Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gut hastalığının bazı nedenleri:
- Genetik yatkınlık 14. Ailede gut hastalığı öyküsü olan kişilerde risk daha yüksektir 14.
- Beslenme 14. Pürin içeriği yüksek yiyeceklerin (kırmızı et, deniz ürünleri, sakatat gibi) tüketimi gut riskini artırır 14.
- Alkol tüketimi 14. Özellikle bira ve fruktozlu, şekerli içeceklerin tüketimi ürik asit seviyelerini artırarak gut hastalığını tetikleyebilir 14.
- Obezite 14. Fazla kilo, vücudun daha fazla ürik asit üretmesine ve böbreklerin bu asidi atmakta zorlanmasına neden olur 14.
- Bazı ilaçların kullanımı 14. Diüretikler ve düşük doz aspirin gibi ilaçlar ürik asit seviyelerini yükseltebilir 14.
- Böbreklerin yeterince ürik asit atamaması 14. Böbrek yetmezliği gibi durumlar gut hastalığına yol açabilir 14.
- Yüksek tansiyon, diyabet ve metabolik sendrom gibi sağlık sorunları 14.
- Kurşun maruziyeti 1.
- Cinsiyet ve yaş 14. Gut, erkeklerde daha sık görülür ve genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkar; kadınlarda ise menopoz sonrası hormonal değişiklikler nedeniyle görülme eğilimi vardır 14.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: