Buradasın
Türkiye'nin Üç Dev Otobüs Üreticisinin Karşılaştırmalı Testi
youtube.com/watch?v=u-IH5g0MprUYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- "Devler Intercity Astra" programında sunulan bu video, Türkiye'de üretilen üç farklı otobüs modelini (Isuzu Turkuaz, Iveco Eurobas ve Temsa Prenses) karşılaştırmalı olarak test eden bir inceleme içeriğidir.
- Video, otobüslerin yıkama işlemiyle başlayıp teknik özelliklerinin (kapasite, ağırlık, bagaj hacmi, motor hacmi, beygir gücü, süspansiyon sistemi, yakıt tüketimi) detaylı incelemesine geçiyor. Ardından yolcu kabinleri değerlendiriliyor ve son olarak fren testleri gerçekleştiriliyor. Test sonucunda Prestij en kısa fren mesafesinde (14 metre) dururken, Iveco Eurobas 16 metre, Isuzu Turkuaz ise 16,5 metre duruyor.
- Otobüslerin fiyatları da belirtiliyor: Prestij 92 milyar TL, Turquoaz 131 milyar TL ve Eurobas 118 milyar TL. Ayrıca virajlarda davranışları, direksiyon kontrolü, sürüş konforu, emniyet kemerleri, klima sistemleri ve retarder gibi özellikleri de detaylı olarak inceleniyor. Video, Türkiye'deki ulaşım sektörünün %90'ının karayoluyla gerçekleştirildiğini vurgulayarak, otobüslerin günlük kullanım için avantajlarını ve dezavantajlarını gösteriyor.
- Otobüs Testi Tanıtımı
- Devler Intercity Astra'da otobüs testi programı başlıyor.
- Türkiye'de ulaşımın %90'ı karayoluyla gerçekleştiriliyor.
- Testte Isuzu'nun Turkuaz, Iveco'nun Eurobas ve Temsa'nın Prenses modeli yer alıyor.
- 01:46Otobüslerin Genel Özellikleri
- Tüm otobüslerde yuvarlak küçük ön farlar bulunuyor, bu tasarıma taşların farları kırması durumunda kolay değiştirilebilmesi için son moda bir özellik.
- Otobüsler aerodinamik açısından neredeyse bir tuğla kadar performans gösteriyor.
- Türkiye'de üretilen bu otobüsler hem iç pazar hem de dış pazar için üretiliyor.
- 02:18Otobüslerin Kapasite ve Ağırlık Karşılaştırması
- Temsa Prenses 27 kişi (artı sürücü) taşıyor ve 5 ton ağırlığında.
- Iveco Eurobas 29 kişi (artı sürücü) taşıyor ve 6,30 ton ağırlığında.
- Isuzu Turkuaz 31 kişi (artı sürücü) taşıyor ve 6,50 ton ağırlığında.
- 03:18Bakım ve Bagaj Özellikleri
- Iveco Eurobas'ın ön kapağı açılabiliyor, bu sayede günlük bakım tutumunu yolcu kabini kapağı almadan gerçekleştirebiliyorsunuz.
- Isuzu Turkuaz grubun en büyük bagaj hacmine sahip (4,70 metreküp) iken, Eurobas 4,30 metreküp bagaj hacmine sahip.
- Temsa Prenses bu kategoride en küçük bagaj hacmine sahip.
- 04:16Yolcu Kabini Değerlendirmesi
- Isuzu Turkuaz 31 kişi taşıdığı için diğer araçlardan daha sıkışık iç mekana sahip.
- Iveco Eurobas'ın içi camlarının büyük olması sayesinde daha ferah bir ortam yaratıyor.
- Temsa Prenses her koltukta emniyet kemeri bulunuyor, bu da 2005 kanunlarına uygun bir özellik.
- 08:15Fren Testi Sonuçları
- Islak zemin üzerinde 60 km hızdan sıfıra fren testi gerçekleştiriliyor.
- Temsa Prenses 14 metrede duruyor, Iveco Eurobas 16 metrede duruyor ve Isuzu Turkuaz 16,5 metrede duruyor.
- Fren mesafeleri araçların ağırlıkları tarafından belirleniyor; Prenses Eurobas'tan 1800 kg ve Turkuaz'dan 2 ton daha hafif, Turkuaz ise Eurobas'tan 200 kg daha ağır.
- 10:04Prestij Otobüsü İncelemesi
- Prestij, grubun içindeki en hafif araç olup, ivmelenmesi ve frenlemesi diğer araçlardan daha başarılı.
- ISO'su 1993'ten beri Türkiye'de üretimde ve Türkiye'de yılda 750 adet satılıyor.
- Otobüsün makaslı süspansiyonları, özellikle zor yol koşullarında daha başarılı olup, körük sisteminden daha basit ve toza karşı dayanıklı.
- 11:24Prestijin Teknik Özellikleri
- Prestij Mitsubishi'nin altyapısını kullanıyor ve 3,9 litre turbo dizel motoru ile 136 beygir güç üretiyor.
- Euro 2 dizel motoru sayesinde egzoz gazı emisyonu en düşük seviyelerde.
- Otobüs diğer araçlardan daha az kuvvetli olmasına rağmen hafifliği nedeniyle iyi performans gösteriyor.
- 12:29Turkuaz Otobüsü İncelemesi
- Turkuaz, bu gruptaki en büyük araç olup 31 kişi taşıyor ve 4,7 litre hacminde motoru ile 146 beygir güç üretiyor.
- Otobüs 6,5 ton ağırlığında ve 6 ileri vites kullanıyor.
- Sürüş pozisyonu rahat, dev göstergeler var ve 3 noktadan bağlı emniyet kemeri sürücü için avantaj sağlıyor.
- 14:17Otobüslerin Fiyat ve Özellik Karşılaştırması
- Turkuaz'ın fiyatı 131 milyar lira, Prestij 92 milyar civarında, İveco'nun retarder'ı olmayan Eurobası 118 milyarla grubun ortasında yer alıyor.
- Otobüslerin yakıt tüketimi, yolcu ağırlığı, taşıdığı yük ve klima kullanımı nedeniyle üretici firmalar tarafından verilmiyor.
- Eurobas'ın iç mekaniği daha açık, camları daha büyük ve tüm kontroller sürücüye dönük tasarlanmış.
- 16:47Eurobas'ın Teknik Özellikleri
- Eurobas arkada kendini dengeleyen körük sistemi kullanıyor ve 170 litre hacminde benzin tankı var.
- 3,9 litre turbo dizel motoru gruptaki en yüksek torku veriyor.
- Arka bakan aktif süspansiyon sayesinde virajlarda aracın arkası sağ sola doğru yatmıyor.
- 17:49Otobüslerin Yol Tutuşu Karşılaştırması
- Üç otobüs 50 km/s hızla aynı viraja giriyor ve en az yatma eğilimi gösteren Eurobas'ın yol tutuşu avantajlı.
- Prestij hesaplı performansıyla ön plana çıkarken, Turkuaz 31 kişilik kapasitesiyle esnafın en iyi dostu oluyor.