• Buradasın

    TS 825 hesaplaması nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TS 825 hesaplaması, binaların ısı yalıtım projelerinin hazırlanması için aşağıdaki adımlar izlenerek yapılır:
    1. Proje Bilgileri Girişi: Binanın yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı ve yoğuşma hesapları için gerekli veriler girilir 12. Bu veriler arasında bina özellikleri, iç ve dış iklim şartları, ısı kazançları ve kayıpları yer alır 1.
    2. Isı Kaybı ve Kazançlarının Hesaplanması: İletim, taşınım ve havalandırma yoluyla gerçekleşen ısı kayıpları ile güneş enerjisi kazançları dikkate alınarak net ısı ihtiyacı hesaplanır 13.
    3. Yoğuşma Hesabı: Başlangıç ayından başlanarak, sıcaklık, su buharı doyma basıncı ve bileşen içerisindeki buhar dağılımları bulunarak yoğuşma olup olmadığı kontrol edilir 13.
    4. Malzeme ve Kalınlık Seçimi: Yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının standartta verilen sınır değerlerin altında kalması için uygun malzeme ve kalınlıklar seçilir 13.
    5. Raporlama: Hesaplamalar sonucunda, belediyelerce talep edilen Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi oluşturulur 1.
    Bu hesaplamalar için İZODER TS 825 Hesap Programı ve İzocam Tesisat Yalıtım Hesaplama Programı gibi yazılımlar kullanılabilir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TS 825 nedir?

    TS 825, "Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı" anlamına gelir. Bu standart, binaların enerji verimliliğini artırmak ve ısı kaybını azaltmak amacıyla hazırlanmıştır. TS 825'in güncel versiyonu, 20 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile belirlenmiş ve 1 Nisan 2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu revizyon ile birlikte: İklim bölgesi sayısı 4'ten 6'ya çıkarılmıştır. Isı geçiş katsayıları (U değerleri) iyileştirilmiştir. Binalar artık hem ısıtma hem de soğutma ihtiyaçlarına göre tasarlanacaktır.

    TS 825 standardı zorunlu mu?

    TS 825 standardı, 1 Nisan 2025 itibarıyla zorunlu hale gelmiştir.

    TS 825'te TS faktörü nasıl hesaplanır?

    TS 825 standardında TS faktörü, dağıtma/düzeltme faktörleri olarak adlandırılır ve hesaplamaları şu şekilde yapılır: TS 825:2008 standardında bu faktörler, duruma göre 0,5 (toprak temaslı yapı elemanları, ısıtılmayan iç ortama bitişik yapı elemanları) veya 0,8 (çatı arası kullanılmayan çatılar) olarak kabul ediliyordu. TS 825:2024 standardında ise sabit değerler yerine, TS EN ISO 13789 standardına göre hesaplama yapılır ve toprak sıcaklığı, aylık ortalama dış ortam sıcaklıklarının aritmetik ortalaması olarak alınır, böylece ısı kaybı hesabında herhangi bir düzeltme faktörü kullanılmaz.