Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Türk Alaskaları'nın Irak'ta gerçekleştirdiği askeri operasyonları konu alan bir film veya dizidir. Videoda Bekir Özbey, Oğuz (üsteğmen), Baybars Bey, Ceyda Balaban, Arif Sayar, Mustafa Şahin, Eşref Çullu ve diğer askeri personel karakterler yer almaktadır.
- Video, özel kuvvetler eğitiminin zorlu aşamalarından başlayarak, Irak'taki Türkmen köylerinin durumunu, Ceyda Balaban'ı kurtarma operasyonunu ve Şii bir köyü savunma görevini konu almaktadır. Hikaye, askerlerin kişisel hikayelerini, eğitim sürecini ve birlikte geçirdikleri zamanları göstererek ilerlemektedir.
- Videoda ayrıca askerlerin fiziksel ve psikolojik zorluklarla karşı karşıya getirilmesi, Irak ordusunun Kürtleri ezmesi, Mine adlı bir kızın cenaze namazı kılınması ve "son kale biziz" sözleriyle ifade edilen birliklerin vatan için canlarını feda etme kararlılıkları gibi önemli sahneler yer almaktadır.
- 02:51Özel Kuvvetler Operasyonu
- Bir özel kuvvetler ekibi, küffar koalisyonunun bir parçası olarak sivillerle röportaj yapmış ve putperestleri çekmiş.
- Ceyda adlı bir kadın, özel kuvvetler ekibine katılmak istiyor ancak Türk vatandaşı olmayanlar için adamların hayatını tehlikeye atamayacaklarını söylüyorlar.
- Özel kuvvetler ekibi, tahliye alanına intikal etmek için plan yapıyor ve Ceyda'nın kask ve yelek giymesini emrediyor.
- 12:55Özel Kuvvetler Kursuna Hazırlık
- Özel kuvvetler komutanı, birliklerin bireylerle değil, bütünüyle alakalı olduğunu ve bir adamın iflas etmesinin tüm birliği tehlikeye atacağını vurguluyor.
- Bekir adlı bir asker, iki ay önce şehit olan bir arkadaşı için intikam almak istediğini ancak şimdi çocuklara ateşe atmak istemediğini söylüyor.
- Özel kuvvetler ekibi, elemede ve kursta cehennem olacağını belirterek iki ay süreyle iyi hazırlanmalarını istiyor.
- 15:37Operasyon Alanı
- Özel kuvvetler ekibi, "Fırtına Getiren" adlı bir paket için operasyon yapıyor ve Ceyda adlı bir kadınla karşılaşıyor.
- Ceyda, diğer askerlerin robot olduğunu ve kendisinin paket olduğunu söylüyor.
- Özel kuvvetler ekibi, bir Ezidi merasında çoluk çocuk kurşunla dizilmiş bir ceset buluyor.
- 18:50Özel Kuvvetler'in Doğası
- Özel kuvvetler komutanı, elemelere katılan 200 seçilmiş astsubay ve subaydan sadece 20'sinin faal görevlere katılacağını söylüyor.
- Özel kuvvetlerin amacı anılmamak, bilinmemek ve isimlerinin taşlara yazılmaması çünkü ünlenirlerse başarısız olmuş demektir.
- Özel kuvvetlerin doğası tüm benliğimizde Türk milletine hizmet etmek ve ölümün sevgilisi olmak, çünkü cefası ve korkusu halkımızdan uzakta olmalı.
- 21:12Operasyonun Zorlukları
- Özel kuvvetler ekibi, "Fırtına Getiren" adlı pikapla dağa giden patikaya kadar gidebileceklerini düşünüyor.
- Bölge tamamen sarılmış durumda ve toplu bir hücuma denk gelmişler.
- Türkiye resmi olarak bu ülkeye girmediği için destek birlik göndermeyecek ve onları ancak kendileri kurtarabilecekler.
- 24:25Karanlık Yer ve Zihin Çarkları
- Bir karanlık yer var ve bu yer, parkuru tamamlayanlara güç verecek.
- Zihin çarklardan oluşur ve bedeni yönetir; kaybedecek şeyi olmayan zihin bedeni zorlayamaz.
- Karanlık yere sadece kendiniz için gidemezsiniz, arkadaşınız için de gideceksiniz.
- 27:04Özel Kuvvetler Eğitimi
- Bekir Özbey elektrik şokuyla fizik tedavi olacak ve acıdan ağlayacak.
- Süngerler suya değmeyecek şekilde suya girip şafağa kadar kalacaklar.
- Komutan, askerlerin bir yıldırım, mezar bir heyelan ve girdap olduğunu söylüyor.
- 30:40Sargon Mezarı
- Sargon adında Akadlı bir kralın mezarı bulunuyor.
- Bekir, kariyeri boyunca karşı tarafa yazılar yazmış ve özel kuvvetler onu kavgadan çıkarmış.
- Görev, Ceyda Balaban'ı Irak'tan çıkarmak ve Türkiye'nin buradaki zulme kayıtsız kalmaması.
- 35:12Çatışma ve Korku
- Eşref başının çaresine bakıyor ve tetik yok.
- Bekir, özel kuvvetler çatışmada yaşadığında hayatın gerçek değerini fark ettiğini söylüyor.
- Kaplumbağa kişilik, başına ne geleceğini umursamayan, kabuğunun koruduğunu zanneden kırılgan bir kişilik.
- 39:32Sargon'un Tarihi
- Sargon dört bin yıl önce yaşamış bir kral ve gelen medeniyetler onun kalıntıları üzerine inşa etmişler.
- Bazı medeniyetler türbe yapmış, bazıları mozaik dizmiş, bazıları da kımız içmiş.
- Komutan, her askerin asil olmadığını, yalnızca halkın hizmetinde olanların asil olduğunu söylüyor.
- 41:22Eğitimin Zorlukları
- Komutan, tehlikeli bir yerde olduğunu ve geceleri uyurken korktuğunu itiraf ediyor.
- Bekir, dağda yaptıklarının cesaret sandığı ama aslında tükendiği ve kaybettiği bir şey olduğunu söylüyor.
- İnsan olmak korkuları yenmek değil, onları kabullenmek ve onlara rağmen devam etmek.
- 46:05İşkence ve Pes Etme
- Komutan, kadınlara ne yapacaklarını sorguluyor ve duygusal düşünmemelerini istiyor.
- Çömezler yedi gündür aç, iki gündür susuz ve üç gündür uykusuz.
- Komutan, düşmanların pes ettiklerinde sıcak yatak vermeyeceğini ve acıyı dindirmeyeceğini söylüyor.
- 51:10Savaş ve Ölüm
- Bir asker kurşun yediğini ve "ben süpermen değilim, kurşun geçiriyorum" diyerek kendini savunuyor.
- Komutan, askerlere "sekerse benzin sekmeyecek" diyerek hazırlık yapmalarını söylüyor.
- Bir cenaze namazı kılınıyor ve Mine adlı kızın ölümü için dua ediliyor.
- 57:38Ölümün Gerçekleri
- Komutan, ölümü bildiğini sanırken aslında 15 yaşındaki kızının bedenini yıkmak zorunda kaldığını anlatıyor.
- Gasılhane kapısında ağladığını, giyemeyeceği elbiseleri ve yaşayamamış bir hayata ağladığını ifade ediyor.
- Kendine geldiğinde gasılhane duvarına yumruk attığını ve üç kırık olduğunu söylüyor.
- 59:22Savaş Stratejisi
- Komutan, "cefanemizin üçte birini yedik" diyerek durumun ciddiyetini vurguluyor.
- Maka komutanı olunca öğrettikleri ilk şeyin yalan söylemek olduğunu belirtiyor.
- Moral kötüyse gerçekleri söyleyemeyeceğini, yalan kurmanın ve kendini inandırmanın gerekli olduğunu söylüyor.
- 1:01:03PKK ve Savaş
- PKK'dan gelen bir kişi, Şehve'den gönderildiklerini ve 80 kişi olduklarını anlatıyor.
- Bir komutan, çocukları kendisine emanet ettiğini ve onların beladam olduklarını söylüyor.
- Bir asker, "beni burada bırakmayın" diyerek yardım istiyor.
- 1:03:43Yeni Bir Başlangıç
- Yeni gelen askerlere beş sene boyunca tarih, coğrafya, tıp, kimya, gayri nizami harp, psikoloji ve dil öğrenimi göreceği söyleniyor.
- Bu askerlerin son kale olduğu, cesareti kadar birikimi de olan ve duygularına yenik düşmeyen kişiler olduğu belirtiliyor.
- Görevi öldürmekten önce kurtarmak olan bu askerlerin zor ve belki kısa bir hayat yaşayacakları, ailelerinin onları paylaşacağı söyleniyor.
- 1:05:31Savaş Alanı
- Komutan, çardakta göründüğünü ve beş dakika mola sonra devam edeceklerini söylüyor.
- Turuk adlı bir kişi, Türk olduğunu ve çardaklı bir Türkmen köyünde olduklarını belirtiyor.
- LZ'nin bir yüz metre alçakta olduğu ve T70'leri çağırmaları gerektiği söyleniyor.
- 1:06:44Zulüm ve Savaş
- Bir askerin sırtına bıçaklar eşit kazılmış olduğu görülüyor.
- Zulüm edilenlerin Kürtler veya Araplar değil, özbeöz Irak Türkleri olduğu belirtiliyor.
- Bu barbarlıkta nasıl yaşanacağı sorulduğunda, tarihte Kartacalılar'ın benzer bir durum yaşadıkları söyleniyor.
- 1:08:18Savaş Stratejisi
- Bekir adlı bir asker, komutanın son bir defa kavga etmek istediğini söylüyor.
- Harın doktrine göre 10 kişi 100 kişiye karşı nasıl çatışır sorusuna "dolaylı savaşmak" cevabı veriliyor.
- Dolaylı savaşta hile avantajlarının kullanılması ve eklemlere odaklanarak savaşılması gerektiği belirtiliyor.
- 1:09:37Bekir'in Aşkı
- Bekir, bir kıza aşık olduğunu ve onun kendisinden hoşlandığını söylüyor.
- Yüz milyar galaksi, her birinde yüz milyar yıldız, sayısız gezegen ve bir kızın Bekir'e aşık olduğu belirtiliyor.
- Bekir, evleneceğim kadın olabileceğini düşünüyor.
- 1:11:59Türk Alaskaları
- Türk Alaskaları, bir köyde ikindi kahvaltısı yapıyorlar.
- Köyde kalan tek yiğit Boran ile tanışıyorlar.
- Boran, liseyi Gaziantep'te okuduğunu ve babasının Türkiye ile iş yaptığını, savaştan önce babasının öldüğünü anlatıyor.
- 1:13:39Savaşın Etkileri
- Boran, Sincar'ın en verimli topraklarının savaştan sonra harap olduğunu söylüyor.
- Osmanlı'nın buralara "Türkmen eli" derdiğini, artık el iyilik kalmadığını belirtiyor.
- Arap ve Kürt arasında sarıldıklarını, deniz ortasında bir ada gibi olduklarını ifade ediyor.
- 1:14:02Yeni Bir Görev
- Yeni kod adı "Fırtına Getiren" olan bir görev için hazırlanıyorlar.
- Irak ordusunun Kürtleri sindirdiği ve ana taburlarının yüz kişi yağma için son köye gittiği söyleniyor.
- LZ'yi teyit edip şafakta harekete geçmeleri gerektiği belirtiliyor.
- 1:15:04Görev ve Cesaret Tartışması
- Yarbay, Şii bir köyde görev yaparken, köydeki insanların öldürüleceğini fark ediyor.
- Yarbay, görevin her şeyi geçtiğini, hislerin önemsiz olduğunu savunurken, Yarbay'ın arkadaşı cesaretin masumları korumak olduğunu, köyün günahının olmadığını söylüyor.
- Yarbay, köydeki insanları kaderlerine terk etmek yerine korkak olmak istediğini belirtiyor.
