Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir röportaj formatında olup, Şahin Sarsu, Mahsun, Mehmet, Sami, Cenk, Yılmaz Hoca ve Hüseyin gibi oyuncular, senaristler ve film yapımcılarıyla yapılan bir sohbeti içermektedir.
- Röportajda "At Hırsızı" karakteri, "Mahsun" ve "İllegal Hayat" gibi film serileri hakkında konuşulmaktadır. Film yapımının riskleri, yaş sınırları, senaryo yazımı ve film yapım sürecindeki zorluklar ele alınmaktadır. Ayrıca, Adana ve Sivas gibi bölgelerin etnik özellikleri ve benzerlikleri de tartışılmaktadır.
- Röportajda film yapımının aile üzerindeki etkileri, RTÜK'nin filmlere verdiği yaş sınırlarının etkileri ve sinemada izleme alışkanlığının toplumsal boyutu gibi konular da tartışılmaktadır. Konuşmacılar, filmdeki karakterlerin benzerlikleri, Hamdi Alkan'ın filmdeki rolü ve filmdeki şifreler hakkında bilgiler paylaşıyorlar.
- Şahin Sarsu'nun Ünlü Olma Deneyimi
- Şahin Sarsu, ünlü olunca götünün çok elledildiğini belirtiyor.
- Pandemi zamanında evden video üretiyor ve tartışma programı çekiyordu.
- Ekşi Sözlük'te "at hırsızı" yazınca Şahin Sarsu çıkıyordu ve bu durum üç sene boyunca devam etti.
- 01:57Oyunculuk Deneyimleri
- Şahin Sarsu, oynadığı karakterlerle anılıyordu, örneğin "bir onluk" yazınca "dereotu versene" diyordu.
- Dolmuş şoförü rolünde yaşlıları arabadan atıp "gençler yaşlılara yer vermiyor" diyerek el frenini çekiyordu.
- Sokakta geçerken sadece bir videoda fetişçi karakteri oynadığı için aşağılanmıştı.
- 03:37Fotoğraf Çekme Deneyimleri
- Fotoğraf çekerken götüne ellemeler yapıldığını ve bunun çok rahatsız edici olduğunu belirtiyor.
- Bu durum sadece erkekler tarafından değil, kadınlar tarafından da yapıldığını söylüyor.
- Aynada kendini çıplak izlediğini ancak götünü görmediğini, kendini sansürlüyor ve meme uçlarını buzlayarak izlediğini ifade ediyor.
- 06:00Film Gösterimleri ve Kehanetler
- Avrupa ve Amerika'da yapılacak gösterimler yapılamayacak gibi görünüyor çünkü oradaki prosedürler farklı.
- Mahsun Bey'in başına felaketler gelmesiyle "modern Nostradamus" olarak nitelendiriliyor.
- Filmde Ronaldo ve Trump olayları gibi kehanetler bulunuyor.
- 06:50Film Senaryosu ve Gerçeklik
- Filmdeki illegal hayat ve para kazanma biçimleri gerçek mi yoksa kurgu mu olduğu tartışılıyor.
- Mehmet Akif Ersoy'un "eğer burada yaşananlar senaryo ise çok komik, gerçekse düşünülmesi gereken şeyler var" sözü filmi özetliyor.
- Filmdeki bazı olaylar herkes tarafından konuşulsa da kimse şahit olmamış veya ispatlayamamış.
- 07:44Film Değerlendirmesi
- Film senarist gözüyle çok başarılı bulunuyor.
- İkinci film ilk filmden daha sert olarak değerlendiriliyor.
- İlk film +16 almışken, ikinci film son iki gün kala sürpriz olarak +18 almış.
- 09:01Film Sınırlamaları ve Tepkiler
- Film +18 almış çünkü şiddet ve olumsuz örnek gerekçesiyle.
- Dijitalde yayınlanan filmler için yeni bir yasa çıkarılmış, eski filmler tekrar kurula sokulmuş.
- Film +18 vaadini karşılayamadığı için izleyicilerden eleştiriler almış.
- 10:52Film Yapımının Riskleri
- Film yapmak Türkiye'de özellikle riskli bir iş olarak görülüyor.
- Yapımcılar riskli bir sektörde riskli işler yapmayı seviyorlar.
- Film yaparken etraftan "emin misiniz" gibi uyarılar geliyor ama yapımcılar bunu ciddiye almıyorlar.
- 11:25Film Yapımının Motivasyonu
- Film yapımcıları bu konuyu komik buluyorlar, kumarhane işleten kişilerin yanlışlıkla siyasi parti kurması gibi durumlar.
- Film izleyen aklı başında herkes bir yere yönelik hareket olmadığını anlayacak.
- Bu tür bir şeyin uzun zamandır yapılamadığı için dikkat çekeceğinin farkındaydılar.
- 12:19Film Yapımının Tepkileri
- İlk filmde aile üyeleri filmi izleyip cezaevine gireceklerine dair endişeler yaşamış.
- İlk filmde direkt baskı görmediklerini belirtiyorlar.
- İkinci filmde +18 almış ve bunu ilk defa burada söylüyorlar.
- 13:54Film Sınırlamalarının Etkileri
- Teaser ve fragmanda +18 verildiği için yapımcılar bunu anlamışlar.
- Film internete düştüğünde herkes izleyecek, bu devirde böyle bir yöntem işe yaramıyor.
- RTÜK başkanının tepkisi ilgi çekiyor, sessiz sakin kalsalar belki daha istedikleri noktada olacaklardı.
- 16:48Film Değerlendirmesi
- Konuşmacı, filmi ilk izlediğinde çok beğendiğini ve ikinci filmi de izlediğini belirtiyor.
- Filmde hikaye büyümüş, komedi artmış ve her kriterde bir üst seviyeye geçilmiş.
- Şahin ve Mahsun'un sahneleri daha çok istenmiş, özellikle hazırlıklı olan sahneler ve çatışmalar.
- 18:07Mehmet'in Performansı
- Mehmet'in performansı tahmin edildiğinden daha fazla reaksiyon almış.
- Mehmet'in söylediği her şey anlaşılmasa bile izleyiciler gülüyor.
- Mehmet'in yüzünde replikleri hatırlıyormuş gibi bir duruş var ve bu ikinci filmde daha da oturmuş.
- 19:12Oyunculuk Kariyeri
- Konuşmacı, kimle oynarsa oynayayım sanki yıllardır oynuyormuş gibi oynadığını belirtiyor.
- İlk set deneyimi Behzat Ç. dizisinde olmuş ve üç replik oynaması istenmiş.
- Tiyatrodan bildiği için Erdal Beşikçioğlu'na uygun kelimeler kullanmaya başlamış ve yönetmen tarafından kovulmuş.
- 21:38Çin Çin'in Bebeleri Olayı
- Ankara'da garsonluk yapan konuşmacı, Çin Çin'in bebeleri tarafından saldırıya uğramış.
- Telefonu çalınmış ve projeden onu arayan kişiler olmuş.
- Yıllar sonra öğrendiğine göre, o fırsatı kaybetmiş ve yönetmen Serdar Akarmış.
- 24:22Adana Hakkında Görüşler
- Adana'da esmer, kara, kuru zannedilirken aslında Karadenizlisi, Egelisi, Doğulusu ve yerlisi var.
- Adana'da sarışın, mavi gözlü kişiler de bulunuyor.
- Sivaslılar birbirine benziyor, sülalede herkes birbirine benziyor.
- 27:43Senaryo ve Sinema Hakkında Görüşler
- İki film ekibe dahil oldu ve ikinci filmin senaristlerinden Cenk, Samih ile birlikte senaryoyu yazdı.
- Sinema hikayedir ve izleyi yaratabilme gücüdür; güçlü ve doğru işlenmemiş bir hikaye ne kadar iyi oyuncular olsa bile başarılı olamaz.
- Bazı dizilerde senaryo reyting raporlarına göre değişebilir veya bazı dizilerde bile senaryo yazılmaz.
- 29:13Ekibe Katılım ve Senaryo Süreci
- Konuşmacılar BKM'de oda arkadaşı olarak tanışmış ve 2017'de Köyceğiz'de bir proje için senarist ekibine dahil olmuşlar.
- İkinci film için senaryo bir buçuk iki ay sürmüş, ancak çekim hali iki aydan fazla sürmüş.
- Senaryo yazarken önce genel çatı oluşturulmuş, sonra epizotlar ve bölümleme gibi detaylar eklenmiş.
- 32:12Filmdeki Çıkarılan Sahneler
- Konuşmacılar bazı sahneleri kıyamadıkları için oynamış, bazen editte atmak zorunda kalmışlar.
- Bazı sahneler yanlış anlaşılmaya müsait olduğu için çıkarılmış.
- DVD'lerde "extended version" olarak eklenen sahneler, filmin mantığıyla çok alakası olmayan ekstra sahneler olabilir.
- 34:23Sinema Seyircisi ve Beklentiler
- Film hala vizyonda ve seyirciden bir sonraki filmi yapma beklentisi var.
- Sinemada erteleyen insanlar acımasız bir şekilde karşılanıyor; seyirci gitmezse salon sayısı hızla düşüyor.
- Sinemada sinema izlemeyi seviyorsak, bilet alıp izlemek için ekonomik bir destek vermemiz gerekiyor.
- 38:42Sete Katılım ve Karavan Sayısı
- Samih senarist olarak sete sadece iki gün gitmiş.
- Yapımcı Hüseyin, sette yirmi iki tane karavan olduğunu övünerek belirtmiş.
- Bu karavan sayısı Türk dizilerinde en yüksek olarak övünülmüş.
- 40:16Film Projesi Hakkında Sohbet
- Konuşmacılar, Cenk'in projesi hakkında konuşuyor ve biri sadece tehlikeli hale getirmeye çalıştığını belirtiyor.
- Senaryo üzerinde bazı sahneler çekilseydi özel bir cezaevi tasarlanacağını söylüyorlar.
- Gala'dan bir hafta önce senaryoda bir şifre olup olmadığını konuştuklarını ve konuşmacının korktuğunu anlatıyorlar.
- 41:10Senaryo Yazma Süreci
- Konuşmacı, yeni bir draft geldiğinde altı sayfa yazıp on altı sayfa daha geldiğini ve bunu atladığını anlatıyor.
- Senaryo yazarken aklına geleni yazdığını ve elli-altmış yıl boyunca mikrofon aramış muhalefet gibi olduğunu söylüyor.
- İlk filmde Mahsun'un repliği vardı ve ana akım medyadan bulunca muhalif gazeteciler gibi konuşma dediği belirtiliyor.
- 42:26Cenk ve Sami Hakkında
- Konuşmacı, Sami öncesinde Cenk'i sadece ofiste bir iki sefer gördüğünü ve sohbet edemediklerini anlatıyor.
- Cenk'in ve Sami'nin surat olarak birbirlerine benzediklerini, hatta Cenk'in en ufak kardeşi olduğunu düşündüklerini söylüyorlar.
- İki kişinin de sürekli memnuniyetsizlik ifade ettiğini ve benzerlikleri olduğunu belirtiyorlar.
- 43:32Hamdi Alkan ile İlgili Anılar
- Konuşmacı, Hamdi Alkan'a yazdığı bir sahneyi anlatıyor: Hamdi Hoca'nın boğazına bıçak dayanıp "keserim" dediğini.
- Sette Hamdi Alkan geldiğinde "bunda da eski hali daha güzeldi" dediğini ve Hamdi Hoca ile konuşmalarının devam ettiğini söylüyor.
- Senaryo şifresini açıklıyor: Filmde kendisi dışında neredeyse herkes Adanalı ve LMKP milletvekilleri var.
- 45:18Film Desteklenmesi
- Konuşmacılar, filmlere destek olmanın önemini vurguluyor ve sosyal medyada gördükleri insanların sinemasına gitmenin gerekliliğini belirtiyorlar.
- Cem Yılmaz'a şaha gitmekten daha çok, birbirlerine Reels'larını gönderdikleri ve YouTube'da gördükleri insanların sinemasına gitmeliyiz diyorlar.
- Konuşmacılar birbirlerine teşekkür ediyor ve yeni tanıştıklarını ama sanki yirmi yıldır tanışıyormuş gibi sohbet ettiklerini söylüyorlar.