Buradasın
Tuğla ve kiremit üretimi nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tuğla ve kiremit üretimi şu aşamalardan oluşur:
- Hammadde Hazırlığı: Doğadan çıkarılan kil, çeşitli makinalarla içindeki iri taşlar ve çöplerden arındırılır ve istenilen dane çapına kadar öğütülür 13. Ayrıca, kilin yeterli miktarda su ile ezilmesi ve karıştırılması gerekir 3.
- Şekillendirme: Hammadde, kalıplama, presleme veya ekstrüzyon yöntemleriyle şekillendirilir 13. Presleme yöntemi daha çok kiremit üretiminde, kalıplama yöntemi ise harman tuğlası üretiminde kullanılır 3.
- Kurutma: Şekillendirme işleminden sonra ham tuğla ve kiremitler, belli bir rutubete getirilmek amacıyla doğal veya suni kurutma işlemine tabi tutulur 13.
- Pişirme: Kil hamuru, fırınlarda molekül suyunu da kaybederek pişer 13. Bu amaçla Hoffman, Zikzak ve Tünel fırınlar kullanılır 1. Pişirme işlemi yaklaşık 1000°C'de gerçekleşir ve 16-24 saat sürebilir 2.
- Ambalajlama ve Sevk: Pişirme fırınlarından çıkan ürünler soğuduktan sonra paketlenir ve istenilen yere sevk edilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: