikkat çekici olmuş.
    • Kitap, 2016 yılı hakkında çok iyi bir çalışma yapmış, baştan sona kaynakları taramış ve kritik kişilerle röportajlar yapmış.
    • Can Kozanoğlu'nun retorik desteğiyle 750 sayfalık, rahat okunan ve yeni Türkiye'nin temellerinin nasıl atıldığını hatırlatan bir kitap çıkmış.
    10:58Kitap Kapak Çalışmaları ve Tepkiler
    • İkinci edisyon için minimalist bir kapak çalışması tercih edildi.
    • Anayurt Oteli'nin kapağında kitabın çözümleme kırılma anı ile ilgili intihar bilgisi verildi, bu bilgiye okurlar tepki gösterdi.
    • Yayınevinin bu bilgiyi olağan gördüğü, klasikleşmiş bir eserde intiharın sıradan bir çözülme anı gibi olduğu düşünüldü.
    11:38Yeni Yazarlar ve Kitaplar
    • Yayınevinin yeni çalışmaya başladığı genç öykü yazarları (Engintürk, Ezgi Polat) onu heyecanlandırıyor.
    • Bolano'nun bütün kitapları çıktı ve Nat Reacher'in "Americas" kitabının tam çevirisi de yakında yayınlanacak.
    • Poloster'ın son romanı "Dört Eksi Üç Eksi İki Eksi Bir" 1127 sayfa olduğu için henüz bitirilmedi.
    13:03Mini Kitap Formatı
    • Mini kitabın en büyük numarası, cebe girebilecek bir halde çıkması.
    • Can Yayınevi'nin öncülük ettiği mini kitap formatı Türkiye'de yaygınlaştı (1984, Otomatik Portakal, Savaş ve Barış gibi klasikler).
    • Mini kitaplar hızlı okunan kitaplar gibi görülüyor ve okurlar daha kolay cesaret ediyorlar.
    15:04E-kitap Dönüşümü
    • Yayınevinin kitaplarının yarısından fazlası e-kitaba dönüşmüş durumda ve dönüştürmeye devam ediliyor.
    • E-kitap gitmiyor Türkiye'de çünkü kapalı devre sistemde e-kitap dağıtılmadığı zaman yayılmamış.
    • Amazon'un Kindle'la yaptığı cihaz ve mağaza entegrasyonu, e-kitabın en büyük avantajlarından biri.
    17:42Sokrates Dergisi
    • Sokrates, Can Yayınları'nın çıkardığı ve tirajıyla başarılı olmuş bir spor dergisi.
    • Dünyada son 4-5 senedir yavaş gazetecilik temelli, gündemin dışında kalan spor kültürü dergileri çıkıyor.
    • Sokrates, Türkiye'deki spor dünyasındaki gerilim ve huzursuzluklardan bıkmış, kendi haberini yapmak isteyen bir ekip tarafından piyasaya karşı bir meydan okuma olarak ortaya çıktı.
    20:35Sokrates Dergisi ve Sokrates'in Futbolla İlişkisi
    • Sokrates dergisi, Sokrates isimli bir futbolcu ve felsefi duruşundan etkilenerek yayınlanmıştır.
    • Sokrates, 1982'de Brezilya'da Corinthians kulübünde futbolcuların siyasi demeç vermesini yasaklayan yönetimle mücadele etmiş ve kulübün ilk maçında formaların arkalarına "demokrasi" yazmıştır.
    • Sokrates, futbolda maçın sonucu yerine doksan dakikadaki keyif ve zevke odaklanır, 1986 Dünya Kupası'nda çeyrek finalde elenen Brezilya milli takımında bile üzülmediğini söylemiştir.
    23:22Sokrates'in Almanya'daki Yayını
    • Sokrates dergisi sadece Türkiye'de değil, Almanya'da da Can Yayınları tarafından yayınlanmaktadır.
    • Almanya'da yeni bir dergi hazırlamak için Alman okuru tanıyan bir yönetim ekibi, editör ekibi ve Alman yazarlardan oluşan bir kadro kurulmuştur.
    • Almanya ve Türkiye'deki dergiler aynı tema üzerine kurulmuş olsa da içerikleri, kapakları ve gündemleri tamamen farklıdır.
    24:59Sokrates'in Almanya'daki Başarıları
    • Sokrates, Almanya'da Röner Berarslan Grubu ile anlaşma imzalamış ve dört sene boyunca asgari taahhütleri olan bir reklam geliri garantisi almıştır.
    • Münih'te yeni ofis tutarak Almanya'nın kabul ettiği bir dergi haline gelmiştir.
    • Kitap fuarına giderken, Karin Karakaşlı, Cem Akaş, Murat Gülsoy, Doğu Yücel ve Tayfun Atay gibi yazarların yeni kitaplarını tanıtmıştır.
    27:29Can Yayınları'nın Yayın Politikası
    • Can Yayınları, heyecanlandırmayan kitapları yayınlamamaktadır.
    • Yayın portföyünün yaklaşık %85'i, yayınladıkları yazarların yeni kitapları oluşturmakta, çok az yepyeni yazar yayınlamaktadır.
    • Yeni ve iyi yerli Türk yazarları yakalamak çok zor olduğu için, yeni yazarları takip etmek ve onlara sahip çıkmak önemlidir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor