• Buradasın

    Aile hekimliği AHBS programı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS), aile hekimlerinin vatandaşlara sundukları sağlık hizmetlerini elektronik ortamda kayıt altına almalarını sağlayan bir yazılım sistemidir 12.
    Bu sistem sayesinde:
    • Sağlık verileri elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanır ve yönetilir 4.
    • Performans takibi yapılır ve maaş hesaplamaları için gerekli bilgiler elde edilir 2.
    • Hastaların takibi kolaylaşır, hatırlatma ve uyarı özellikleri ile süreçlerin zamanında yapılması sağlanır 3.
    AHBS, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak geliştirilir ve akredite edilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Aile hekimliği neye bakar?

    Aile hekimliği, genel olarak birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında aşağıdaki alanlara bakar: Bulaşıcı hastalıklar: Verem ve sıtma gibi hastalıkların tedavi sürecinin yönetimi. Üreme sağlığı: Aile planlaması ve hamilelik hizmetleri. Kaza ve yaralanmalar: Pansuman hizmetleri ve gerekli tedavinin yapılması. Çevre sağlığı: Afet hizmetleri ve iş sağlığı ve güvenliği. Önleyici sağlık hizmetleri: Aşılama çalışmaları ve hastalıklar hakkında bilinçlendirme. Aile hekimleri, ayrıca genel dahili hastalıklar ve sporcu hastalıkları gibi alanlarda da hizmet verir.

    Aile hekimliği AHBS programı zorunlu mu?

    Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) programı, aile hekimleri için zorunludur.

    Aile hekimi tarama nedir?

    Aile hekimi taraması, bireylerin sağlık durumlarının değerlendirilmesi ve olası hastalıkların erken dönemlerde tespit edilerek önleyici tedbirlerin alınması amacıyla aile hekimliğinde yapılan sağlık kontrollerini ifade eder. Bu taramalar kapsamında yapılan bazı testler şunlardır: - Kan basıncı, kan değerleri ve kolesterol ölçümü. - Kan şekeri ve EKG. - İdrar tahlilleri ve böbrek testleri. - Kanser taramaları. Aile hekimi taramasından yararlanmak için randevu almak gereklidir.

    Aile Hekimliği ve aile sağlığı merkezi aynı mı?

    Aile hekimliği ve aile sağlığı merkezi aynı kavramı ifade eder. Aile sağlığı merkezi, bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanlarının görev yaptığı, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu sağlık kuruluşudur.

    Aile hekimliği uygulama yönetmeliği nedir?

    Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği, aile hekimlerinin görev ve çalışma esaslarını düzenleyen bir yönetmeliktir. Yönetmeliğin bazı önemli maddeleri şunlardır: Aile Hekimlerinin Görevleri: Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini sunmak. Kayıtlı Nüfus Sınırı: Aile hekimlerinin sorumluluğundaki kişi sayısı, yeni düzenlemeyle 4.000'den 3.500'e düşürülmüştür. Performans ve Ödeme Sistemi: Aile hekimlerinin ödemeleri, belirledikleri hedef gösterge puanına ulaşmalarına bağlıdır. Akılcı İlaç Kullanımı: Antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçların yazım oranlarına dikkat edilerek, gereksiz ilaç yazımının önlenmesi hedeflenmektedir. Hasta Takip Kriterleri: Aile hekimleri, kayıtlı nüfusun hastane başvuru sıklığından sorumlu hale getirilmiştir. Yönetmelik, 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    Aile hekimliği ve aile pratisyenliği aynı mı?

    Evet, aile hekimliği ve aile pratisyenliği aynı mesleği ifade eder. Aile hekimliği, bireylere ve ailelere sürekli ve tam kapsamlı sağlık bakımı sağlayan bir tıp uzmanlığıdır.

    Aile hekimliği sistemi ne zaman değişti?

    Aile hekimliği sisteminde yapılan değişiklikler 6 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir.