Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Show TV'de yayınlanan "Vazgeçme" adlı bir programın bölümüdür. Programda sunucu, avukat Tunca Toker ve çeşitli konuklar yer almaktadır. Program, kayıp kişilerin aranması ve cinayet soruşturması konularını ele almaktadır.
- Programın ana konuları iki bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde 18 yaşındaki Dilara'nın evden kaçması ve Bursa'da sevgilisi Burak ile buluşması, ikinci bölümde ise Nuran ve Şükür adlı iki kadının kaybolması/cinayeti soruşturulmaktadır. Program, kayıp kişilerin aileleriyle yapılan röportajlar, şüphelilerin ifadeleri ve sunucunun soruşturma sürecini detaylandırmaları şeklinde ilerlemektedir.
- Programda ayrıca, Dilara'nın ailesiyle yaşadığı sorunlar, Nuran'ın 11 Haziran 2021'de kaybolması sonrası Cemal Bey'in davranışları ve Şükür'ün kaybolma sürecindeki şüpheli durumları ele alınmaktadır. Mustafa ve Fatma'nın boşanma davası, kızlarının kaybolması ve sosyal medyada yapılan açıklamalar da programın önemli konuları arasındadır.
- 01:07Programın Başlangıcı
- Sunucu, izleyicilere "Vazgeçme" programına hoş geldiniz diyerek selamlaşıyor.
- Bayramda canlı yayın yapıldığını ve izleyicilerin programı destekledikleri için teşekkür ediyor.
- Haftaya mutlu bir haberle başlayacaklarını ve Nuran ve Şükran'ın cinayetlerinde de çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor.
- 02:36Dilara'nın Kaybolması
- Mersin'den başvuran Seyhan Hanım ve oğlu Muhammed, 18 yaşındaki kız kardeşleri Dilara'nın kaybolduğunu anlatıyor.
- Dilara, 18 yaşına basar basmaz evden ayrıldığını, İstanbul'da bir sevgilisi olduğunu öğreniyorlar.
- Dilara 10 Şubat'tan beri kayıp durumda ve en son Bursa otogarında görülmüş.
- 05:26Dilara'nın Bulunması
- Program başvurusundan sonra Dilara'nın fotoğrafları yayınlamaya başladıklarını ve araştırmalarının devam ettiğini belirtiyor.
- Bursa'dan gelen bir ihbarla Dilara'nın Bursa Çarşı'da görüldüğünü öğreniyorlar.
- Vazgeçme izleyicilerinin ihbarıyla Dilara'ya ulaşıyorlar.
- 06:30Dilara ile Kavuşma
- Didem Arslan Yılmaz, Dilara'nın Bursa'da olduğuna dair bir ihbar alarak yola çıkıyor.
- Dilara'nın bulunduğu adrese ulaşıyor ve kapıyı çalıyor.
- Dilara ile kavuşan ailesiyle buluşma için hazırlanıyorlar.
- 09:02Dilara'nın Evden Kaçışı
- Dilara, 18 yaşında bir genç kız olarak evine geri dönmektedir.
- Ailesiyle karşılaşma sırasında, Dilara'nın abisi Muhammed ona şiddet uyguladığı için korktuğunu belirtir.
- Dilara, iki aydır evden kaçak durumda ve ailesiyle iletişim kurmamıştır.
- 10:29Evden Kaçış Nedenleri
- Dilara, evden kaçarken ailesine "arkadaşının yanına gidiyorum" demiş, ancak gerçek sevgilisini kabul ettirmeyeceğini düşünerek kaçmıştır.
- Dilara'nın sevgilisi Burak ile beş yıl önce Instagram üzerinden tanışmışlardır.
- Dilara, evden kaçarken ailesinin yanına gitmediğini, önce bir otelde kaldığını ve sonra bir arkadaşı Zeynep'in evinde yaşadığını iddia etmektedir.
- 15:34Dilara'nın Yalanları
- Dilara'nın anlattıkları arasında çelişkiler bulunmaktadır ve ailesi onun yalan söylediğini iddia etmektedir.
- Dilara'nın sevgilisi Burak hakkında verdiği bilgiler tutarsızlık göstermektedir.
- Dilara'nın evden kaçış hikayesi arasında farklı versiyonlar bulunmaktadır, bu da onun anlattıklarının doğruluğunu sorgulamaktadır.
- 20:39Burak ve Ailesinin Durumu
- Burak'ın ailesine bir sıkıntısı var ve Bursa'da yaşıyor.
- Burak 19 yaşında ve okumuyor, sokakta yaşayan biri.
- Burak'ın abisi çarşıda çalışıyor ve ilk gürüldüğü zaman baslı halde.
- 21:07Yaşam Durumu ve Çalışma
- Aile evden gönderildikten sonra bir gün hastanede kaldılar, sonra iş bulup çalıştılar.
- Konuşan kişi mağazada satış elemanı olarak çalışıyor, abisi ise ikinci el eşya dükkânında çalışıyor.
- Aile kiralık ev tuttuklarını ve pazartesi günü yerleşeceklerini söylüyor.
- 21:56Doğruluk Sorunu
- Konuşan kişi çalışmadığını iddia eden kişiye karşı savunuyor.
- Babasıyla telefonda konuşulmuş ve babası "Bursa'da yaşıyorum" demiş.
- Konuşan kişi, abisinin kendisine baskı yaptığını ve korktuğunu itiraf ediyor.
- 24:32Kalp Sorunu
- Konuşan kişi kalp rahatsızlığı geçirdiğini ancak ailesinin bunun haberi olmadığını söylüyor.
- Mersin'de yaşadığı bir dönemde kalbinde delik olduğunu belirtiyor.
- Bursa'daki devlet hastanesinde borcu olduğunu iddia ediyor.
- 26:36Evlilik Planları
- Konuşan kişi Burak'la evlenmek istediğini söylüyor.
- Beş yıldır Burak'ı tanıdığını ve çok sevdiğini belirtiyor.
- Ailesi on sekiz yaşında evlenmesine erken olduğunu düşünüyor.
- 27:42Gerçeklerin Anlatılması
- Konuşan kişi pes ettiğini ve gerçekleri söyleyeceğini söylüyor.
- Bursa'ya geldiğinde Burak'ın karşıladığı, bir otele geçtiklerini ve sonra Bağlarbaşı'nda bir dükkanda bavulunu bıraktıklarını anlatıyor.
- İki ay boyunca bir abinin dükkânında kaldıklarını ve gündüz abinin çalıştığı sırada kendisinin hastanede kaldığını itiraf ediyor.
- 30:33Bir ailenin zorlu deneyimi
- Bir kişi iki ay hastanede yatmış ve aileleri durumda yardım istemiş.
- Aile durumda pişmanlık duyuyor ve durumun karşılığını almaya değer olmadığını düşünüyor.
- Program ekibi, ailenin durumunu araştırarak yardım etmeye çalışıyor.
- 32:17Programın devamı ve yeni konular
- Program, Giresunlu Nuray cinayetiyle devam edecek ve Ispartalı Şükür cinayeti için Şükür'ün abisi Yasin canlı yayında olacak.
- Yasin'in babasıyla yaşadıkları ve babasının sevgilisiyle yaşadıkları önemli bilgiler içerecek.
- Giresunlu Nuray'ın annesi ve babası Kemal Bey ile Suzan Hanım davet ediliyor.
- 33:39Cemal Bey'in telefon görüşmeleri
- Cemal Bey, gelininin kaybolduktan sonra ilk olarak muhtar ve Kemal Efendi'yi aradığını söylüyor.
- HTS kayıtlarına göre Cemal Bey önce oğlu Savaş'la 3,5 dakika, sonra muhtarla, son olarak Kemal Bey ile 2 dakika görüşmüş.
- Cemal Bey, eşinin cep telefonundan görüşmeler gerçekleştirdiğini, çünkü kendi telefonu bazen çekmediğini açıklıyor.
- 37:40Kemal Bey ile görüşme
- Cemal Bey, oğlu Savaş ve kardeşi Emir ile Kemal Bey'in yanına gidip Nuray'ın kaybolduğunu sormuş.
- Kemal Bey, Nuray'ın yanına gelmediğini söylemiş ve Cemal Bey sinirlenmiş.
- Ardından muhtarın yanına geçmiş ve jandarma araması istemiş.
- 41:14Telefon Görüşmeleri Hakkında Sorular
- Kemal Bey, gelinin hakkında bilgi almak için eşinin telefonundan arama ihtiyacı duyduğunu iddia ediyor.
- Kemal Bey, önce telefonun kapalı olduğunu söyleyip yanına gitmiş, sonra yaklaşık bir buçuk saat sonra eşinin telefonundan arama yapabildiğini belirtiyor.
- Kemal Bey, görüşmelerin sadece kızının kaybı konusunda bilgi alışverişi yaptıklarını, başka bir amaçlı olmadığını vurguluyor.
- 43:45Önceki Telefon Görüşmeleri
- Kemal Bey, olaydan önce Yeter Hanım'la zaman zaman telefon görüşmeleri yaptığını, özellikle bayramda aradığını hatırladığını söylüyor.
- Kemal Bey, olaydan önce eşinin telefonundan aradığını hatırlamadığını belirtiyor.
- Cemal Bey, Kemal Bey'in baldızıyla iki buçuk dakikalık bir görüşme gerçekleştirdiğini ve baldızının bu görüşmeyi canlı yayında köydeki kadınlardan öğrendiğini iddia ediyor.
- 46:25Tahtalı Bahçe Konusu
- Kemal Bey, baldızına "gelin evde kayboldu, tahtalı bahçeye gidemeyeceğiz" şeklinde bir mesaj gönderdiğini iddia ediyor.
- Cemal Bey, Haydar'ın şeker hastası, tansiyon hastası ve felç geçirmiş olduğunu, eşinin durumunun değiştiği için tahtalı bahçeye gitmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
- Baldız, gelinin kaybolduğu sabah saat dört-beş civarında aradığını ve "gelin kayboldu, gidemeyeceğiz" mesajını aldığını belirtiyor.
- 50:17Gelinin Kaybolması ve Kayıp Başvurusu
- Cemal Bey, gelinin psikolojisinin bozuk olduğunu ancak kayıp başvurusunda sadece "psikolojisi bozuktu evden kaçtı" şeklinde ifade ettiğini belirtiyor.
- Psikolojisi bozuk olan birinin kendine zarar verebileceği veya başına bir şey gelebileceği düşünülmemiş.
- Cemal Bey, oğlunun "bu işi babam da yapmışsa ben de bunları teslim edeceğim" şeklinde ifade ettiğini söylüyor.