- 1:17:21Evlilik ve Dostluk
- Yarbay, annesinin vasiyeti üzerine babasını dans ettirmeye çalışıyor.
- Yarbay'ın arkadaşı, Yarbay'ın çok düşündüğünü ve kendini yanlış sanarak bok yediğini söylüyor.
- Yarbay, üç sene önce evleneceğini söylemiş, şimdi evleniyor ve hayatı yaşıyor.
- 1:19:55Türkiye Hakkında Konuşma
- Ceyda abla, Türkiye'nin güzelliğini anlatıyor: boz ve yeşil, serin, sıcak, çiçekler, kuşlar, Antep, İstanbul, Ankara.
- Ceyda abla, Türkiye'ye bir gün gideceklerini söylüyor.
- 1:21:29Komutanın Öğütleri
- Komutan, Yarbay'a iyi bir subay olacağını, yirmi sene sonra yüzlerce adamın onun sözüne bakacağını söylüyor.
- Komutan, Yarbay'a zeka, bilinç, sadakat ve cesaret göstermesi gerektiğini, emrindekilerin hayatları boyunca onun kararlarıyla yaşayıp öleceklerini belirtiyor.
- Komutan, Yarbay'a doğru olanla görev arasında karar vermek zorunda kalacağını, doğru olanın görev olduğunu söylüyor.
- 1:22:43Komutanın Geçmişi
- Komutan, Yarbay'ın yaşındayken Yaşar'la Doğu'da yaşadıklarını, Şırnak'ta görev için kaç dostu feda ettiklerini anlatıyor.
- Komutan, yedi sene önce birbirlerine küfrederken yakalandıklarını, komutanın onlara tuvalet cezası verdiğini ve bir haftada mum gibi olduklarını söylüyor.
- Komutan, görevi seçtiğini ve Bekir'in onun yüzünden öldüğünü belirtiyor.
- 1:27:13Köyün Savunulması
- Komutan, köydeki tüm çocukların bindiğini, en hırçın çocukların gitmediğini söylüyor.
- Ceyda, görev olduğunu ve bir işe yarayacağını söylerken, komutan ona geri dönmemesini emrediyor.
- Komutan, Ceyda'dan anlatmayacağını, yazmayacağını, ebediyen sır kalacağını istiyor.
- 1:29:01Fırtına ve Savunma Planı
- Komutan, Ceyda'yı teslim ettiklerini, fırtına başlıyor diye binemeden dönmek zorunda kaldıklarını öğreniyor.
- Tüm tim, hava muhalefetini not ettiklerini ve beklemede olduklarını söylüyor.
- Komutan, köyün en yüksek yerine dikilmesini emrediyor ve "bu bugün vatan toprağı" diyor.
- 1:31:24Savunma Stratejisi
- Komutan, her tüfeğe yaklaşık dört şarjör, iki roket olduğunu ve acil durumlar için C-4'leri telsiz kırarak uzaktan patlayacak hale getirebileceğini söylüyor.
- Köyün iki girişi olduğunu, cami tarafının daha geniş ve darboğaz olduğunu belirtiyor.
- C-4'lerle ölüm kutusu yaratabileceklerini, yolun her iki tarafına ikişer tane yerleştirebileceklerini söylüyor.
- 1:32:45Mevzilenme ve Son Kale
- Komutan, mevzilenme planını açıklıyor: kendisi, Mustafa, Oğuz önde, darboğazda kan vergisi aldıktan sonra yeşil mevziye gelecekler.
- Köyün tek zayıf yeri cenahı ilkokulun baktığı yer olduğunu söylüyor.
- Komutan, köyün son kale olmadığını, son kale olduklarını belirtiyor.
- 1:34:54Sekiz'deki Aşk Hikayeleri
- Bir asker, 15-16 yaşında Baş Harf ile tanıştığını ve Keçiören'de limonata içmeye çağırdığını, sonra evinde uyandığını anlatıyor.
- Sarıyer'den bir kızla bir sene çıktıklarını, romantik bir yemeğe götürdüğünü ve bir buçuk sene sonra terk ettiğini söylüyor.
- Mustafa Başçavuş, 60 sene önce bir pavyonda acemi birliğinin ilk izin gününde tanıştığı, kafası kadar göğüsleri olan bir şarkıcı olan F'yi anlatıyor.
- 1:37:00Aşk ve İhanet
- Bir asker, 19 yaşında iki senelik bir kız arkadaşının yakın arkadaşıyla ev ödevine yardım etmeye gittiğini, sonra öğrenince kız arkadaşının ona tekmeyi bastığını anlatıyor.
- Sabah adlı bir asker, Akçaabat'ın en güzel kızı Sebahatti ile evlenemediğini, operasyondan bir gün önce evlenemediklerini ve Sebahatti'nin Keşan kampına gittiğinde RPG atışına uğrayıp şehit olduğunu anlatıyor.
- Sebahatti'nin çenesine şarapnel parçası saplanmış bir çavuşun onlara sakin olmalarını söylediğini ve o zamanlar küçüktü ama hala aynı hisi olduğunu, sadece artık titremiyormuş.
- 1:39:04Operasyon Hazırlığı
- Komutan, taburun 200 civarı sekiz makinalı olduğunu ve iki sütun piyade önde ve arkada klasik Saddam taktiğini belirtiyor.
- Korkmanın iyidir, daha hızlı koşarsın diyerek tankların varlığını ve Bekir'in kulakçı olduğunu söylüyor.
- Takma kulakların kurşun tutmadığını ama durdurduğunu belirtiyor.
- 1:40:53Operasyon Süreci
- İşler alıp aşağıya darboğaz'a yaklaşıyorlar ve köye giriyorlar.
- Komutan, son kalede gitmeleri gerektiğini söylüyor.
- Mustafa, oğlunun "Baba sen kahraman mısın?" diye sorduğunu ve "Değilim ama bir kahramanın emrindeyim" dediğini anlatıyor.
- 1:52:40Operasyon Sonrası
- Arif durum raporu veriyor, Boran ağır yaralı olduğunu söylüyor ve hemen oradan çıkmaları emrediliyor.
- Bekir, Hunlara alışık olmadığını ve tarih keleri beklediğini söylüyor.
- Eşref, Arif'i burada bırakmayacağını ve bacaklarının daha kafasını kuracağını belirtiyor.
- 1:56:01Sekiz'deki Görevler
- Bekir, bugünden sonra sakal diye biraz var olduğunu söylüyor.
- Aybars'ı tanıdıklarını, sekiz'de herkesin her şeyi yapabileceğini ama alanlarında uzmanlaşmış adamların da olduğunu belirtiyor.
- Arif'in nişan baybars, ağır silah olacağını ve kulakçıda sızma kulakçı olduğunu söylüyor.
- 1:03:31Ceyda'nın Anısı
- Bir asker, bir kızı Ceyda'nın yaşasaydı onun gibi olmasını istediğini, yürekli, bilgili ve boyun eğmeyen olmasını istediğini söylüyor.
- Ülkeyi, askeri, devleti ve insanları kusurlarıyla sevmesini istediğini belirtiyor.
- Güzel şeyleri, muhabbeti, kardeşliği, kahkahaları ve maçı hatırlamalarını istiyor.
- 1:06:07Ceyda'nın Kurtarılması
- Karargahtan gelen planları kağıda döktüklerini ve Ceyda'nın ezdiklerini, haber yaptı diye infaz edileceğini söylüyor.
- Rakka'dan dağın güneyine geçmelerinin en az bir haftayı alacağını ve bu bir haftayı iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyor.
- Vicdani bir görevlerinin olduğunu, hayatlarını ve varlıklarını milletin bağrına sokarak onlarla beraber düşman karşısında uğraşmak olduğunu vurguluyor.
- 1:09:37Son Maç
- Komutan, Oğuz'a ince bırakmasını söylüyor ve Bekir'in disko'yu özlediğini düşünüyor.
- Kurmayların böyle olduğunu, alış bunlara vekir armut pişer ağızlarına düşer diyor.
- "Kalacak bir türkü söyler gideriz" adlı bir türkü söylüyorlar.