Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir otomobil uzmanının ikinci el otomobil piyasası hakkında bilgi verdiği analiz içeriğidir. Konuşmacı, oto galericiler sitesine giderek esnafla yaptığı sohbetlerden elde ettiği bilgileri paylaşıyor.
- Video, otomobil piyasasındaki fiyat şişkinliği sorununu ele alıyor. Konuşmacı, şu anda kredi faizlerinin yüksek olması ve doların yükselişinin otomobil fiyatlarını etkilediğini, ancak eylül-ekim aylarında faizlerin düşeceği ve doların kontrollü olarak yükseleceği tahmininde bulunuyor. Ayrıca, düşük modelli araçların fiyatlarının yüksek modelli araçlarla aynı seviyeye geldiğini ve bu durumun piyasayı şişiren bir faktör olduğunu vurguluyor.
- Konuşmacı, 2012 model araçlara 2018 model araçların fiyatlarını yazmanın piyasayı nasıl bozduğunu anlatıyor ve 700 bin TL'lik otomobillerin fiyatlarının düşmesi gerektiğini belirtiyor. Video, eylül-ekim aylarında para politikasının gevşemesi durumunda piyasada hareketlilik yaşanabileceğini ve filo firmalarının piyasaya hakim olabileceğini tahmin ederek sonlanıyor.
- Eylül'e Kadar Otomobil Almamak
- Eylül'e kadar otomobil almak önerilmiyor çünkü piyasa şişmiş durumda ve otomobil fiyatları çok yüksek.
- İkinci el piyasasında daralma yaşanacak, satışlar olmayacak ve bu gidişle galericilik mesleği bitecektir.
- Otomobil alırken ikinci el piyasasında dikkat edilmesi gereken noktalar videonun içinde anlatılacaktır.
- 00:59Otomobil Almayı Ertelemek
- Otomobillerin satılması için kredilerin düşük olması, taksit sayılarının fazla olması ve kredi faiz oranlarının düşük olması gerekir.
- Geçen ay otomobillerin fiyatları kampanyalı olarak 250-300 bin TL düşmüş ve bazı firmalar sıfır faizle kredi vermişlerdi.
- Kredi faiz oranları %52'den %40'a düşmüş ancak sıkı para politikası devam ediyor ve Eylül-Ekim'e kadar bu durum sürecektir.
- 02:09Faizlerin Düşmesi ve Otomobil Alımı
- Otomobil almak için faizlerin düşeceği zaman beklenmelidir, bu tarih Eylül-Ekim gibi görünmektedir.
- Faizlerin düşmesiyle yatırımcılar faizden çıkarak otomobile talep oluşturacaktır.
- Şu an piyasada şişik fiyatlar var ve otomobil almak için erken beklemek gerekir.
- 03:53Galericiler Sitesindeki Durum
- Galericiler sitesinde otomobil satışları çok az, bin tane galericinin olduğu bir sitede sadece 3-5 satışın olması çok az anlamına geliyor.
- 2012 model bir araçla 2020 model aracın fiyatı aynı seviyeye gelmiş durumda.
- 700 bin TL'nin altında otomobil alacaksanız bir bilene danışmanız ve üstünkörü otomobil almayın.
- 05:23Fiyat Şişmesi Nedenleri
- Galericiler takasla bile otomobil satamıyor, düşük modelli araçların fiyatlarıyla yüksek modelli araçların fiyatları aynı seviyeye gelmiş durumda.
- Sarı sayfalar bu fiyat şişmesine öncülük ediyor ve herkes temizleyip ikinci el piyasasında 600-700 bin TL'lik otomobillere daha çok talep olduğu için fiyatlarını şişiriyor.
- Galerici esnafın otomobil satması imkansız, düşük rakamlı otomobil yazması gerekir ve bunu da satabilmesi için düşük fiyattan otomobil alması gerekiyor.
- 07:38Gelecek Tahminleri
- Bu gidişle Eylül-Ekim aylarında kredi faizleri düşmezse ileride büyük tehlikeler olacak, filo firmalarının ve kiralama firmalarının birçoğunun meslekten tamamen çekilmesine sebep olacaktır.
- Tahminlere göre Eylül-Ekim aylarında kredilerin %40'lara geleceğini ve doların 34 seviyelerinde olacağını tahmin ediyorlar.
- Otomobil fiyatlarının bundan sonra yukarıya çıkacağını söylemek mantıksız olur, talep hiç yok gibi görünüyor.
- 10:21Otomobil Piyasasındaki Fiyat Sorunları
- İlanlarda 2009 model bir araca 1.200.000 TL gibi yüksek fiyatlar yazılması mantıksız bir ticaret yöntemidir.
- Mantıklı bir fiyat yazıldığında otomobil satılmaması imkansızdır, ancak yanlış fiyatlandırma piyasayı allak bullak eder.
- Şişmiş bir piyasada ne galerici otomobil satabilir ne de alıcı alabilir, bu durumda piyasada hareketlilik olmaz.
- 11:15Piyasanın Durgunluğunun Sebepleri
- Piyasanın durgunluğunun sebebi hem otomobil fiyatlarının çok yüksek olması hem de kredilere ulaşmanın zor olmasıdır.
- Hükümet sıkı para politikasını devam ettireceği için Eylül-Ekim gibi bu politika gevşerse otomobilde hareketlilik olabilir.
- Krediler düşmediği sürece otomobil almak mantıklı değildir ve fiyatlar daha da yukarıya gitmeyecektir.
- 11:56Fiyat Tahminleri ve Tavsiyeler
- 700.000 TL'nin altındaki otomobillerin fiyatlarının düşmesi gerekir, yüksek araçların fiyatlarının düşmesi beklenmektedir.
- İhtiyacınız yoksa otomobil almayı Eylül-Ekim'e kadar ertelemek mantıklıdır.
- Galericilerin takas yoluyla gelen otomobillerin kendi daha yüksek modelli araçlardan düşük modelli araçların fiyatlarının aynı olmasından yakınıyor.