• Buradasın

    Zihni Derin çay hikayesini nasıl başlattı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Zihni Derin, çayın Türkiye'de yayılmasına şu adımlarla öncülük etti:
    1. İnceleme Görevi: 1924 yılında, Doğu Karadeniz bölgesinde çay tarımının başlatılması için inceleme yapmakla görevlendirildi 12.
    2. Rize'ye Fidanlık Kurulması: Rize'de, hazineye ait Garal Tepesi'ndeki 15 dekarlık arazide çay ve narenciye fidanlığı kurdu 13.
    3. Batum'dan Fidanlar: Batum'dan çay fidanları ve tohumları getirerek bunları fidanlıkta dikti 35.
    4. Yasal Düzenleme: Çay tarımını teşvik etmek amacıyla, Rize Vilayeti ile Borçka Kazasında çay yetiştirilmesini düzenleyen bir kanun tasarısı hazırladı ve bu tasarı kanunlaştı 15.
    5. Halka Dağıtım: Fidanları deneme üretimi için halka dağıttı, ancak yeterli ilgi görmemesi nedeniyle bu girişim başarısız oldu 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Zihni Derinin çay için yaptığı çalışmalar nelerdir?

    Zihni Derin'in çay için yaptığı çalışmalar şunlardır: 1. Çay Tarımının Başlatılması: 1921 yılında Ankara'da düzenlenen komisyonda İktisat Bakanlığı temsilcisi olarak yer alarak, çaycılığın Türkiye'de başlatılması için öneride bulundu. 2. Fidanlık Kurulması: 1923 yılında Rize'de çay ve narenciye fidanlığı kurdu ve Garal Tepesi'nde 15 dekarlık arazide çalışmalara başladı. 3. Çay Tohumlarının Getirilmesi: 1924 yılında Batum'u ziyaret ederek çay tohumları ve fidanları getirdi. 4. Kanun Çıkarılması: Hazırladığı kanun teklifi, 6 Şubat 1924'te "Rize Vilayeti ile Borçka Kazasında; Fındık, Portakal, Limon, Mandalina, Çay Yetiştirilmesi Hakkındaki Kanun" olarak yasalaştı. 5. Eğitim ve Danışmanlık: Çay tarımının yaygınlaşması için öğretmen olarak görev yaptı ve çeşitli kurumlarda çay yetiştiriciliği konusunda danışmanlık verdi.