Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Çin'de geçen bir korku filmi anlatımıdır. Filmde Çin, karısı Sierra, bir seri katil ve onun bilinçaltındaki farklı kişilikler (Lee, Şoför, Wang, Tank, Jing, İkizler ve Kötü Che) gibi karakterler yer almaktadır.
- Film, bir kadının seri katil tarafından öldürülmesiyle başlar ve ardından otobüs yolcularının karanlık bir tünele mahsur kalmasıyla devam eder. Tünel sonsuz bir döngü gibi çalışır ve zamanın farklı bir şekilde aktardığı ortaya çıkar. Grup, tünelin içindeki gizli odaları keşfederken, yiyecek kaynaklarının azalması ve grup içi çatışmalar artar. Sonunda Çin, komada olan seri katilin bilinçaltına girerek karısı Sierra'nın Cihang Nehri yakınlarındaki mağaralarda olduğunu öğrenir ve kendini öldürerek kötü Che'i yok ederek katilin iyileşmesiyle film sona erer.
- Filmde ayrıca sigorta acentesi Wang, şoför, model Teng You, hamile Jing, ikiz çocuklar Park ve F, otistik Fenk gibi otobüs yolcuları da yer almaktadır. Grup, altı farklı tüneli geçerek kurtulmaya çalışırken birçok ölüm yaşanır.
- Çin'de Bir Cinayet
- Çin'de tepelik bir yolda bir kadın arabasının bozulduğunu düşünerek yardım bekler.
- Bir kamyon şoförü yardım teklif eder ancak kadın onu sapık sanarak görmezden gelir.
- Düzgün görünümlü bir adam gelir, kadın arabaya biner ancak koltuğun yanındaki ölü insan eline dokunur ve bu masum görünen adamın aslında bir seri katil olduğunu anlar.
- 00:29Halk Otobüsü Yolculuğu
- Birkaç gün sonra bir halk otobüsü aynı yoldan geçerken, sigorta acentesi Wang şoföre birkaç gün önce bu yerde bir kadının kaybolduğunu anlatır.
- Radyoda yakınlardaki bir kavşakta ciddi bir kaza olduğu ve tüm yolların kapandığı duyurulur.
- Şoför, daha önce hiç kullanmadığını kabul ettiği karanlık bir tünele girerler ve aniden gizemli bir adam yola çıkar ve otobüsü durdurur.
- 01:11Tüneldeki Garip Olaylar
- Gazete okuyan Lee, gizemli adamın aranan bir suçlu olduğunu fark eder ve korunmak için gizlice bir bıçak çıkarır.
- Otobüste iki kadın (Teng You ve hamile Jing), iki ikiz çocuk (Park ve F) vardır.
- Yirmi dakikalık sürüşün ardından otobüs hala tünelin içindedir ve şoför ters bir şeyler olduğundan şüphelenmeye başlar.
- 01:45Sonsuz Tünel
- Otuz dakika boyunca tam hızda seyahat etmelerine rağmen tünelin ağzına varamazlar.
- Hamile kadın Ying, yaklaşık bir saat önce girişin yakınında yanlışlıkla düşürdüğü cep telefonunu bulur ve bu da tünelin sıradan bir tünel olmadığını kanıtlar.
- Lee duruma el koyar, herkese sakin olmalarını söyler ve yardım bulmak için birkaç saat yaya olarak yürümeye gönüllü olur.
- 02:37Tüneldeki Döngü
- Lee yola çıkarken daha önce otobüsü durduran gizemli adam da ona katılmak ister ve Lee isteksizce kabul eder.
- Yol boyunca ikili birbirini tanır ve adamın adının Chene olduğunu öğreniriz.
- Tünel düzdür ama insanları sonsuz bir döngü gibi tekrar tekrar aynı yere getiriyordur.
- 03:27Zamanın Farklı Akışı
- Aradan sadece otuz dakika geçmiştir ama Jing uyandığında tüm otobüsün tozla kaplı olduğunu görür ve herkesi uyandırır.
- Şoför hemen yiyecekleri kontrol eder ve her şeyin çürümüş olduğunu görür, bu da tünelin sonsuz olmasının yanı sıra zamanın burada da çok farklı bir şekilde aktığının kanıtıdır.
- Dış dünyanın tek bir saati burada yaklaşık bir haftaya eşittir.
- 03:51Lee'nin Kaçırılması
- Otobüse geri döndüklerinde tünelin bir haritasını bulurlar ve Lee birisinin onlarla oyun oynadığını anlar.
- Haritayı analiz etmeye başladıklarında ışıklar söner ve tekrar yandıklarında Lee ortadan kaybolmuştur.
- Kan izleri onları içi boş gibi görünen bir duvara götürür ve duvarları kırdıklarında, içinde çok sayıda suçlu resmi, kesik eller ve mekanın mühendislik şeması bulunan tuhaf bir odayla karşılaşırlar.
- 04:57İkinci Tünel
- Grup garip bir şekilde otobüslerini tam olarak aynı noktada buldukları ikinci tünele girer.
- Yine aynı yere döndüklerini sanarlar ancak sonradan tünelin tamamen aynı olduğunu ancak farklı bir zaman diliminde olduklarını fark ederler.
- Grup hızla artık dikenli tellerle sarılmış olan otobüse yönelir ve yiyecek aramaya başlarlar.
- 05:15Şoförün Tehdidi
- Bir karton hazır erişte bulurlar, ancak şoför düşmanca ve açgözlü davranmaya başlamıştır.
- Koltuklardan birinde bir silah bulur ve diğerlerini tehdit ederek tüm yiyecek maddelerini teslim etmelerini emreder.
- Hayatlarından endişe eden grup isteksizce itaat eder ve zaman hızla ilerlediği için hepsi çok çabuk acıkıyordur.
- 05:35Wang'ın Cinayeti
- Model Teng açlığa daha fazla dayanamaz ve şoföre bir paket erişte karşılığında vücudunu satmaya hazırdır.
- Wang gizlice otobüsün içine girer ve kendisine bir paket erişte çalar, ancak şoför bunun farkına varır ve onu dövmeye başlar.
- Tam sigortacının işini bitirecekken biri onu arkadan bıçaklar ve kısa süre sonra grubun geri kalanı olay yerine gelir.
- 06:24Üçüncü Tünel
- Herkes kapıdan geçer ve sonunda üçüncü tünele ulaşırlar, ancak bu seferki tünel ıslak ve öncekinden daha karanlıktır.
- Otobüs yine oradadır, ancak kemirgenler ve yılanlar tarafından istila edilmiştir.
- Yemek için her şeyi göze alan Wang, çürük erişte yer ve anında pişman olur.
- 06:54Wang'ın Tehdidi ve Cinayeti
- Gizli geçitleri ancak içlerinden biri ölürse bulabilecekleri sonucuna varır.
- Kendi kaçışını garantilemek için gruptan birini vurmakla tehdit eder ve masum Ying'i Che'i omzundan vurmaya zorlar.
- Ying'i dövmeye başlar ve kardeşlerini kurtarmaya çalıştığında Wang ona defalarca ateş ederek acımasızca öldürür.
- 07:34Tüneldeki Olaylar
- Grup gizli bir geçit bulup Psyko Delik tüneline ulaşır, Jink doğum sancısı çeker ve Tang otobüsü araştırmaya devam eder.
- Tang'in halüsinasyon görmesine neden olan mekanın psişik doğası nedeniyle etrafta cesetler ve aynalar görür, arkasından biri yaklaşıp onu öldürür.
- Çin, Jink'in yanına döner ancak Jink bir bıçak çıkararak Çin'i öldürür ve Çin şaşırtıcı bir şekilde gizli bir yerde uyanır.
- 08:24Askeri Toplantı
- Bir ordu generali, filmin başındaki seri katilin yakalandığını ve komada olduğunu söyler.
- Katil birkaç kadını kaçırmış ve öldürmüş, ancak Sierra adında birinin hala hayatta olduğu söyleniyor.
- General, ülkedeki en iyi beyin araştırma enstitüsü ile iş birliği yaparak katilin bilinçaltına girmek ve hafıza transfüzyonu yapmak istiyor.
- 09:00Çin'in Görevi
- Bir gün önce enstitünün psikoterapisti Çin, katilin bilincine girmiş ve bazı ipuçları bulmuştur.
- Kurban Sierra, Çin'in karısıdır ve daha önce gördüğümüz her şey katilin bilinçaltında gerçekleşmiştir.
- Çin, duvardaki takvimden karısının Cihang Nehri yakınlarında hapsedildiğine dair bir ipucu bulmayı başarmıştır.
- 09:49Katilin Geçmişi
- Çin, katilin bilincindeki deneyimini paylaşarak 15 Temmuz 1996 tarihinin sık sık takvimlerde göründüğünü hatırlatır.
- Bu tarih, seri katilin ailesinin öldüğü tarihtir; babası annesinin bir şoförle ilişkisi olduğunu öğrenince tartışmaya girmiş, annesi babasını bıçaklamış ve ardından kendisi babasını öldürmüştür.
- Katil aslında bir tünel mühendisidir ve komaya girdiğinde beyninde hiçbir yere gitmeyen ölü bir döngüden oluşan bir tünel kurmaya başlamıştır.
- 10:52Katilin Kişilikleri
- Çin'in karısının yeriyle ilgili ipuçlarını bulabilmek için katilin tüm kişilikleriyle iletişim kurmak zorunda kalmıştır.
- En iyi kişilik, katilin sağlıklı ve rasyonel tarafı olan Lee'dir, ancak tüneldeki ışıklar söndükten sonra aniden ortadan kaybolmuştur.
- Katilin şiddete meyilli kişiliğini temsil eden ikinci kişilik, kendi babası ve annesinin içsel izdüşümleri olan Wang ve Tang, ideal bir anne imajına benzeyen hamile bayan Jing ve çocukluğunu temsil eden ikizler vardır.
- 12:25İkinci Deney
- Ertesi gün Çin deneyin ikinci aşamasına geçer ve doğrudan katille yüzleşerek karısının nerede olduğunu sorar.
- Katil, babasını öldürdüğü için annesinden nasıl nefret ettiğini anlatmaya başlar ve kadınlara olan güvensizliği sebebiyle onları kaçırıp öldürdüğünü söyler.
- Çin, katilin kişiliklerinin en zayıfı olan otistik çocukla konuşur ve karısının bulunduğu yerin koordinatları vermesi için onu manipüle etmeye başlar.
- 13:02Gerçek ve Kötü Çin
- Çin kendini bir sinema salonunda bulur ve tüneldeki tüm cinayetlerin ardındaki gerçek kötülükle karşılaşır; bu kişinin kendisinden başkası olmadığı ortaya çıkar.
- Kötü Çin, Sierra'nın kurtarılmasını istemediğini, bu yüzden yeni doğan bebek de dahil olmak üzere tüneldeki insanları teker teker öldürdüğünü açıklar.
- Gerçek Çin, kötü ikizine kendi dünyasına geri dönmesine izin vermesi için yalvarır ancak kötü ikizi onu dinlemeyi reddeder.
- 14:15Son Hesaplaşma
- Gerçek Çin, beklenmedik bir şey yaparak kötü Che'nin de öleceğini ve katilin içindeki tüm kötülüğün ortadan kalkacağını fark eder.
- Gerçek Çin kendini öldürür, kötü Che ortadan kaybolur ve katil hastanede uyanır, tamamen değişmiş bir adam olarak yetkililere Sierra'nın yerini söyler.
- Sierra tam zamanında kurtulur ama Çin uyanamaz, filmin sonunda Çin sonsuz tünelde dolanırken görülür ve asla evine dönemeyecektir.