Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yeşil fasulyenin pahalı olmasının başlıca nedenleri şunlardır:
- Üretimin azalması 125. Türkiye'de son 10 yılda taze fasulye üretimi her yıl azalmaktadır 25. 2023 yılı için yapılan tahminlere göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle üretim 500 bin tonun altında gerçekleşebilir 5.
- Maliyetlerin artması 25. Üretim maliyetlerinin yükselmesi, çiftçinin para kazanamaması ve aile işletmelerinin azalması, fasulye üretimini zorlaştırmaktadır 25.
- Hava koşulları 15. Aşırı yağışlar ve sıcak havalar, bu yıl verimi olumsuz etkilemiştir 15.
- Arz-talep dengesi 4. Yeterli ürün olmaması, fiyatların artmasına neden olmaktadır 4.
Ayrıca, tarladan alınan fasulyenin pazarda ve markette yüksek fiyatlarla satılması da fiyat artışına katkıda bulunmaktadır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: